Ankara’nın Keçiören ilçesine bağlı Etlik Mahallesi'nde kurulan pazarda esnaf Mücahit Sütçü ve Emrah Tekin’in 23 Ağustos'ta yaşanan olayda darp edilmesinin ardından Keçiören Belediyesi kararıyla birçok tezgah kapatıldı. 

Belediyenin aldığı kararla 28 esnafın ilçenin tüm pazarlarında tezgah açma yerleri “kurallara uymadığı” gerekçesiyle kapatıldı. Bu kararla birlikte 100’e yakın pazar emekçisi de işsiz kaldı. 

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan pazar esnafları, pazar yerlerinin süresiz kapatıldığını söyledi. Pazarcılardan Fatih Acıhan, “Zabıta gelip kapattı ve süresiz kapatıldığını söyledi. Benim Keçiören’de bir tane tezgahım var ama bazı arkadaşların 15-20 tezgah yerlerinin hepsi süresiz iptal edildi. Hepimiz zor durumdayız. Keçiören Belediyesi esnaf düşmanı. Esnafı temizlik personeli diye kaydettirdiği serserilerine, yani A takımı diye adlandırdığı 25-30 kişilik gruplara dövdürüyor, sonra da bizim tezgahları kapattırıyor. Esnaf zor durumda, dernek başkanımız bile korkak, bizi savunamıyor, esnafını korumuyor” dedi.

‘SÜRESİZ İPTAL EDİLDİĞİNİ SÖYLEDİLER’

Pazar esnaflarından Mahmut Toksoy, 4 tezgahının süresiz kapatıldığını söyledi. Toksoy, 23 Ağustos’ta yaşanan olayda tespit edilen pazarcıların tamamının tezgah yeri kapatıldığını belirterek, “Keçiören’deki tüm pazarlardaki yerlerimiz iptal edildi. Süresiz iptal edildiğini söylediler. Kiminin 10 yeri, kiminin 15 yeri var. Belediyeyle konuşan pazarcılar oldu ama net bir şey söylemiyorlar. Ne zaman açılacağını söylemediler. Çoğu gün pazara çıkamıyoruz. Bugün de bir arkadaşımın yerini açtım” diye belirtti. 

Pazarda tezgah açtıkları yerleri yıllar önce satın aldıklarını söyleyen Toksoy, “Yerler bizim. Belediye sadece aylık işgaliye bedelini alıyor” diye anlattı.

NE OLMUŞTU?

Ankara’nın Keçiören ilçesine bağlı Etlik Mahallesi’nde kurulan pazarda 23 Ağustos'ta yaşanan olayda, pazar esnafı Mücahit Sütçü ve Emrah Tekin darp edildi. Sütçü ve Tekin’in darp edilmesine karşı çıkan çok sayıda pazar esnafı, polis müdahalesiyle karşılaşmıştı.

Yaşanan olay, bazı medya kuruluşları tarafından “Pazar yerinde 'ezik şeftali' kavgası” başlığıyla servis edilmiş ancak olaya şahitlik eden pazar esnafları Keçiören Belediyesi Başkanı Turgut Altınok'un “kuralları” ve “A Takımı”nın bir esnafı darp etmesinden kaynaklandığını anlatmıştı.

TURGUT ALTINOK’TAN ŞİKAYETÇİ OLDULAR

Yaşanan olayın ardından darp edilen Sütçü ve Tekin’le birlikte 13 pazar esnafı gözaltına alınmıştı. Tekin ve Sütçü, “görevli memura mukavemet” ve “hakaret” suçlarından adli kontrol şartıyla, diğerleri ise adli kontrol şartı verilmeden serbest bırakılmıştı. Gözaltı sırasında Sütçü ve Tekin, Keçiören Belediyesi Başkanı Turgut Altınok, Başkan Yardımcısı Kazım Kabadayı ve yanındaki diğer şahıslardan şikayetçi olmuştu. Sütçü ve Tekin, Keçiören Belediyesi kararıyla, Keçiören’deki tüm pazar yerlerinde tezgah açmaktan “kurallara uymadığı” gerekçesiyle men edilmişti.

Serbest bırakıldıktan sonra ajansımıza konuşan Sütçü ve Tekin, “A takımı bizi pazarın dışında kameraların görmediği bir yere götürdü. Turgut Altınok önce kendisi yumruk attı sonra da yanındakilere dövdürdü” demişti.