KERKÜK (AA) - ALİ MAKRAM GHAREEB - Irak'ın Kerkük kentinde, Türkçe kitap okuma alışkanlığının artırılması için öğrencilerine yönelik ödüllü yarışma başlatıldı.

Türkmen Kardeşlik Ocağı Kerkük Şubesi tarafından “Okumak Sevdadır” sloganıyla, "Her Kitap Yeni Bir İnsandır" adlı proje kapsamında düzenlenen yarışmayla, bölgede Türkçe kitap okuma alışkanlığının artırılması hedefleniyor.

Yarışmanın Jüri Başkanı Kerkük Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Dokumacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı kentte başlatılan böyle bir projenin önemine değindi.

Bir insanın hayatı boyunca en az 35 kitap okuması gerektiğini ifade eden Dokumacı, bu yarışmaya katılan her öğrencinin bir yılda 20 kitap bitirmesini teşvik ettiklerini belirtti.

Yarışmanın Kerkük'te bir ilk olduğunu aktaran Dokumacı, bunun ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsadığını aktardı.

''Öğrencilerimizin her 3 ayda 5 kitap okumasını sağlayacağız. Hedefimiz Irak'ta Türkmenlerin yoğunlukla yaşadıkları bölgelerde Türkçe eğitimini desteklemektir.'' diyen Dokumacı, bu yarışmanın her yıl tekrarlanmasının planlandığını kaydetti.

- "Okuduğu 20 kitabın özetini en iyi yapanlara ödül"

Yarışmanın başladığı tarihten itibaren bir yılda okuduğu 20 kitabın özetini en iyi şekilde yazan ilk 3 öğrenciye para ödülü verileceğini belirten Dokumacı, ''Türkmen gençliğinde kültürle beslenen beyinler ve sosyal medyadan biraz uzak, kalıcı kültüre sahip gençler yetiştirmek istiyoruz.'' dedi.

Türkmen Kardeşlik Ocağı Kerkük Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hicran Şakir, yarışmanın dört aşamadan oluştuğunu ve her aşamada öğrencinin 5 kitap okuması gerektiğini bildirdi.

Öğrencilerin okuduğu her kitap için çıkardığı özetin yarışma kurulunca oluşturulan jüri üyelerince değerlendirileceğini ve her aşamayı geçenlere teşvik ödülü verileceğini aktaran Şakir, bununla kitap okumayı teşvikin yanında gençlerin fikir ve düşüncelerini geliştirmenin amaçlandığını vurguladı.

''(Öğrencilerden) Okudukları kitaplar için çıkardıkları özetlerin yanında kitap ile ilgili izlenim ve düşüncesine olan etkisi ve katkısını da anlatmalarını istiyoruz.'' diyen Şakir, yarışmaya Kerkük Eğitim Müdürlüğü Türkmence Bölümünün de destek verdiğini kaydetti.

Kentteki bir ortaokulda sosyoloji öğretmeni olarak görev yapan Viem Hüseyin de gelecekte kitap okumayı seven ve sevdiren bir nesil yetişmesini umduklarını söyledi.

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla her geçen gün gençlerde kitap okuma alışkanlığının azaldığına değinen Hüseyin, yarışmayı "gençlere kitap okuma alışkanlığını yeniden kazandırma" projesi olarak değerlendirdi.

Hüseyin, kültürüne ve geleneğine sahip çıkan yeni bir neslin yetiştirilmesi için bu adımı atan Türkmen Kardeşlik Ocağı Kerkük Şubesi yönetimine teşekkür etti.

Kerkük'teki Türkmen gençliği için ilk olan bu çalışmanın verimli olacağına inandığını vurgulayan Hüseyin, bu tür yarışmaların Irak'ta Türkmenlerin yoğunlukta yaşadıkları diğer bölgelerde de hayata geçirilmesini istedi.