Bilim insanları, saç diplerinde bulunan ve sinyal gönderici fibroblast işlevi gören dermal papilla hücrelerinin çalışma mekanizmasını ortaya koydu. Dermal papilla hücrelerinin saç uzamasında çok önemli bir rol oynadığı uzun süredir biliniyor olsa da bu aktive edici moleküllerin genetik temeli hakkında soru işaretleri bulunmaktaydı.

Medyascope'un haberine göre, Irvine California Üniversitesi'nde gelişimsel ve hücresel biyoloji doktoru Maksim Plikus araştırma hakkında yaptığı açıklamada, "Saç foliküllerinin yaşam döngüsünün farklı evrelerinde folikülleri faal olmayan durumda kalma emrini veren de yeni saç oluşumunu tetikleyen de aynı dermal papilla hücreleri. Biz, dermal papilla hücreleri tarafından doğal olarak üretilen SCUBE3 sinyalci moleküllerinin komşu kök hücrelere bölünme talimatını veren mesajcılar olduğunu ortaya çıkardık. Bu bölünme de yeni saç uzamasının önünü açıyor" dedi.

İNSAN SAÇINI DA UZATTI

Hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın olarak görülen erkek tipi kellik, dermal papilla hücrelerinin doğru çalışamaması ve aktive edici moleküllerin sayısının büyük oranda azalması nedeniyle görülüyor.

Bu araştırma için hiperaktif dermal papilla hücreleri ve yoğun tüy varlığı bulunan fare modelleri geliştirildi. Söz konusu modelin ileride saç uzamasına dair daha çok araştırmaya ışık tutması bekleniyor.

Gelişimsel ve hücresel biyoloji araştırmacısı olarak çalışan ve çalışmanın eş yazarları arasında yer alan Yingzi Liu, "Bu fare modeli üzerinde çalışmamız daha önce bilinmeyen SCUBE3 sinyalci molekülünün yoğun saç uzaması sağlayabileceğini bulmamızı sağladı" dedi.

Farelerin ardından insan folikülleri üzerinde yapılan deneyler de SCUBE3'ün saç uzamasını etkinleştirdiğini onayladı. Araştırmacılar, insan kafa foliküllerinin nakledildiği farelere SCUBE3 enjekte etti ve bunun sonucunda hem sönük durumdaki insan foliküllerinde hem de yakındaki fare foliküllerinde yeni saç uzaması gözlemlendi.