Haber: MUSTAFA KARA

Moda Sahnesi'nin elektriği bir ayda ikinci kez kesildi. Yılbaşından sonra gelen fahiş elektrik faturalarını ödemeyeceğini duyuran Moda Sahnesi’nin elektriği 10 Mart’ta da kesilmiş ve “gizli bir el” tarafından fatura ödendikten sonra elektrikler yeniden açılmıştı. Bugün öğle saatlerinde Moda Sahnesi’nin İstanbul Kadıköy’deki yerine gelen EnerjiSA ekipleri bir kez daha elektriği kesti. Moda Sahnesi, elektrikler kesilmesine rağmen faaliyetlerine eskisi gibi devam etme, ışıldaklarla salonu aydınlatarak oyun sahneleme kararı aldı.

“MART FATURASINI DA ÖDEMEYECEĞİZ”

Moda Sahnesi kurucularından yönetmen Kemal Aydoğan, #dokuz8HABER’e yaptığı açıklamada, Aralık ayına göre 3 kat artarak gelince Ocak ayındaki faturayı ödemediklerini hatırlatarak ve süreci şöyle özetledi: “10 Mart'ta EnerjiSA elektriğimizi kesti, 4 saat sonra da kimin ödediğini bilmediğimiz biçimde faturamız ödendi. Şubatta da ödemeyeceğimizi söylemiştik, bugün gelip elektriği kestiler. Mart faturası 21 bin lira geldi. Onu da ödemeyeceğiz.”

“TİYATRO DURMUYOR, IŞILDAKLARLA OYNUYORUZ”

Tiyatro faaliyetini durdurmayacaklarını vurgulayan Kemal Aydoğan, bu programda olan Perdesiz Oyuncular'ın Öteki-Diktat oyununu ışıldaklarla oynayacaklarını vurguladı. “Ya Kültür Bakanlığı, ya belediyeler ya da EnerjiSA bu işi çözene kadar devam edeceğiz. Kültür sanat kurumlarına ya bilabedel verecekler ya da Aralık ayındaki fatura düzenine geri dönecek” diyen Aydoğan, bir düzenleme yapılana kadar elektrik faturası ödemeyeceklerini söyledi.

“ELEKTRİĞİ KAMULAŞTIRABİLİRİZ”

Kemal Aydoğan seyirciye ise şu çağrıda bulundu: “Seyirciye ışıldaklarınızı getirin, onlarla oyun oynayalım dedik. Belki bir kaç gün böyle sürdüreceğiz. Sonra kamulaştırabiliriz. Elektrik bizim en temel ihtiyacımız ve buna kimse mühür vuramaz. Bu kimsenin malı değil, dolayısıyla bir gasp ediş de değil bu. İzleyicileri oyun izlemeye davet ediyoruz. Işık unsurundan yoksun olacak oyunlar, ama ışık varmış gibi oynayacağız.

BAKANLIK, BELEDİYELER VE SABANCI HOLDİNG’İN SORUNU

Moda Sahnesi’nden yapılan açıklamada da salonu olan tiyatroların yaşamlarını sürdürebilmeleri için önlemlerin acilen alınması gerektiği belirtilerek, "Bugün elektriğin ikinci kez kesilmesine sebep olan problem Moda Sahnesi'ne ait bir problem değildir, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Sabancı Holding'e ait bir problemdir. Kültür sanat hayatıın vazgeçilmez unsurlarından biri olan özel tiyatrolar, geçici değil kalıcı çözümler beklemekte. İki yıllık pandemi sürecinde çok zor günler geçiren özel tiyatroların hayatta kalabilmesinin koşulu, onların da kamusallık statüsüne sahip olmasından geçmekte. Çok geç olmadan problemler çözülmeyi bekliyor” denildi.