CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar apartman görevlileriyle buluştu. CHP Adana İl kadın Kolları Başkanı Av. Oya Tekin de Apartman Görevlileri Saha Çalışması Raporu hakkında açıklamalarda bulundu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda toplumun güvencesiz kesimlerinden apartman görevlileri ile bir araya geldi. Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başkan Zeydan Karalar’ın telefonu aracılığıyla canlı ve görüntülü bağlandı. Apartman görevlilerine seslenen Kılıçdaroğlu, “Ankara’dan bütün apartman görevlilerine sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum. Ben kimsesizlerin kimsesi olmaya kararlıyım. Sizin sesinizi, sizin sorunlarınızı TBMM’de dile getirmeye kararlıyım. Seviyoruz, sizlere inanıyoruz ve sizlerin sorunlarını çözmeye talibiz” diye konuştu. Belediye Başkanı Karalar da, Kılıçdaroğlu’na teşekkür ederek, “Genel Başkanımızın bizi kırmayarak toplantıya bağlanması nezaket ve apartman görevlilerini çok önemsediğinin göstergesidir” dedi. Dezavantajlı çalışan gruplar içinde en fazla mağdur olan kesimin apartman görevlileri olduğunu kaydeden Karalar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belki yarınızın sigortası yok, belki asgari ücretin altında çalışmaya mecbur kaldınız. Apartman görevlilerine tek oda veriliyor ve ailecek burada yaşanıyor. Bu da kolay değil”. Karalar’ın konuşmasının ardından apartman görevlileri söz aldı. Hem mesleki, hem de vatandaş olarak sorun ve isteklerini anlatan apartman görevlilerini dinleyen Başkan Zeydan Karalar, titizlikle ve bizzat not aldı, belediyeyi ilgilendiren problemlerin çözümü için gerekli girişimlerin yapılacağını aktardı.

CHP KAPSAMLI BİR RAPOR HAZIRLADI

CHP Adana Kadın Kolları İl Başkanlığı toplantı öncesinde “Apartman Görevlileri Saha Çalışması Raporu” hazırladı. Toplantı öncesi CHP Adana İl kadın Kolları Başkanı Av. Oya Tekin ile rapor üzerine konuştuk. Pandemi dönemi iş yükleri artan apartman görevlilerine yönelik olarak toplu görüşme, bire bir röportaj ve ev ziyaretleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Oya Tekin, şöyle devam etti: “Kadın emeği sömürüsünün bir yansıması olarak apartmanın işlerinde çalışması beklenen ve fakat asla ücretlendirilmeyen görevli eşleri ve bizzat kadın apartman görevlileri esas odak noktamız oldu. İlk olarak bu görüşmelerde görevlilerle ilişki kurmak, sorunları ve çözüm önerilerini tespit etmek ve Derman Belediyeciliği kapsamındaki yardımları onlara iletmek hedeflendi. İkinci etapta ise ev ziyaretleriyle Apartman Görevlisi eşlerini dinlemek ve onları Belediye Başkanlarımızla bir araya getirmek hedeflendi.”

ÇALIŞMA SAATLERİ BELİRSİZ, ÜCRETLER DÜŞÜK

Yaşanan sorunların başında çalışma saatlerinin belirsizliğinin geldiğini anlatan Av. Oya Tekin, sözleşmelerde günlük servis sayısı belirtilmiş olsa dahi, günün her saatinde, görev tanımı içerisinde olsun olmasın pek çok işin apartman görevlilerine yüklendiğin anlattı. Görüşülen bütün görevlilerin haftalık izin ve bayram iznine sahip olduğunu, ancak kullanımında sorunlar yaşandığını aktaran Tekin, kadın emeğinin eşine yardım başlığı altında sömürüldüğünü ve ücretlendirilmediğini anlattı. Oya Tekin, ücret düşüklüğünün de öne çıkan sorunlar arasında yer aldığını belirterek, apartman görevlilerinin pandemi döneminde gereken önlemler alınmadan, maskelerini kendileri alarak çalıştığını söyledi.