İSTANBUL (AA) - Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV), Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli çerçevesinde afetlere dayanıklı şehirler için hazırladıkları projeleri anlattı.

Kağıthane'de bir otelde düzenlenen toplantıda KENTSEV tarafından hazırlanan "İstanbul Kentsel Dönüşüm Yol Haritası", il ve ilçelerde riskli alanların tespitiyle ilgili "Ulusal Kentsel Dönüşüm Strateji Planı", Hatay'a özel "Kentsel Dayanıklılık ve Vizyon Planı" ile "Kentsel Dönüşüm Sürecinde Bina Performans Analizi ve Güçlendirme Projesi"nin detayları paylaşılarak, kentlerde alınabilecek önlemler anlatıldı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan KENTSEV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haldun Ersen, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından acil bir aksiyon almak istediklerini söyledi.

Belediyelerin strateji eylem planlarının geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını aktaran Ersen, Hatay'la ilgili de şehrin tarihi dokusunu koruyarak nasıl hareket edilebileceğine dair proje hazırladıklarını dile getirdi.

Ersen, kentsel dönüşümle ilgili, "Türkiye'de 24 milyon bina ve bunların yüzde 70'inin de riskli olduğunu düşünürsek 16, 17 milyon riskli binayla karşı karşıyayız. İstanbul'da bir milyon 250 bin binayla ve 250 bini acil yıkılması gereken binayla karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Hazırladıkları projelerde akılcı çözümler üretmeye çalıştıklarını dile getiren Ersen, İstanbul için kentsel dönüşümün maliyetinin çok büyük olduğunu belirtti.

Ersen, kentsel dönüşümün Türkiye çapında da 500 milyar dolarlık bir maliyet oluşturduğunu vurgulayarak, "Aynı zamanda 55 milyon risk altında insan olduğunu görürsek en büyük maliyet bence burası. Sadece maliyet olarak bakmayalım. Bunun içerisinde tabii ki kazançlar da var. Bunun bir ekonomi olacağını düşünürsek ve en büyük kazanç tabii ki insanlarımızın yaşam hakkını sağlayabilmek. O yüzden de sadece maliyet olarak görmeyelim. Depremdeki yeniden yıkım maliyeti, yapım maliyeti, o bir maliyet. Onun da yine bir ekonomisi var ama bu bir döngüsel maliyet. Yani o yüzden biz kentsel dönüşümü maliyet olarak kabul etmiyoruz. Tam tersi ülkenin ekonomik döngüsünün en büyük fırsatlarından bir tanesi ve aynı zamanda ülke ekonomisinin geleceğinde de çok büyük bir fırsat olarak görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

- İstanbul için kentsel dönüşüm önerileri

Toplantıda, İstanbul'daki kentsel dönüşümde yol haritası olarak izlenebilecek önerilere ilişkin sunum yapıldı.

İstanbul'un kentsel dönüşüm ve şehircilik hikayesinin yeniden yazılması gerektiği belirtilen sunumda, kentin nüfusunun şehrin geniş çeperlerine doğru kaydırılması, iç ve dış göçün durdurulması, sanayi tesislerinin başka bölgelere nüfusla birlikte kaydırılması önerisi yapıldı.

Sunumda, kentsel dönüşümde metrekarelerin küçülmesi ve ödemelerdeki yetersizliklerin giderilmesi gerektiği belirtilerek, kiracıların, İstanbul'dan farklı illerde ikamet etmelerini destekleyici modeller geliştirilmesi, bunu isteyen vatandaşlar için imar hakkı transferi sağlanması ve bunun hukuksal yönden desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Yabancılara konut kiralanmasının durdurulması önerinde bulunulan sunumda, "Kat malikleri ile müteahhitleri buluşturacak ve uzlaştıracak bir sistem kurulmalıdır. Küçük müteahhitler birleşerek projeleri yönetmelidir. İstanbul'da bulunan yapı stokunun olası afet ve riske karşı durumları tespit edilmelidir. Kentsel dönüşüm sürecinde müteahhit ve mülk sahiplerinin uygulamadaki hakları korunmalıdır. Müteahhit payını karşılayamayan vatandaşlar için düşük faizli kredi imkanı verilmelidir. İstanbul'un doğal dokusu bozulmadan şehrin kuzeyinde rezerv yapı alanları geliştirilmeli ve bu alanlarda stok konut üretimi yapılmalıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.