İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ’ın dar gelirliler için yaptığı Çatalca Konutları’nın, ihtiyaç sahibi olmayan kişilere satılarak ranta dönüştürüldüğü belirlendi. 2015 yılında yapılan konutlara çok sayıda talep olmasına karşın kura çekimi yapılmadığı ve dairelerin önceden belirlenen kişilere satıldığı belirtildi.

"ÖNCEDEN BELİRLENMİŞ LİSTEDEKİ KİŞİLERE 1 SAATTE SATILDI"

İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, dairelerin dar gelirli yurttaşlar için yapıldığını belirterek “İki bin dairenin 100’er bin lira karşılığında AKP’li isimlere verildiği tespit edildi. Dar gelirli ihtiyaç sahibi insanlar için üretilen konutlar şeffaf olmayan bir süreçte şaibeli bir şekilde satılmış. Bu insanların belki de 10. dairesi” dedi. 

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, İYİ Partili İbrahim Özkan, o dönem AKP yönetimindeki İBB döneminde KİPTAŞ tarafından yapılan Çatalca Konutları’nın kimlere satıldığını açıkladı. 

Özkan’ın verdiği bilgilere göre 2015 yılının eylül ayı içerisinde 2 bin 138 adet konut doğrudan 'hak satışı' şeklinde satışa sunuldu ve konutların tamamı bir saat gibi bir sürede satıldı. Önceden hazırlanmış listelere satışların gerçekleştirildiği belirtildi. O dönem talebin fazla olmasına karşın herhangi bir kura çekimi yapılmadığı ifade edildi.

20 BİN LİRA PEŞİNATLA ALDILAR

Dairelerin hak sahibi-daire eşleştirme kurası ise 13 Mayıs 2018 tarihinde Hamza Yerlikaya Spor Salonu’nda yapıldı. Daireler o dönem 20 bin TL peşin, 19 bin 750 TL 24 ay sonra ödenecek şekilde, kalan miktar da 100 bin TL banka kredisi planlamasıyla 139 bin 750 TL’ye satıldı.

Ayrıca kredi yerine Kiptaş’a 24 ay taksit ödemesi seçeneği de sunuldu. Beş yıl da devir yasağı konuldu. Dairelerin teslimleri 2018 yılının temmuz ayında başladı. Projenin yüklenicileri ise Nas İnşaat ve Kibritçi İnşaat.

Özkan’ın paylaştığı listeye göre daire alanların bazıları şöyle:

*Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ilişkin ihaleyi alan Hezarfen şirketi sahibi ve Okçular Vakfı eski genel müdürü Hüseyin Avni Önder.

*THY Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Çay.

*THY Basın Müşaviri Yahya Üstün.

*AKP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Rabia İlhan.

*İçişleri Bakanlığı Daire Başkanı Suna Üstüner.

*Eski Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe’nin oğlu Canip Görkem Alatepe.

*Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasar Suver’in kızı Bilge Betül Suver. 

*Güngören Belediyesi eski AKP'li meclis üyesi Bilal Ardıç. 

*Pendik Belediyesi Başkanı Ahmet Cin’in özel kalem müdürü Yusuf Kaya.

*Beyoğlu Belediyesi Ar-Ge Müdürü Rukiye Canikli.

*Eski TÜGVA Beyoğlu İlçe Temsilcisi Yunus Ramis Karaoğlu.

Öte yandan mevut İBB yetkililerinin de Çatalca Konutları'na ilişkin iddiayı doğruladığı kaydedildi.