HABER: BEKİR GÜNEŞ

Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyaretini Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Erkan, Diyarbakır Yerel Medya Derneği Başkanı Ferat Mehmetoğlu, Araştırmacı Reha Ruhavioğlu, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu'na sorduk. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2 defa ertelediği Diyarbakır ziyaretini gerçekleştirdi. 3 gün süren ziyarette Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da bulunan birçok kesimle bir araya geldi. HDP önünde oturan insanlarla görüştü. Türkan Elçi, Ayşe Öğretmen gibi çok sayıda kadınla bir araya geldi. Esnafı dolaştı sorunlarını dinledi. STK temsilcileri ve muhtarlarla da bir araya gelip sorularına cevap verdi. Kılıçdaroğlu son olarak DİTAM toplantısında soruları cevapladı. 

Kılıçdaroğlu'nun son zamanlarda yaptığı 2 açıklama Diyarbakır ziyaretini daha da önemli hale getirdi. "Kürt sorununu çözmeye talibiz. Bunun yolu da TBMM'dir" ve "Demokrasinin yolu Diyarbakır'dan geçer" açıklamaları bölgede geçmişe nazaran heyecan uyandırmıştı. Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da CHP'ye yeni üye olan bin 300 kişin olduğu toplantıya katıldı. Burada söyledikleri değil ama bin 300 kişinin CHP'ye üyelik yapması çok önemliydi. 

Çünkü geçmişe baktığınızda CHP'nin bazen bin 300 oy bile alamadığını görüyoruz Diyarbakır'da. Kılıçdaroğlu belki de ilk defa Diyarbakır'da meşalelerle davul zurna ile karşılandı.

Kılıçdaroğlu Diyarbakır 11

"BİZİM DÖNEMİMİZDE OHAL OLMAYACAK" 

Diyrabakır'da DİTAM'ın toplantısına katılan , CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu "Bizim dönemimizde belediye başkanları tutuklanamaz. Bir daha asla OHAL olmaz. Belediyelere kayyum atanamaz." dedi. Kılıçdaroğlu'nun bu açıklaması da çok önemliydi. Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyaretini ilk eleştiren isim ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Kılıçdaroğlu, Bahçeli'nin eleştirilerine de Twitter'dan bir emoji ile cevap verdi. Bu konu da Diyarbakır'da konuşulan başka bir konu oldu. Geçmişte "Diyarbakır'da söylediklerimiz acaba batıda ve milliyetçi kesimde nasıl karşılanır" kaygısı vardı. Kılıçdaroğlu'nun bu kaygıların da büyük bir bölümünü üstünde attığı görülüyor. 

Kılıçdaroğlu'nun bu ziyarette söyledikleri, yaptıkları görüşmeler önümüzde süreçte bölgede CHP'ye yönelik nasıl bir geri dönüş sağlayacak? Kılıçdaroğlu'nun Diyarbaır ziyaretini ve söylediklerini Diyarbakır'da Kılıçdaroğlu ile görüşen gazeteci ve STK temsilcilerine sordum. 

"KILIÇDAROĞLU ANKARA'DA SÖYLEDİKLERİNİ DİYARBAKIR'DA DA SÖYLEDİ"

Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rüstem Erkan, Kılıçdaroğlu'nun söylemlerine dikkat çekti. 

Erkan, Kılıçdaroğlu'nun, Ankara'da söylediklerinden çok farklı bir şey söylemediğini belirtti. Erkan, "Kılıçdaroğlu'nun dilinde Ankara ile Diyarbakır'da söyledikleri bakımında bir uyuşma var. Başından beri söylediği Kürt sorununda Meclis temelli açıklamasını burada da söyledi. Yani her zaman söylediğimiz "Ankara'da farklı Diyarbakır'da farklı konuşuyor" söylemini Kılıçdaroğlu'dan görmedik. Ekonomik sorunlar daha öne çıktı. Kürt sorunu ile ekonomik sorunların birlikte çözmek istediklerinin mesajını verdi. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarında çelişen bir nokta olmadı" dedi. 

"ERDOĞAN DEMİRTAŞ'TAN İNTİKAM ALIYOR"

STK toplantısına katılıp Kılıçdaroğlu'na soru soran isimlerden biri de Diyarbakır Yerel Medya Derneği Başkanı Ferat Mehmetoğlu'ydu. Mehmetoğlu da Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyaretini olumlu değerlendiren isimlerden biri oldu. 

Mehmetoğlu, Kılıçdaroğlu'nun ziyaretine ilişkin şunları söyledi:

En net söylediği "Erdoğan Demirtaş'dan intikam alıyordu". Onun dışında bize oy verin Kürt sorununu biz çözelim şeklindeydi. Toplantıda ona "Size Apé Kemal (Kemal amca) diyebilir miyiz" diye sordular o da 'evet' dedi. Genel olarak Diyarbakır'da CHP için inanılmaz bir karşılamaydı. Bu CHP'nin bölgedeki oylarını yükseltir. En çok HDP ve Demirtaş ile ilgili sorular soruldu. Kendisine yapılan eleştirileri de kabul etti. Özeleştirel bir şekilde yaklaştı. "Bundan sonra daha sık geleceğiz" dedi. 

Kılıçdaroğlu Diyarbakır'da son olarak Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM),  Tigris Diyalogları kapsamında kapsamında yapılan toplantıya katıldı. Burada ağırlığını Kürt STK temsilcilerinin oluşturduğu kişilere hitap etti sorularını cevapladı. O toplantıya katılan isimlerden biri de Araştırmacı Reha Ruhavioğlu'ydu. Ruhavioğlu da Kılıçdaroğlu'nun ziyaretine ilişkin sorularımız yanıtladı. 

