ABD Hazine Bakanlığı, işadamı Sıtkı Ayan ve ailesini, “İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu için petrol satışına aracılık etmek” ve “İran’a yönelik yaptırımları delmek” suçlamalarıyla yaptırım listesine aldığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sıtkı Ayan’ı; 2017 yılında "Man Adası" belgelerini açıklarken AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesiyle ticari ilişkileri üzerinden gündeme getirmişti.

ABD Hazine Bakanlığı, işadamı Sıtkı Ayan, ailesi ve şirketlerini “İran İslam Devrim Muhafızları için yüz milyonlarca dolar değerinde petrol satışına aracılık ettiği” ve “İran’a yönelik yaptırımları delmek” suçlamasıyla yaptırım listesine aldığını duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan dün yapılan yazılı açıklama şöyle:

“ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) bugün, İran İslam Devrim Muhafızları Kolordusu Kudüs Gücü (IRGC- QF) için yüz milyonlarca dolar değerindeki petrol satışını sağlayan işadamı Sıtkı Ayan liderliğindeki bir yaptırım delme ağını belirliyor. Ayan'ın şirketleri yabancı alıcılarla İran petrolü için uluslararası satış sözleşmeleri yaptı, petrol sevkiyatlarını sağladı ve petrolün İran menşeli olduğunu ve IRGC-QF’nin faydasını gizleyerek gelirlerin aklanmasına yardım etti.”

Açıklamada Sıtkı Ayan’ın ilişkili olduğu firmalar, şöyle sıralandı:

“Aktau Petrol Ticaret A.Ş., Alan Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş., Anatolian Uluslararası Enerji Yatırım A.Ş., ASB Grup Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Aska Enerji ve Toptan Satış Sanayi ve Ticaret A.Ş., Asl Enerji ve Ticaret A.Ş., Bylan Uluslararası Ticaret ve Gayrimenkul Sanayi A.Ş., CTAT Gıda ve Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Gent Elektrik Enerjisi Toptan Satış AŞ, Gent Petrol ve Dış Ticaret Ltd., Ms Uluslararası Enerji yatırım A.Ş., OGC-Victoria Holding LTD, Perlite İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Rain Trade Gıda İç ve Dış Ticaret LT, Samed Petrol ve Enerji Dış Ticaret LT, Somas Enerji ve Sanayi Ticaret AŞ, Som Petrol Ticaret AŞ, Som Overseas Petroleum Enerji ve Sanayi Ticaret AŞ, Turang Transit Taşımacılık A.Ş.”

KILIÇDAROĞLU, 2017 YILINDA YAPTIĞI KONUŞMADA GÜNDEME GETİRMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2017 yılında, TBMM’deki CHP Grup Toplantısı’nda Sıtkı Ayan ile ilgili şunları söylemişti:

“Bu bir şirket ticaretiymiş, bu hangi şirket? Cevap yok? Bu şirketin kârı ne? Cevap yok. Bu şirketin ortakları kim? Cevap yok. Bu transferler neden yapıldı? Cevap yok. 1 sterlinlik şirket 15 milyon dolarlık ticareti niçin yapıyor? Cevap yok. Belvey denen şirketin sermayesi ne? Cevap yok. Sıtkı Ayan kimdir? Cevap yok. Kazım Öztaş kimdir? Cevap yok. Ben şimdi soruyorum. Sevgili Erdoğan gözlerinden öpüyorum seni. Sen bilmiyorsan ben sana söyleyeyim, oğluna sor, damadına sor, dünürüne sor. Onlar bilirler. Ben gayet iyi biliyorum bütün bunları. Hepsini biliyorum ben bunların. Bir soru soruyorum. Sevgili Erdoğan, doktoru yanına al. Enişten Ziya İlgen'in Man Adası'nda şirketi var mı? Bir daha soruyorum. Enişte Man Adası'nda niye şirket kursun? Bunları bileceğiz.”