CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, paket açıklanmadan saatler öncesinde bankalara borçlanan yurttaşlara ‘sizi ve ailenizi arayıp tehdit etseler de borçlarınızı ödemeyin’ çağrısında bulunmuştu.

NTV’de yer alan habere göre, paketle 6 milyona yakın vatandaşın icra takibine düşen 30 milyar lira civarındaki borcu tasfiye edilecek.

5 milyona yakın ailenin 2 bin liraya kadar olan borcu icradan düşecek. Ailelerin borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterecek ve vergiden düşecek ve borçlar kamu kaynaklarından karşılanacak.

Paketin ikinci ayağını ise takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçlar oluşturacak.

Bir milyona yakın vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlarını devlet üstlenecek.

NEBATİ’DEN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati pakede ilişkin “Kamu maliyesine önemli bir yük getirmeden bu borçların tasfiyesini amaçlıyoruz. Bu borçlarda varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlar alacaklı tarafı oluşturuyor. Borçlular ise gerçek kişi. Vatandaşlar 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulacak. Bu sayede küresel ekonomik kriz ve salgının en fazla etkilediği alt gelir düzeyindeki vatandaşların icralık borçlarının tasfiyesi gerçekleşecek.” ifadelerini kullandı.

Düzenleme Meclis’ten yasa çıkarılarak yürürlüğe girecek.