Grup Yorum'un eski elemanlarından, müzisyen Kemal Sahir Gürel, Erdal Eren'in anısına şair Gülten Akın'ın yazdığı "Büyü" şiirinin besteleniş hikâyesini paylaştı. Halen Köln'de yaşayan müzisyen Kemal Sahir Gürel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ağabeyinin önerisi ile bu şiiri bestelediğini söyledi.

Kemal Sahir Gürel, 1980'li yıllara uzanan hikâyeyi şöyle anlattı: "1986 yılında aklımdan melodiler geçiyor. Ama henüz tam oturmamış. Bağcılar-Parsellerdeki evimizin salonunda bağlama çalanarken, Ahmet Naim abim elinde Cumhuriyet gazetesiyle odasından çıkıp bana gazeteden bir şiir gösterdi. ‘Bunu besteleyebilir misin? diye sordu. ‘Bakayım, üzerine çalışayım’ dedim. Evden çıkarken gazeteyi yanıma almıştım. Birkaç gün üzerimdeki gazete ile gittim her yere. Hem melodilere bakıyor, hem de arada bir gazetedeki şiire göz atıyordum. Eve dönüşlerden birinde, bindiğim minibüs (Margirus) Topkapı’da arızalandı. Ben de en ön koltuktayım. Arıza giderilinceye kadar gazeteyi tekrar açıp mırıldandım. Bir iki denemeden sonra bulduğum melodinin söz ile beraber oturması hoşuma gitmişti: ‘Acılar alacak, yokluklar alacak / Büyü de baban sana’…"

AHMET KAYA DİNLEDİ, BESTESİNDEN VAZGEÇTİ

Müzisyen Kemal Sahir Gürel, melodinin kendisini içine çektiğini belirterek, o yıl Selda Bağcan'ın plak şirketinde karşılaştığı 
Ahmet Kaya’ya besteyi gitarla çalarak dinlettiğini de söyledi. Ahmet Kaya'nın "Kemal sana bir şey söyleyeyim mi; ben de bu şiir üzerine çalışıyordum. Ama senin besten çok güzel olmuş. Ben artık bestelemekten vazgeçiyorum" dediğini aktaran Kemal Sahir Gürel, 

AĞABEYİ AHMET NAİM'İ ANLATTI

"Gülten Akın’ın Büyü Yavrum şiirinin müziğe dönüşmesinin öyküsü kısaca böyle." diyen Kemal Sahir Gürel, şiiri getiren ağabeyi Ahmet Naim'in yaşamından da söz etti: "Erdal Eren, 13 Aralık 1980’de aslında 17 yaşında ama yaşı büyütülerek idam edildi. Büyük ağabeyim Ahmet Naim Gürel’i ise 13 Aralık 2009’da kaybettik ama sadece abimizi değil, yol göstericimizi ve büyük bir dostumuzu, yoldaşımızı aynı zamanda. Ahmet abim politik yaşamını çevresine hiç anlatmadı. Hava atmadı veya onun kimliğine dayanmadı. Çünkü çok mütevazı idi. Herkese sevgi ile yaklaşan, kol kanat geren müthiş bir yüreği vardı. Bu dünyaya kattıkları ve etkisi çok derindi. Yıldızlar ikisinin de yoldaşı olsun…"

"BÜYÜ DE BABAN SANA..."

Usta şair Gülten Akın'ın 13 Aralık 1980'de idam edilen Erdal Eren'in anısına yazdığı "Büyü" adlı şiir, Grup Yorum'un 1986'da yayınlanan ilk albümü Sıyrılıp Gelen'de yer almıştı. "Büyü", yıllardır Erdal Eren'in anısına dilden dile geçen bir şarkı olarak biliniyor ve her 13 Aralık'ta bir kez daha hatırlanıyor. Şiirde şu diziler yer alıyor: "Büyü de baban sana / Büyü de / Acılar alacak / Büyü de baban sana / Büyü de / Yokluklar alacak / Büyü de baban sana büyü de / Bitmez işsizlikler açlıklar alacak / Büyü de büyü de baban sana / Baskılar işkenceler alacak / Kelepçeler gözaltılar zindanlar alacak / Büyü de / Büyüyüp onyedine geldiğinde / Büyü de baban sana / İdamlar alacak".