AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı birçok açıklamada seçim tarihinin 14 Mayıs olacağına işaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, altılı masanın Saadet Partisi ev sahipliğindeki toplantısını işaret ederek "13 Şubat'ta adayımızı açıklayacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, Halk TV canlı yayınında gazeteci İsmail Küçükkaya ve Bengü Şap'ın sorularını yanıtladı.

ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI

Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili tartışmalara “Türkiye 2018 seçimlerinde yeni bir yönetim sistemine geçti. Yani kronometreyi sıfırladı. 2018'de seçilen cumhurbaşkanı yeni sistemin ilk cumhurbaşkanıdır” diye yanıt vermesini yorumladı.

Kılıçdaroğlu, “Sıfırlamanın ne olduğunu Erdoğan gayet iyi bilir. Sıfırlama konusunda bir numaralı uzmandır. ‘Oğlum paraları sıfırladınız' diye ben demedim o dedi” şeklinde konuştu. Erdoğan’ın adaylığıyla ilgili tartışmalara ise Kılıçdaroğlu, “Hiçbir anayasa hukukçusu bunu kabul etmiyor kendi militanları dışında” diye yanıt verdi.

Seçim için 14 Mayıs tarihinin belirlenmesi ve “Yeter, söz milletin” sloganının seçilmesinin kendisi için sürpriz olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Gideceğini bilen bir insan, 14 Mayıs'ı Türkiye Cumhuriyeti demokrasi tarihinde ikinci önemli bir tarih olsun diye düşünmüş olabilir -iyi niyetle düşünüyorum – mayısta olmasıyla haziranda olması arasında bir fark yok” diye konuştu.

CİHAN PAÇACI AÇIKLAMASI

Habertürk’ten Nagehan Alçı’ya konuşan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, parti yetkili kurullarının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ‘onaylayacak noktada olmadığını’ söylemiş ve ardından istifa ettiğini duyurmuştu.

CHP lideri konuya ilişkin, "Meral Hanım, Cihan Bey ile ilgili bir sorun olduğundan bahsetti. Sorunun ne olduğunu sorduk. Ayrıntı vermedi, öyle kaldı. Biz bu durumu toplantı bittikten sonra, akşam öğrendik" dedi.

Kılıçdaroğlu, "CHP'nin adayı siz misiniz?' sorusunu yanıtladı. CHP lideri, "Her parti doğal olarak kendi liderini görmek ister. CHP'liler de kendi genel başkanlarını cumhurbaşkanı adayı olarak görmek isterler. Burada aslolan, altı liderin oturup bir araya gelip ortak karar vermesi" ifadelerine yer verdi.

"Altı partinin ortak adayı olursanız seçim kazanılabilir mi?" sorusuna da yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Kazanılabilir tabi. Bütün anketler bunu gösteriyoz zaten. Bütün mesele bizim kararlılıkla 'bu ülkeye demokrasiyi, insan haklarını getireceğiz, yoksulluğu tarihe gömeceğiz gibi iddialarımız var zaten" dedi.

TARIKATTAKİ İSTİSMAR SKANDALINA SERT TEPKİ

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin, babasının kendisini 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiği’ ve çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını belirterek şikâyetçi olduğu ortaya çıkmıştı.

Tarikattaki skandala ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, "" ifadelerine yer verdi.

SİNAN ATEŞ AÇIKLAMASI

Ankara’da öldürülen Ülkü Ocakları eski başkanı Sinan Ateş'le ilgili de konuşan CHP lideri, "Erdoğan her konuda konuşur, bu konuda niye hiç konuşmuyor? Acaba MHP'yi kızdırır diye mi konuşmuyor? Ortağımı kızdırırım diye mi konuşmuyor? 'Faillerini mutlaka yakalayacağım' diye niye demiyor Erdoğan? Bir olayı gizlemeye mi çalışıyorlar? Bir olayı kapatmaya mı çalışıyorlar? 6 ay sonra bütün bu olaylar aydınlanacak" ifadelerini kullandı.

"BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ KAZANDIĞINDA ONLARA YEDİ MADDELİK İLKELERİ VERDİM"

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

• Belediye başkanlarımız kazandığında onlara yedi maddelik ilkeleri verdim. İlkelerden birisi şu; "Seçildiğiniz gün asla vatandaşlar arasında ayırım yapmayacaksınız. 'Şu mahalle bana az oy verdi, hizmet vermeyeceğim' demeyeceksiniz. Herkese eşit davranacaksınız, sadece yooksul mahallelere pozitif ayrımcılık yapacaksınız" idi.

• İkincisi ise " Harcadığınız para sizin değil, vatandaşların parası, bu yüzden harcadığınız tek kuruşun hesabını halka vereceksini" demek oldu. Bu  maddeler bizim 7 maddenin ilk ikisiydi. Dolayısıyla devletin de bu anlayışla yönetiliyor olması lazım.

"YAPTIĞI ZAMLARIN BİR ANLAMININ KALMADIĞINI HERKES GÖRECEK"

Kılıçdaroğlu, altılı masa olarak erken seçim kararına tepkilerinin nasıl olacağını şu sözlerle anlattı:

• 6 Nisan'a kadar olursa buna destek veririz diye düşündük. Parlamento 6 Nisan'da bir karar alır, biz de o karara saygı duyarız, eski seçim yasasına göre seçimler yapılır diye düşündük. Erdoğan, 'Hayır ben daha sonra yapacağım' derse altı lider de buna destek vermeyeceğini kamuoyuna açıkladı. Erdoğan kendi istediği bir atmosferde seçimlerin yapılmasını istiyor. Biz iktidar olunca yapacağımız dediğimiz şeyleri Erdoğan yapmaya başladı.

