Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Yaşanan bu felaketle birlikte dirençli kentlerin ve depreme dayanıklı yapılaşmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. 2 bin 712 TOKİ konutu hariç, iki ayrı noktada 700 konutla ilgili kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık. Hak sahipleriyle görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Başkan Ekicioğlu, CHP Genel Merkezi tarafından dijital olarak yayınlanan Belediye Gazetesi’nin 23 Şubat 2023 tarihli 135’inci sayısında ‘dirençli kentler’ üzerine kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Ekicioğlu, doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yapılan çalışmalar, afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yapılan eylem planı; risk yönetimi, altyapının mekansal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin düşüncelerini dile getirdi. Bu kapsamda hayata geçirdikleri çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“6 Şubat 2023’te meydana gelen, Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerinde de ağır hasara ve can kayıplarına neden oldu. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlara acil şifa diliyorum. Deprem bölgesine yardım ulaştırmak amacıyla başlattığımız yardım kampanyasının devam ettiğini belirtmek isterim. Yaşanan bu felaketle birlikte dirençli kentlerin ve depreme dayanıklı yapılaşmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. 2 bin 712 TOKİ konutu hariç, iki ayrı noktada 700 konutla ilgili kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık. Hak sahipleriyle görüşmelerimiz devam ediyor.

Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, olası bir afette can kayıplarının önüne geçmek için yaşadığımız kenti hem fiziksel hem ekolojik hem de toplumsal açıdan sağlıklı ve sürdürülebilir planlamaya önem veriyoruz. Bu kapsamda, gerekirse imar planında revize yapmayı göze alarak, imar planına esas mikrobölgeleme jeolojik-jeoteknik etüdün hazırlanması için ihale yaptık. Kırşehir’deki jeolojik veriler yeniden kontrol ediliyor.

Kent merkezinden geçen derelerin kenarındaki yapılaşma sınırlarını öteleyerek daha geniş ve daha güvenli planlar yaptık. Selgah Deresi’ni ve Kılıçözü Çayı’nı buna örnek gösterebiliriz. Yenilenebilir enerji kaynaklarını önemsiyoruz. Kaynağını doğadan alan enerji sistemleri, kentsel dokunun ve yapılaşmanın bozulmamasına katkıda bulunur. Güneş enerjisi sistemleri hem belediyemiz hem kentimiz için örnek projeler. Yenilenebilir enerji kaynakları dünya çapında önem kazanıyor. 6409/1 ada parseldeki güneş enerjisi santralinin faaliyete geçmesinin ardından MEDAŞ şebekesi üzerinden hizmete dahil edilen 5081/3 ada parseldeki asfalt plentiyle Scada binasının enerji ihtiyacını karşılayan santral sayesinde çevre dostu bir projeyi hayata geçirdik. 6409/1 ada parselde yaklaşık 20 bin metrekarelik alana kurulan 1 megawattlık ve çevreye duyarlı güneş enerjisi santralinin faaliyete geçmesiyle yıllık ortalama 1 milyon 379 bin 438 kilowatt/saat enerji üretiliyor. 5081/3 ada parseldeki binamızın enerji ihtiyacını karşılayacak santralin enerji kapasitesi ise, yıllık ortalama 49 bin 900 kilowatt/saat. Yeterli kaynak bulduğumuzda kendi tüketimimizin tamamını karşılayacak şekilde çalışmalarımızı genişleteceğiz. 

Bütçe konusunda, afet yönetimi açısından hak sahipleri ve yükleniciler aracılığıyla çözüm üretiyoruz. Meslek odalarıyla protokoller imzalıyoruz, ortak çalışmalar yapıyoruz, proje müelliflik belgesi istiyoruz ve kentimizin yapılaşmasına katkıda bulunuyoruz.”