Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, geri dönüşüm, atık yönetimi ve sıfır atık uygulamalarıyla ilgili konuştu. Çağdaş ve modern toplum olmanın gereklilikleri arasında yer alan çevre temizliğine büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Ekicioğlu, bu çerçevede doğayla barışık çözümlerden yana olduklarının altını çizdi. Ekicioğlu, doğayı tahrip etmeden, yeni enerji kaynakları oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi tarafından dijital olarak yayınlanan Belediye Gazetesi’nin 125. sayısında, geri dönüşüm, atık yönetimi ve sıfır atık uygulamalarına ilişkin açıklamalar yaptı.

Başkan Ekicioğlu, Belediye olarak konuyla ilgili benimsedikleri görüşü ve hayata geçirdikleri çalışmaları şöyle özetledi:

KIRŞEHİR BELEDİYESİ, 'GERİ DÖNÜŞÜM KUMBARASI' UYGULAMASINI BAŞLATAN İLK BELEDİYELERDEN

“Kırşehir Belediyesi olarak, Türkiye’de 'Geri Dönüşüm Kumbarası' uygulamasını başlatan ilk belediyelerden biri olduk. Nisan ayında faaliyete geçirdiğimiz 'Mobil Atık Getirme Merkezi' ile aynı zamanda farkındalık yaratıyoruz.

Kırşehir Belediyesi, kâğıt-karton, cam, elektrik-elektronik, metal, atık ilaç, plastik, pil vb. atıkların geri dönüşümünü sağlamak için Türkiye’de 'Geri Dönüşüm Kumbarası' uygulamasını başlatan ilk belediyelerden biri oldu.

Cacabey Meydanı’na koyduğumuz 'Mobil Atık Getirme Merkezi'mize kimyasal ve sıvı olmayacak şekilde kâğıt-karton, cam, elektrik-elektronik, metal, atık ilaç, plastik, pil vb. atıklar konuluyor.

Kırşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimizden beri çevreye duyarlı ve sağlıklı çevre bilincinin oluşturulması ve sürdürülebilir çevre ve kentsel yaşam için farkındalık yaratma gayretindeyiz. Bu bağlamda çevreye duyarlı hemşehrilerimizin büyük önem verdiği 'Mobil Atık Getirme Merkezi' Nisan ayından bu yana Cacabey Meydanı’nda atık toplama faaliyetini sürdürüyor.

Hemşehrilerimizin kumbaraya bıraktıkları pet şişeler, gazeteler, piller vb. malzemelerin geri dönüşümü sağlanırken bu kumbaralar sayesinde aynı zamanda vatandaşlarımıza da geri dönüşüm bilinci kazandırılmış oluyor.

Öncelikle çağdaş ve modern toplumların olmazsa olmazlarında olan temiz çevreyi oluşturmak ve korumanın hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum.

Çevreyi korumak adına poşeti paralı yapıp, dünyanın bütün plastik atıklarını ithal eden; ağacı, denizi; doğayı hiçe sayan bir anlayışa karşı biz de Kırşehir Belediyesi olarak 'doğayla barışık temiz çevre'yi savunuyor ve koruyoruz.

Rüzgârın ve güneşin doğaya ve insana sunduğu olanakların bilinciyle doğayı tahrip etmeden, yeni enerji kaynakları oluşturmanın da uzun vadede doğaya ve çevreye büyük katkısı olduğunu düşünüyoruz.

ÇEVRECİ YERKONLAR KIRŞEHİR'İN FARKLI NOKTALARINA YERLEŞTİRİLDİ

Geri dönüşüm uygulamaları ve atıkların sağlıklı bir biçimde depolanarak bertaraf edilmesi noktasında ilimizin muhtelif yerlerine Kırşehir Belediyesi tarafından yerleştirilen çevreci, hijyenik ve güvenli çöp toplama sistemi olan Yerkonlar yerleştirdik.

Yerkonlarda yerçekimi kuvvetinin etkisiyle çöpler kendiliğinden sıkışıyor ve yerüstü sistemlere göre 3 kat fazla atık depolanıyor. Toprağın serin tutma özelliği çöp içindeki bakteri çoğalmasını yavaşlatarak koku probleminin önüne geçiyor. Sistemin kapalı olması sebebiyle kötü görüntü oluşmuyor ve sokak hayvanlarının çöpleri dağıtması da engellenmiş oluyor.

Belediye olarak, ÇED Raporu alındıktan sonra, Ekizağıl mevkiindeki Vahşi Depolama Alanında Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Tesisi'ni kuracağız. Bu kapsamda İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Birimi’ni oluşturduk.

Kırşehir Belediyesi olarak halkımızın sıfır atık bilinci kazanmaları noktasında Çevre Haftası ve buna benzer günlerde farkındalık yaratmak amacıyla programları hayata geçirmeye devam ediyoruz.

Kırşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı araçlara Çevre Haftası kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla 'çevre ve temizlik' konulu giydirme yapılarak görsel eğitim formlarını yaptık. Son olarak, 6 Haziran 2022 pazartesi günü Kırşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli tarafından gönüllülere ve personele eldiven ve çöp poşeti dağıtımı yapıldı ve Huzur Evi önünden Destek Hizmetleri Müdürlüğü önüne kadar farkındalık yaratmak amacıyla çöp toplama işlemi gerçekleştirildi.

HEDEF DOĞAYLA BARIŞIK TEMİZ ÇEVRE

Biz bu tün planlamalarımızda çevremizi temiz tutmanın ve korumanın hepimizin vatandaşlık görevi olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Kırşehir Belediyesi olarak 'doğayla barışık temiz çevre'yi savunuyor ve koruyoruz. Bunun için de yaptığımız tüm çalışmalarda ilimizdeki STK’ları, dernekleri ve sivil inisiyatifleri sürece dahil ederek birlikte hareket ediyoruz.

Geri dönüşüm ve atık yönetimine ilişkin çevre politikalarını oluştururken mevcut olanaklarımızı doğru, akılcı ve planlı bir şekilde yapılandırdığımız için işleyiş açısından bir zorlukla karşılaşmıyoruz.”