İBB'nin Şehircilik Grubu şirketleri KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ tarafından kurulan İstanbul Yenileniyor Platformu kapsamında riskli yapıların dönüşümü devam ediyor. Beşiktaş ilçesinin Karanfilköy Mahallesi'nde devam eden dönüşüm projesi kapsamında bugün tahliyesi tamamlanan 44 bina daha yıkıldı.  

Yıkım sırasında konuşan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, çalışmalar sırasında asbestli yapıların önce asbestten arındırıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:  

“44 BAĞIMSIZ BİRİMDE YIKIMA BAŞLIYORUZ"

Beşiktaş'taki Karanfilköy bölgesindeyiz. Burada Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm süreçlerinden birine başladık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şehircilik Grubu şirketleri olarak yıkım süreçlerimizi devam ettiriyoruz. 65 dairenin tahliyesini gerçekleştirdik. Bugün 44 bağımsız birimde yıkıma başlıyoruz. 

SOKAK HAYVANLARI İÇİN ÇEVREDE BARINMA ALANLARI OLUŞTURUCAĞIZ

 Bugün yıkımlar kadar dikkat çekmek istediğimiz önemli bir konu daha var. Biz tüm projelerimizde çevre odaklı olduk ve sokak hayvanlarını çok önemsediğimizi de her seferinde bu farkındalığı ön plana çıkarmak için sesimizi çıkarmaya çalıştık. Karanfilköy bölgesi gecekondu şeklinde gelişime uğrayan bir bölge olduğu için özellikle sokak hayvanlarımızın da barınma alanı oldu. Biz bu süreçte bu canlıların da asimile olmadan sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edebilmeleri için bir süreç yönetiyoruz. KİPTAŞ şirketi, yüklenici firmamız, Beşiktaş Belediyemiz, Büyükşehir Belediyemizin ilgili birimleri bölgede yaşayan hayvansever vatandaşlarımız bazı sivil toplum kuruluşlarıyla beraber ortak bir masa kurduk ve buradaki sokak hayvanlarını, özellikle kedileri topluyoruz. Veterinerlik hizmetlerinden faydalandırarak hem kısırlaştırma süreçlerini hem de çip takma süreçlerini gerçekleştiriyoruz. Proje alanımızın içerisinde ama şantiye alanımızın dışında bu hayvanlarımız için geçici bir barınma alanları yapacağız. Bununla ilgili süreçlerde paydaş olmak isteyen, özellikle bölge sakinleri bize fikirleriyle destek olmak isteyen sürece paydaş olmak isteyen bu hayvanları sahiplenmek isteyen herkesin bizlere başvurmasını bekliyorum. 

YAPILARI ÖNCE ASBESTTEN ARINDIRIYORUZ

 Böyle gecekondu olan bölgelerde asbest konusunda çok ciddi riskler var. Tüm riskli yapılarımızı yıkım süreçlerinde önce asbestten arındırıyoruz. Bu bölge şu ana kadar İstanbul'daki asbest anlamında en yoğun asbest barındıran proje alanlarından biri. Yani bu dönüşüm aslında çevre anlamında da çok ama çok önemli. Çünkü gecekondulaşmaların olduğu yerde, özellikle asbest barındıran inşaat malzemeleri çok kullanılmıştı. Sadece bulunduğu bölgeye değil çevresine de çok zarar veriyor.  

OLASI BİR DEPREMDE ENKAZDAN İNSAN ÇIKARMAK İSTEMİYORUZ

 Bölgede az önce yaptığımız yıkımı gördünüz. Bir tane bağımsız birimi saatler değil dakikalar içinde yıktık. O yüzden açıkçası keyfimiz yerinde. Hedef koymuştuk, ocak sonuna kadar uzlaşılan bölgenin, yüzde 92'siyle uzlaşmıştık. Bu artarak devam ediyor. Tüm hak sahiplerimizin yıkım süreçlerini gerçekleştireceğiz. Takvimimizde herhangi bir sarkma yok. Hedefimiz yılbaşına kadar boşalttığımız bağımsız birimlerle beraber toplam yüzde 20’sinin tahliyesini gerçekleştirmiş olmak. Bu bizim için önemli çünkü, olası bir depremde burada biz enkaz altından insan çıkarmak istemiyoruz açıkçası.”