Yüksel Mansur Kılınç, bugün Yön TV’de yayınlanan “Beş Dakikada Gündem” programına konuk oldu. Kılınç, açılım adı altında Alevilere operasyon yapıldığını, operasyonun da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu üzerinden yönetildiğini söyledi. Kılınç, şöyle konuştu:

“AKP’nin 20 yıllık iktidarında Aleviler yok. Alevilerin taleplerini karşılamak yok. Alevilerin taleplerine ilişkin bir olumlu yaklaşım da yok. Alevilerin talepleri, zaten ibadethane olarak gördükleri ve yaşadıkları ve kendi olanaklarıyla oluşturdukları cemevlerinin resmi olarak da ibadethane olarak kabul edilmesidir.

“AÇILIM ADI ALTINDA ALEVİLERLE İLGİLİ BİR OPERASYON SÖZ KONUSU”

Aslında açılım adı altında Alevilerle ilgili bir operasyon söz konusu. Bu operasyonu da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu üzerinden yönetiyorlar. Soylu’nun bir danışmanı eliyle cemevlerinin onarımı ya da Alevi köylerine mali yardım adı altında bir operasyonel çalışma yaptıklarını gördük. Bunları da Recep Tayyip Erdoğan, ‘Bizden şunları talep ettiler, şu kadar bütçeyle de karşılıyoruz’ şeklinde ifade etti. Aleviler, hak etmedikleri bir muameleyle karşı karşıya kalmış oldular.

“AKP İKTİDARININ ALEVİLERİN GERÇEK TALEPLERİNİ GÖLGELEMEYE YÖNELİK TUTUMU OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

TBMM’de cemevlerinin elektrik ve su paralarıyla ilgili düzenleme, aslında yine cemevlerinin statüsü ile ilgili bir teklif değil. Vergi Kanunu’yla ilgili bir düzenlemenin içine yedirilmiş ve Alevilerin sanki elektrik ve su paralarına ihtiyaçları var, esas ihtiyaçları da buymuş gibi Alevilerin gerçek taleplerini gölgelemeye, yok saymaya ve Aleviler üzerinde yönetecekleri operasyonları bir avantaj olarak değerlendirmeye yönelik bir tutumdur. Bunu, Alevilerin taleplerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından karşılanması olarak değil, AKP iktidarının Alevilerin gerçek taleplerini gölgelemeye yönelik tutumu olduğunu görüyoruz.

“ALEVİLERİN GERÇEK TALEBİ, CEMEVLERİNİN İBADETHANE OLARAK KABUL EDİLMESİ VE BUNUN TBMM ELİYLE ÇÖZÜLMESİ”

CHP, bugün cemevlerinin hem elektrik paralarının hem su paralarının hem de diğer ihtiyaçlarının karşılanması konusunda yerel yönetimleri eliyle oldukça katkıda bulunuyor. Ama Alevilerin gerçek talebi, kendilerinin de çok açık bir biçimde ifade ettikleri, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi ve bunun TBMM eliyle çözülmesi. Bu haklı ve doğru taleplerini CHP karşılayacak. CHP’nin içinde bulunduğu Millet İttifakı bunu sağlayacak. Cemevlerinin ibadethane olması en geç 7-8 ay içerisinde gerçekleşecek ve Türkiye bu tartışmayı artık çok geride bırakmış olacak.”