Danıştay Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda, 8. Daire Üyesi Zeki Yiğit Danıştay Başkanı seçildi. Yiğit, İstanbul seçimlerinin tekrar edilmesine ve referandum oylamasında mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesine “evet” demişti.

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör 20 Mart’ta yaş haddinden emekli oldu. Danıştay Genel Kurulu’nda daha önce yeni başkanı belirlemek için 25 Mart’ta seçim yapılması kararlaştırıldı. Ancak; koronavirüs tedbirleri kapsamında bu tarih ucu açık olarak ertelendi. Seçimde, 3. Daire Başkanı Mehmet Ali Samur, 10. Daire Üyesi Nizamettin Kalaman, 8. Daire Üyesi Zeki Yiğit, 5. Daire Başkanı Fethi Aslan ve 4. Daire Başkanı Enver Kaya yarıştı. Seçim sonunda, 65 oy alan Zeki Yiğit, Danıştay'ın yeni başkanı oldu. Danıştay’ın 24. başkanı olan Yiğit 4 yıl bu görevi sürdürecek.

DOKUZUNCU TURDA SONUÇ ÇIKTI

Bugün Danıştay Genel Kurulu’nda seçimin 9 turunda sonuç çıktı. 34., oylamada 65 oya ulaşan Zeki Yiğit Danıştay’ın yeni başkanı oldu. Adaylardan Fethi Aslan 33, Enver Kaya 11, Nizametin Kalaman 8 oyda kaldı. Seçim sonucunda Danıştay’ın 24. başkanı olan Yiğit oldu.

MÜHÜRSÜZ PUSULAYA VE İSTANBUL SEÇİMİNİN YENİLENMESİNE "EVET" DEMİŞTİ

Zeki Yiğit, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin değişmesi için 16 Nisan 2017’de yapılan Referandum oylamasında mühürsüz pusulaların kabul edilmesi kararında imzası bulunan YSK üyelerinden biriydi. Aynı zamanda Zeki Yiğit daha sonra, AKP’nin İstanbul seçimlerinin tekrar edilmesine ilişkin öneriye de evet demiş ve "KHK’lılar oy kullanmasın" demişti.

ODASINDA 'BÖCEK' BULUNMUŞTU

Zeki Yiğit'in Danıştay'daki odasında 2012'de dinleme cihazı bulunmuştu. FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan bir Danıştay Tetkik Hakimi, dinleme cihazını koyduğu gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 7 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

ZEKİ YİĞİT KİMDİR?

1965 Zonguldak Alaplı doğumlu olan Zeki Yiğit, 197 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1988 yılında hakim adayı olarak göreve başladı. Çeşitli ilçelerde hakimlik ve savcılık yaptıktan sonra Adalet Bakanlığı'nda Adalet Müfettişliği, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcılığı ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2011 yılında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Danıştay üyeliğine seçildi. Danıştay Genel Kurulunca 22 Ocak 2013’te Yüksek Seçim Kurulu üyeliğine seçilen Yiğit bu görevini Ocak 2020’ye kadar sürdürdü.