Kılıçdaroğlu Diyarbakır 12

"KILIÇDAROĞLU İLK KEZ CUMHURBAŞKANI ADAYI OLARAK DİYARBAKIR'A GELDİ"

Reha Ruhavioğlu, Kılıçdaroğlu'nun ziyaretine ilişkin şunları söyledi:

Kılıçdaroğlu Diyarbakır'a ilk kez bir Cumhurbaşkanı adayı olarak geldi. Bu nedenle ilgi gördü ve beklentiler de vardı. Kılıçdaroğlu'nun önceki ziyaretleri ile karşılaştırdığımızda üzerine koyduğunu görüyoruz. Ancak Kürtlerin beklentilerine yeterince cevap olduğunu söylemek zor. Bugün Kürt STK temsilcileri ile görüştü daha net sorular ve cevaplar geldi. Kılıçdaroğlu şimdi bir yolculuğa çıkacaksa önünde nasıl gündemler olacağını daha net görmüş oldu. Bunların üzerine çalışmak zorunda kalacak. Bu nedenle beklentiyi çok yüksek düzeyde karşıladı demek zor ama ilgi uyandırdı. CHP'nin bir iktidar alternatifi olarak yürüyüşünü pekiştirdiği söylenebilir. Kürt seçmen de bunu gördüğü için seçmenin CHP'ye ilgisi artıyor. 

"KEŞKE CUMARTESİ ANNELERİ VE HASTA TUTUKLULARIN YAKINLARI İLE DE GÖRÜŞSEYDİ"

Kılıçdaroğlu'nun toplantılarına katılan isimlerden biri ise İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun'du. Zeytun, ziyaretin Diyarbakır açısından önemli olduğunu ama açıklamaların tatmin edici olmadığını söyledi. 

Zeytun şunları söyledi: 

Özellikle Kürt meselesi konusundaki helalleşme açıklamaları önemliydi. Açıkça söylemek gerekirse bu konudaki sorulara önümüzdeki dönem politikalaro konusunda doyurucu cevaplar verilmedi. Esas sorunları konuşmaktan çekinen bir Kılıçdaroğlu vardı. Daha net açıklamalar bekliyorduk" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun HDP önündeki insanlar, Türkan Elçi, Ayşe öğretmen ile yaptığı görüşmelere de değinen Zeytun, "Haksızlığa uğramış insanlarla yan yana gelebilmesi önemliydi. Ama bizim beklentimiz cumartesi anneleri, kayıp anneleri, hasta tutuklular ve kayyum nedeniyle işsiz kalanlarla da bir araya gelebilseydi. Kürt sorununa ilişkin çok net bir çözüm önerisinin olmadığını söylemek gerekir. Henüz bir yöntem belirlemekten uzak olduğunu görüyoruz. Bizler açısından çokça eleştirilere maruz kalacak gibi duruyor. İktidar olacak bir parti için önemliydi ama temel konulara ilişkin bir çözüm perspektifi sunulmadı. 

"KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARINI SAMİMİ BULDUM"

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (DESOB) Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu ise Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını samimi bulduğunu söyledi. 

Ebedinoğlu, geçmiş dönemlerdeki iktidar adayı partilerin Diyarbakır'daki vaatlerini Kılıçdaroğlu'na hatırlattıklarını belirterek, "Genel olarak Kürt sorununa değindi. Çözüm sürecine ilişkin değerlendirmeleri oldu. Çiftçilere enerjinin bedava verileceğini söyledi. Esnafa ciddi destekleri olacağını söyledi. Toplumsal barışın sağlanacağını söyledi. Bunlar tabi çok olumlu söylemlerdi. Birçok parti iktidar olmadan önce Diyarbakır'a gelip vaatlerde bulunuyor. Bunu da hatırlattık kendisine. O da kesinlikle vaatlerini yerine getireceğini söyledi. Sadece kendisi değil Millet İttifak'ında cumhurbaşkanı kim olursa olsun parlementer sisteme geçeceklerini ve vaatlerini yerine getireceğini söyledi.  Tabi bunlar olumlu söylemlerdi. Ben Kılıçdaroğlu'nu samimi buldum. Herkesi dinledi, eleştiri ve sorularını cevapladı. 

İLK KEZ BİR CHP LİDERİ BÖLGEDE BU KADAR SES GETİRDİ

Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyaretini Diyarbakır'da bulunan gazeteci ve STK temsilcileri bu şekilde değerlendirdi. Olumlu değerlendiren de var, yeni bir şey olmadığını söyleyen de var. Ama genel olarak Kılıçdaroğlu'nun 3 gün boyunca her kesimden insanları dinlemesi ve özeleştiri vermesi CHP açısından çok önemli. Kılıçdaroğlu bu ziyareti araştırmacı Reha Ruhavioğlu'nun dediği gibi bir 'Cumhurbaşkanı adayı' olarak yaptığını söylemek mümkün. CHP'nin bölgedeki politikalarının artık eskisi gibi olmayacağı kesin. Olumlu da olsa olumsuz da olsa CHP'nin bir genel başkanı son yıllarda Diyarbakır'da hiç bu kadar konuşulmamıştı. CHP'nin bundan sonra bölgeye daha çok geleceği de kesin.