• Ama halk bunun farkında. Erdoğan bunu kendi iradesiyle yapmadı. Bizim baskımız, söylemlerimiz, baskın çıkmamız üzerine, halk tarafından da baskı gelince bunları yaptı. Hazirana doğru atarsa, enflasyon her ay yükseliyor. Dolayısıyla yaptığı zamların bir anlamının kalmadığını herkes görecek. Bu sürece ya da bu anlayışa kendini hapseden birisinin seçimi kazanma şansı yoktur.

"O DA KENDİSİNE ÜÇÜNCÜ KEZ CUMHURBAŞKANLIĞI HAKKINI TANIMIYOR"

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Çünkü siz halkın beklediğini değil, kendi beklentileriniz üzerine bir seçim kuruyorsunuz.

• Bizim açımızdan 14 Mayıs, 15 Mayıs neyse hangi tarihte yapıyorsa getirsin sandığı koysun dedik. Ama parlamentoda oy kullanmayacağız. Tek yolu var, ‘meclisi feshediyorum' diyecek. Tek yetkisi var onun üzerine seçime gidecek.

• O da kendisine üçüncü kez cumhurbaşkanlığı hakkını tanımıyor. Ben anayasa hukukçusu değilim ama anayasa hukukçularını dinliyorum. Onlar üçüncü kez aday olamaz diyor. Açıklandığı zaman adaylar, büyük bir ihtimalle sade vatandaşlar da bazı hukukçular da YSK'ya başvuracaktır.

“HALK ZULÜM YAPILMASIN İSTİYORSA MİLLET İTTİFAKI’NA OYUNU VERECEK”

• Adım gibi biliyorum YSK diyecektir ki ‘Üçüncü kez aday olacaktır'. Kendisi YSK üyelerini belirledi. Perdenin arkasındaki dolapları biz bilmiyor muyuz? Yargıtay'ın hangi hale sokulduğunu, Danıştay'ın hangi hale sokulduğunu, orada militan yargıçların olduğunu bilmiyor muyuz? Bütün dünya biliyor. Biz de biliyoruz.

• Yargının yargı olmaktan çıktığını o da biliyor biz de biliyoruz. Aklı başında olan ve adaleti arayan herkes biliyor bu gerçeği.

• Artık halk, sandığa gittiği zaman gerçekten de Millet İttifakı'na oyu demokrasi için vermeli. Adalet istiyorsa, hiç kimseye zulüm yapılmasın istiyorsa oyunu gelecek Millet İttifakı'na verecek.

ALTI LİDER YARIN SEÇİM BEYANNAMESİ AÇIKLIYOR

•Altı liderin yarın seçim beyannamesini açıklayacağını belirten Kılıçdaroğlu, 9 ana başlıkta 2 bin 300 vaadi içeren ortak mutabakat metninin paylaşılacağını bildirdi.

“YOL HARİTASINI CUMHURBAŞKANI ADAYI AÇIKLAYACAK”

• Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritasıyla ilgili liderlerin görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Onu 13 Şubat'ta cumhurbaşkanı adayımızın açıklandığı tarihte açıklanmasını ve onun tarafından açıklanmasının daha doğru olduğu düşünüldü. (Yol haritasını) cumhurbaşkanı adayı açıklasın diye bir eğilim belirdi. Biz de o eğilime evet dedik” dedi.

CUMHURBAŞKANI ADAYI İÇİN TARİH VERDİ

• Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek Altılı Masa toplantısında cumhurbaşkanı adayının belirleneceğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

13 Şubat’ta cumhurbaşkanı adayımızı açıklayacağız. Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde 13 Şubat’ta buluşacağız. 13 Şubat’ta karar alacağız. Bu kararın açıklanması için belli bir tarih mi olur…Büyük bir olasılıkla 13’ünde karar alacağız. Cumhurbaşkanı adayımız diyelim ki 13’ünde değil de 23’ünde de kamuoyuna bir şekliyle ortak mutabakat metniyle açıklanır.

“DAHA ÇOK MİLLETVEKİLİ ÇIKARACAK BİR YÖNTEM İZLEYECEĞİZ”

• “Bakanlar kurulunun oluşumunda partilerin alacağı oyların oranları mı belli olacak?” sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

• Bu seçimlerde partilerin aldığı oy oranları çok belirleyici olmayacak. Nedeni de şu; eski seçim yasasına göre artık oylar, fazla oy alan partiye yazılıyordu. O parti milletvekilini fazla çıkarıyordu.

• Şimdiki modelde ise artık oylar artık sayılmıyor. Bizim parlamentoda anayasayı değiştirecek çoğunluğu sağlamamız için o zaman partiler arasında bir seçim iş birliğine gitmemiz lazım. Bazen CHP'nin logosu adı altında, bazen İYİ Parti'nin logosu altında seçime girilecek. Partilerin aldığı oy değil, partilerin çıkardığı milletvekilleri önemli olacak burada.

• Bu gerçeğin de bilinmesi lazım. Biz çok oy alacağız diye değil, en çok milletvekilini hangi seçenekte çıkarabiliriz bunun yöntemini izleyeceğiz 

• Diyelim ki ‘X' partisinin logosuyla gireceğiz. O zaman diğer partiler o ilde hiç oy almayacak ama daha fazla milletvekili çıkarmış olacağız. Sonra seçilen milletvekilleri doğal olarak kendi partilerine gitmiş olacaklar.