TBMM Genel Kurulu'nda, bugün İYİ Parti hayvancılık sektörünün sorunları ve dişi hayvan kesimlerinde görülen artışının nedenleriyle ilgili Meclis araştırması açılması önergesinin gündemin ön sırasına alınarak bugünkü birleşimde görüşülmesine ilişkin grup önerisi verdi.

İYİ Parti Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, milletvekillerine "Araştırılmasını, bir komisyon kurulmasını istediğimiz konu, ülkemizin besicilik sektörünün geleceğini ilgilendiren bir konu ve bugün önlem alınmazsa geri dönüşü yok, söktürün en az 8-10 yıl kaybetmesine neden olacak. Bu önergenin alışık olduğu üzere 'Kabul edilmemiştir' şeklinde sonuçlanmasının hesabı ağırdır, altında kalırsınız. Sizlere tavsiyem grup başkanvekilinizin işaretiyle değil, vicdanınızla oy kullanmanız olacaktır" sözleriyle çağrı yaptı. 

"MECBUREN, MECBUREN, MECBURİYETTEN"

Besicilerin sorunlarına dikkat çeken Öztürk, "Bir besici, reforme olmayan dişi hayvanı neden keser? Daha anlaşılır bir şekilde ifade edelim, bir besici süt alabileceği, doğumla sayısını artırabileceği ineğini neden keser? Bir nedeni olmalı. Siz de biliyorsunuz; mecburen, mecburen, mecburiyetten" dedi.

"ÇİFTÇİYE VERİLEN DESTEKLER BU KADAR ARTTI MI? HAYIR"

Öneri üzerinde HDP Grubu adına söz alan Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, "Açlık sınırının 8 bin bandına yükseldiği ülkede hangi çiftçi 8 binin üzerinde bir sabit gelire sahiptir? Yem, tohum, gübre, elektrik ve mazot gibi temel girdi fiyatlarında yüzde 500'ün üzerinde zamlara maruz kalan çiftçiler kendi ürünlerine aynı oranda zam yapabilmiş midir? Geçinmek zorunda kalan milyonlarca çiftçi, borç, kredi ve fatura yükü altında hiperenflasyona ezdirilmektedir. TÜİK'i bile dikkate alırsak üretici enflasyonu yüzde 150'dir; halkın maruz kaldığı gerçek enflasyonun çok daha yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Devlet kendi alacakları için yeniden değerleme oranını yüzde 123 olarak açıkladı, peki çiftçiye verilen destekler bu kadar arttı mı? Hayır" diyerek iktidarın tarım ve hayvancılık politikalarını eleştirdi. 

"HAYVANCILIK ÜLKEMİZDE GERÇEKTEN SORUNLU HALE GELDİ"

CHP Grubu adına söz alan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de "AKP iktidarları döneminde uygulanan yanlış politikalarla ülkemizde tarım büyük bir darbe yedi. Bunun yansıması hayvancılıkta da görülüyor. Hayvan varlığı, bir yılda bir milyona yakın düştü çünkü süt inekleri kesime gitti, yem fiyatlarının artışı karşısında önlemler alınmadı. Şu anda kaliteli bir süt alabilmek için 50 kiloluk yeme 400 lira para ödemek zorunda. Bu durumda, küçük aile tipi işletmeler ve kırsaldaki ahırlar boşaldı çünkü gelir-gider dengesini karşılamadı; 1 litre süt aldığı hayvandan 1,5 kilo yem alabilecek düzenleme sağlanamadı. Bunun yansıması da büyük bir sıkıntıya yol açtı ve artık hayvancılık, ülkemizde gerçekten sorunlu hâle geldi" dedi.

"ARTIK AHIRLAR BOŞALMIŞ; KIRSALDA SON KALANLAR DA BÜYÜK KENTLERE ÇALIŞMAYA GİDİYOR"

Gürer, "Ahır giderleri arttı; veterineri var, bakımı var, elektriği var, akaryakıt, mazot giderleri var ama esas gider, yüzde 70'i oluşturan yem giderleri. Siyasi iktidar, göz göre göre gebe ve süt hayvanlarının kesimini seyretti, müdahale etmedi. Nasıl ki yurt dışından ithal buğday getiriyorsunuz, sanayiciye un ve makarna yapıp yurt dışına satsın diye 2 bin 500 liraya yakın tonda indirim yapıyorsunuz, bir yem ofisi kurun, yem ofisinde hayvancılık yapan, özellikle küçük aile tipi işletmelere destek verin, onların da yem konusunda yaşadığı sıkıntıyı giderin. Destek diye verdikleriniz onların ihtiyaçlarını karşılamıyor. Gittiğimiz köylerde görüyoruz, artık ahırlar boşalmış ve kırsalda son kalanlar da büyük kentlerde çalışmaya gidiyor. Bu, sürdürülebilir bir durum değil" diye konuştu. 

"SÜT FİYATLARINDA YÜZDE 256'LİK BİR FİYAT ARTIŞI OLDU"

Öneri üzerine AKP Grubu adına söz alan Kars Milletvekili Yunus Kılıç, şöyle konuştu:

"12 yılda, özellikle dünyada girdi maliyetlerinin artması, yem fiyatlarının artması, mazotun, gübrenin artması elbette çiftçilikte girdi maliyetlerinin çok büyük bir oranda yükselmesine sebep oldu, bu gerçek. Tabi ki burada en fazla etkilenen özellikle süt üreticiliği yapan çiftçilerimiz oluyor çünkü piyasa dalgalanmalarından en fazla etkilenen grup da onlardır. Geçen yıl Türkiye'de yem maliyetleri yüzde 140 arttı ve geçen yıl ekim ayından bu yılki ekim ayına kadar süt fiyatlarında da yüzde 265'lik bir fiyat artışı oldu yani Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği fiyat 3 lira 20 kuruştan şu anda 8,5 liraya çıktı" dedi. 

İYİ Parti'nin önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.