Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Hatay’da düzenlediği Millet Buluşması programında konuşan Hataylı Emre Deniz, “Benim gibi binlerce genç, Suriyeli vatandaşlar yüzünden işsiz durumda. Ucuz iş gücü ve sigortasız çalışmaları sektörlerin mültecileri ön görerek iş sağlaması sebebiyle, işsiz durumdayız. Dünyanın en yüksek mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan yer Türkiye ve sadece Hatay’da her 4 kişiden 1’i Suriyeli… Benim gibi binlerce insan bu durumdan ötürü işsiz durumda… Bir an önce mültecilerin ülkelerine güvenlik ve iş gücü durumunun sağlanarak ülkelerine geri gönderilmelerini istiyoruz” dedi.

Programda, Hataylı vatandaşlar da konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşması öncesinde kürsüye gelen Hatay Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü, şunları söyledi:

“HATAY OLARAK SİZLERE GÜVENİYORUZ, İNANIYORUZ”

“Sayın Cumhurbaşkanım, geçen hafta pazartesi günü sizinle telefonla görüştüğümüzde dedik ki, ‘Biz Başkan olacağız’ dediniz. Biz de tüm Hatay olarak sizlere güveniyoruz, inanıyoruz. Lüftü Başkan’ımın önderliğinde inşallah sizi Cumhurbaşkanı yapacağız. 6 Şubat 2023 tarihinde Hatay, tarihinin büyük felaketini yaşadı. Ben de eşim ve 12 yaşındaki oğlumu kaybettim. Beşinci günü kendi imkanlarımızla, herkes kendi başının çaresine bakarak; iki tane cenazeme ulaştım, defnettim. Bir siyasi partimizin genel başkanı dedi ki, ‘eğer ki üç gün boyunca hükümet orada yok dedilerse, hakkımızı helal etmiyoruz.’ Ben iki tane cenaze vermiş bir kişi olarak ben hakkımı helal etmiyorum. Hatay, hakkını helal etmiyor. Bizi günlerce burada bir başımıza çaresiz bıraktılar. Kendi hakkımı helal etmiyorum, etmeyeceğim.

Suriyeli bir tanıdık, dedi ki; ‘Kemal Kılıçdaroğlu bizden ne istiyor?’ dedi. ‘Bizi Türkiye’den gönderecekmiş. Hiçbir Suriyeli bu yüzden kendisine oy vermedi.’ Dedim ki, ‘Sizin oyunuza ihtiyacımız yok. Sizin de benim, çocuğumun, ilimin geleceğini tayin etmeye hakkınız yok. Size bu hakkı verenlere yazıklar olsun, dedim.”

Reyhanlı Kaynakçılar ve Tornacılar Odası Başkanı Süleyman Ateş, “Bugüne kadar Reyhanlı’da hangi dallarda olursa olsun, Suriyeliler her konuda bizden sayı olarak fazlalar. Çok esnafımız dilekçe getirip, bizim odaya müracaat etmiştir… Şu an maalesef, her mahallede bir Suriye vatandaşının bakkalı var. Kendi esnafımız mağdur oluyor. Vergi olayı yok çünkü. Vergisiz çalışıyorlar. Oda kayıtları yok” diye konuştu.

EV HANIMI EMİNE YILMAZ: “SOKAĞA ÇIKAMIYORUZ AKŞAMDAN SONRA, ÇOK HUZURSUZUM”

Ev hanımı Emine Yılmaz ise şunları söyledi:

“Rahatsız olduğumuz noktalar, aynı arkadaşlarımın dediği gibi… Bu Suriyeli vatandaşlarımızın… Ben dört kız çocuk annesiyim. Akşamları parklara çıkıp, oturabiliyorduk. Ama şu an çıkamıyoruz. Nargileler ellerinde sabahlara kadar, geceyi gündüze çevirdiler. Gerçekten bizler bu konuda çok rahatsızız. Yani çocuklarımızı alıp parklarda gezemiyoruz, akşamdan sonra hiç sokağa, dışarı çıkamıyoruz. İnsanların ne olduğunu bilmiyoruz çünkü. Gerçekten ben anne olarak çok huzursuzum. Benim gibi olan arkadaşlarım çoktur. Çünkü aynı şeyleri konuşuyoruz. Memleketimizde güzel bir yaşantımız vardı. Bunlar geldikten sonra hiç rahat yaşayamıyoruz. Sokağa çıkamıyoruz akşamdan sonra ben o yüzden çok huzursuzum. Bir düzene binmesini istiyorum.”

“UCUZ İŞ GÜCÜ VE SİGORTASIZ ÇALIŞMALARI SEKTÖRLERİN MÜLTECİLERİ ÖN GÖREREK İŞ SAĞLAMASI SEBEBİYLE İŞSİZ DURUMDAYIZ”

İşsiz genç Emre Deniz ise, Suriyeli sığınmacıların sigortasız ve ucuz iş gücü olarak çalıştırılıyor olmasının Türkiye’de işsizliği artıran sebepler olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Benim gibi binlerce genç, Suriyeli vatandaşlar yüzünden işsiz durumda, ucuz iş gücü ve sigortasız çalışmaları sektörlerin mültecileri ön görerek iş sağlaması sebebiyle işsiz durumdayız biz. Dünyanın en yüksek mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan yer Türkiye ve sadece Hatay’da her 4 kişiden 1’i Suriyeli… Benim gibi binlerce insan Hatay’da ve Türkiye içerisinde bu durumdan ötürü işsiz durumda… Bir an önce mültecilerin ülkelerine güvenlik ve iş gücü durumunun sağlanarak ülkelerine geri gönderilmelerini istiyoruz. Bu işsizliğin çözülmesini istiyoruz biz. O nedenle sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı yapmak için herkesi sandığa bekliyoruz. Oy ver Türkiye.”

“HATAY’IN HALKI ÇOK ÇALIŞKAN VE ÇOK DÜRÜSTTÜR, BUNUN ÜSTESİNDEN GELİR, SADECE HAFİF BİR DESTEK İSTİYORUZ”

Esnaf Mehmet Aydın’da yaşanan sorunlara ilişkin şunları söyledi:

“Sizlere ben özellikle benim yaşadığım sorunları anlatmak istiyorum. Ben eminim ki Türkiye’de olan bütün esnaflar aynı şeyi yaşıyor. Öncelikle Suriye’de savaş çıkmadan önce Hatay’ımızda özellikle bavul ticareti çok güçlü şekilde oluşuyordu ve bütün esnaf bundan pay alıyordu. Yani para kazanıyordu bunlardan. Savaş çıktıktan sonra işlerimiz çok düştü. Sonradan pandemi ve deprem olduktan sonra özellikle sıfırlandık. Sayın Cumhurbaşkanım sürekli televizyonlarda esnaflara hibeler ya da krediler vereceğini söylüyor ancak esnafların birçoğunun sicili bozulmuş. Sicili bozulmuş olması nedeniyle hiçbir esnafımız ayakta kalabilecek durumda kalmıyor maalesef ve bu bizi yokluğa sürüklüyor. Bundan dolayı da çok mağdur bütün buranın esnafları özellikle… Esnaflardan dolayı sadece kredi konusu değil dükkanlarımız, evlerimiz, her şeyimiz yıkıldı bizim. Bundan dolayı da bizim beklediğimiz özellikle faizsiz krediler de bekliyoruz. Faizsiz krediler verirlerse başka desteğe de ihtiyacımız yok. Sadece faizsiz krediler verseler biz ayağa kalkabiliriz. Hatay’ın halkı çok çalışkan ve çok dürüsttür. Bunun üstesinden gelir. Sadece hafif bir destek istiyoruz. Bundan dolayı da bize bu imkanları sağlayan arkadaşlara da çok teşekkür ediyorum.”