MA'nın haberine göre; AKP'li Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, 2017-2018 yılları arasında Van Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım olarak görev yaptığı dönemde İpekyolu ilçesinde bulunan 25 bin metrekarelik eski belediye binası yerinde "Kent Meydanı" yapılacağını açıklamıştı. Kayyım yönetimi, o dönem "mega proje" olarak lanse ettikleri projenin 2019 yılına kadar bitirileceği sözünü vererek, proje maliyetini ise 80 milyon TL olarak açıkladı. Ayrıca projeden etkilenecek çevredeki esnafların dükkanlarının bedellerinin ödeneceği sözü verildi. 

Ancak esnafları iş yerlerinin bedelleri ödenmedi. Bunun yerine esnaftan, şu an atıl durumda bulunan belediye pasajına taşınmaları istendi. Esnaflar, buna karşı çıkarak Van İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme esnafları haklı buldu. Kayyım yönetimi ise, önce İstinaf'a, daha sonra Danıştay’a taşıdı. Danıştay, verdiği kararda projenin revize edilmesi ve işyerlerinin bedellerinin ödenmesini isteyerek, esnafları haklı buldu. Danıştay kararından sonra ne proje revize edildi ne de esnafların sorunları çözüldü. 

Projenin yapılacağı yerdeki binalar yıkılarak, bir bölümü otopark alanına çevrildi. Boş alanın bir bölümüne ise sadece portatif tuvaletler konuldu.  

AVCI: KAYNAKLAR PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

2019 yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı olarak seçilen ve daha sonra yerine kayyım atanan Mustafa Avcı, kayyım projesinin hayata geçirilmemesini değerlendirdi. Avcı, “Kayyum rejiminin hükmettiği hiçbir yerde halk yararına hiçbir şey bekleyemeyiz. Hem birinci hem de ikinci kayyım döneminde bu kentin kaynaklarının kimlere peşkeş çekildiğini, nasıl talan edildiğini belgelerle kanıtladık" dedi. 

Kent meydanı sorununun kangrene dönüştüğünü ifade eden Avcı, “Kent Meydanı planını uygulayabilmek için esnafın sorununu çözmeniz lazım. Başta Mısır Çarşısı olmak üzere bölgedeki esnafların mülkiyetini karşılayacaksın ki bu sıkıntıyı çözeceksin. Biz göreve geldiğimizde esnaflarla birkaç toplantı yaptık. Bu esnafların dükkanları kent meydanı için yıktırılacaktı. Ama bu insanların hem sorunları çözülmedi hem de eski potansiyelini kaybetti. Burada esnafı ikna etmelisiniz. Esnafı ikna etmezseniz projeler mahkemede iptal edilir” diye konuştu. 

‘RANT SAĞLAYACAKLAR’

Plansız ve projesiz bir şekilde alanda uygulama yapıldığına dikkati çeken Avcı, "Amaçları buradan ne kadar rant sağlayacaklarıdır. Bu yüzden tüm işlere baktığımızda rant durumu apaçık ortaya çıkıyor. Şuan 9 milyona eski müze ve eski belediyenin yerini ihaleye çıkarmışlar. Söz konusu tuvaletlerin yapılması bu projenin dışındadır. Bu yeri de köşeden kıyıdan kime verdiler ne kadara ihaleye verdiler bilinmiyor” ifadelerini kullandı.