Ekonomik krize karşı Ocak 2019’un ikinci yarısına kadar uygulayacağı kısa vadeli programını açıklayan KESK, bir çok yerde bölge mitingi düzenleyeceklerini ilan etti.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]K[/mks_dropcap]amu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), "Yoksullaşmaya, işsizliğe, güvencesizliğe   birlikte mücadeleye" başlığıyla Tüm Bel-Sen Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri katıldı. Toplantıda KESK adına açıklamayı Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik yaptı.
‘ÜLKE UÇURUMUN KIYISINDA’
Ekonomideki kötü gidişe dikkat çeken Bozgeyik, iktidarın “ekonomik kriz yok” şeklindeki sözlerine karşı tüm resmi verilerin ekonomik krizin olduğunu gösterdiğini belirtti. Bozgeyik, “Veriler, ülkenin uçurumun kıyısında olduğunu ispatlıyor. İnsanlık dışı koşullarda çalışmaya ve yaşamaya mahkum edilen emekçiler olarak iğneden ipliğe her şeye ardı ardına gelen zamlarla, kabaran faturalarımızla, ödediğimiz vergilerle, iflas eden ya da kapanan işyerleriyle, artan işsizlikle, krizi iliklerimize kadar yaşıyoruz. Dolayısıyla birilerinin ‘kriz, miriz yok’ demesi hatta kriz kelimesinin kullanılmasını adeta yasaklaması yaşadığımız gerçeği değiştirmiyor" dedi.
‘EKONOMİK MODEL HIZLA ÇÖKÜYOR’
Türkiye’de derinden hissedilen bu krizin kapitalizmin yapısal krizlerinden birisi olduğunu belirten Bozgeyik, “Ülkede kapitalizme uyum sağlamak adına 1980 askeri darbesiyle hayata geçirilen, ülkeyi ucuz emek cennetine çevirerek uluslararası mali sermayenin yağmasına açan ekonomik model hızla çöküyor. Emeğe yönelik saldırılarını arttıran neo-liberalizmin ülkemizde hegemon kılınması için saldırganca politikalar uygulayacak özne olarak işbaşına getirilen AKP’nin 16 yıllık ekonomi politikaları bu çöküşü daha da derinden yaşamamıza neden oluyor" şeklinde konuştu.
Bozgeyik açıklamasının sonunda KESK olarak Ocak 2019 ikinci yarısına kadar uygulanacak olan kısa vadeli programlarını şu şekilde açıkladı: