[embed]https://www.youtube.com/watch?v=TmlIcrKGQLM[/embed]

Gazeteci Hamza Özkan'ın 'Türkiye'den KHK manzaraları' adlı kitabı okuyucusuyla buluşuyor. Tevn Yayınevi’nden çıkan kitap, KHK tarihi açısından bir başucu kitapçığı niteliğinde olacak. Özkan, KHK’lıların yaşadıklarını ve o döneme ait önemli konuları belgeleriyle birlikte sunarak, olayları aydınlatıyor. Kitabında ulaştığı belge, bilgi ve o dönemin tanıklarının anlatımlarından yola çıkarak, "Barışın, Demokrasinin, Emeğin, Eşitliğin ve Özgürlüğün dünden bugüne ne denli önemli olduğunun" altını çiziyor.

Kitap, 44 ayrı hikayeden ve 296 sayfadan oluşuyor.  Özkan, "Büyük emek ve çok az imkanlarla bu tarihi projeyi yürüttüm. Bu çalışmaya başlarken önceliğim, söyleşi veren kişilerin yaşadıklarını nesilden nesille aktararak olayları canlı tutmaktı" diyor. Özkan, "Kitapta geçen söyleşiler; Barış Akademisyenleriyle, KESK’li, DİSK’li, Genel İş yöneticileriyle ve üyeleriyle gerçekleştirilmiştir. Onlar, halkın gözünde saygıyı hak eden ve halka umut, inanç aşılayan devrimci insanlardır. Biz bu tarihin bir parçası olarak daha fazla araştıracağız ve duyuracağız" diyerek içeriğini anlatıyor. Özkan şöyle devam ediyor:

"YENİ ÇALIŞMALAR DA YAPACAĞIZ"

"Bildiğiniz gibi ülkemizde binlerce insan KHK ile ihraç edildi. Bu ihraç edilmeler, birçok sıkıntıları da beraberinde getirdi. Biz de Ötekilerin Gündemi olarak Türkiye’nin birçok kentinde, KHK ile ihraç edilenlere hikâyelerini sorduk, onlarda bize anlattılar, biz de üzerimize düşeni yaparak yazıya döktük. Onların duygularını, düşüncelerini, hikayelerini tarihi bir belge olarak sizler için kayda geçtik. Dileğimiz bu hikayeleri birlikte okumaya devam etmek. Çalışmamız bu kitapla sınırlı kalmayacak, bu kitap çıktıktan sonra sizlerden gelen öneriler doğrultusunda şekillenecek yeni hikâyelerle yeniden karşınızda olmayı planlıyoruz." Çocukluğundan beri, toplumsal sorunlarla ilgili çeşitli arşivler hazırlamak istediğini anlatan Özkan, "İlk arşiv çalışmam, KHK’ların hikayeleri oldu. Nerede bir araştırma yapmışsam hepsinden birer arşivim vardır. Her bir resim ve dokümanda binlerce mesaj var. Türkiye’de ilk defa KHK hikayeleri üzerinden söyleşiler yapıldı. İnsan, sonsuz bir güç ve azimle bir konuya yaklaştığı zaman aslında siyasi kaderinin ona bağlı olduğunu anlayacak ve mükemmel bir sonuç elde edecek güçtedir" diyor. "'Türkiye'den KHK manzaraları' üzerine yürüttüğüm çalışmalar bir deniz gibi beni kendi derinliğine çekti ve bir bilgi arayışına götürdü" diyen Özkan, şöyle devam ediyor: "En anlamlı olan kısmı, bu canlı tarihe tanıklık eden kişilerin de fikir yürütmesidir. 81 ilde yaşayan ve Avrupa’ya göç etmiş hatta orada yaşayan KHK’lıların da bu konuyla ilgili beyanları olmuştur."

"TARİHTEN HABERDAR OLACAKLAR"

Özkan, "Bu açıdan, kitaptaki analizleri, araştırmaları ve söyleşileri okuyan her bir insanı, bin bir emekle bir araya getirilen bu bilgilerle, tarihten de haberdar olacaklar" diyor. Kitap, Zerya Kaya’nın editörlüğünde, Gazeteci Hamza Özkan, Arzella Bektaş ve Yazar Özlem Armen'in derlemesiyle hayata geçti. Kitap 7 Şubat itibariyle raflarda.