Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen 100 binden fazla kayıp silahın akıbeti gündemdeki yerini koruyor. Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk bu silahlarla 20 tugayın donatılabileceğini söylerken, gazeteci Uğur Dündar “Paralel yapılanma içine mi girdiniz?” diye sordu. Bakanlık verileri 107 bin kayıp silahı doğruluyor, ancak detay vermiyor.

Sedat Peker’in Twitter’dan yaptığı “kalaşnikof silahların sivillere dağıtımı” ile ilgili yaptığı paylaşımlarından ardından kayıp 100 bin silahın nereye gittiği tartışılıyor. Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, kayıt dışı silahlarla “paralel güç” kurulduğu iddiasında bulunurken, gazeteci Uğur Dündar "FETÖ paralel devlet yapılanmasıyla mücadele ediyorsunuz, ama onunla mücadele adı altında başka bir paralel yapılanma içine mi girdiniz?" diye sordu.

“ÜLKENİN BİR NUMARALI GÜVENLİK SORUNU”

Uğur Dündar, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarda, geçmişte yaşanan kanlı olayları hatırlatarak, “Biz bu acı tabloyu yaşamış kuşaklar olarak kayıp silahlar dendiğinde tüylerimiz ürperiyor. Ülkeyi yönetenlerin de tüylerinin ürpermesi lazım. Bu silahların günü geldiğinde kime döneceğini hiç kimse kestiremez” uyarısında bulundu. Kayıp silahların “ülkenin bir numaralı güvenlik sorunu” olduğunu dile getiren Dündar, şu soruları sordu: “Nerede kardeşim bunlar? Halen bu silahlar kimlerde? Kardeşim kimler dağıttı bunu? Ne amaçla dağıttı? Mermileri kimler getirdi?”

“ÇOĞU OTOMATİK SİLAHLAR”

Kayıp silah tartışmasına katılan önemli isimlerden emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk ise, Bizim TV’ye yaptığı açıklamalarda, resmi verilere göre Emniyet ve jandarma envanterinde olup kayıp olan silahların sayısının 100 binden fazla olduğunu dile getirdi. “Bu, çok çok büyük bir rakam. Meselâ bir piyade tugayının aşağı yukarı 5 bin kişi olduğunu düşünün, burada aşağı yukarı 20 tugaydan söz ediyoruz. Bunların büyük bir kısmı, anlaşıldığına göre otomatik silah. Yani tabanca değil, otomatik silah” diyen Solmaztürk, durumun çok ciddi olduğunu ifade etti.

“SAVCILAR HAREKETE GEÇMELİ”

CHP eski milletvekili Mehmet Tüm, kayıp silahlarda büyük bir artış yaşandığını söyledi. 2014'te 14 bin silahın kayıp olduğunu, 15 Temmuz sonrası ise kayıp silahların tam 7,5 kat arttığını aktaran Mehmet Tüm, şu an 107 bin kayıp silah olduğunu dile getirdi. Tüm, bu konuda defalarca başvuru yaptığını belirterek, “En başta bu kayıp silahların akibeti araştırılmalı, acilen Meclis'te bir komisyon kurulmalı ve Cumhuriyet savcıları harekete geçmelidir. Silahlanmaya karşı toplumsal farkındalık da artırılmalı ve bu yönde çalışmalar yapılmalıdır” görüşünü dile getirdi.

https://twitter.com/TC_icisleri/status/969909032369754112?s=20

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VERİLERİ DOĞRULUYOR

İçişleri Bakanlığı’nın faaliyet raporunda yer alan istatistikler “çalıntı ve kayıp silah sayısı”nı doğruluyor. Buna göre, 2014’te 14 bin 682 olan kayıp silah sayısı 2015’te 91 bin 120 silaha, 2016’da ise 107 bin 628 silaha yükseliyor. 2017 yılında ise kayıp silah sayısı 106 bin 740 olarak açıklanıyor. İçişleri Bakanlığı, benzer tartışmaların yaşandığı 2018 yılında, 107 bin silahı 1944 yılından 2017 yılına kadar kaybolan toplam silah sayısını ifade ettiğini öne sürmüştü. Ancak, bu açıklama, 2014’te 14 bin 683 olan sayının neden 2016’da 107 bine yükseldiğini açıklamıyor.

SEDAT PEKER NE DEMİŞTİ?

Sedat Peker, iki gün önce yaptığı paylaşımda, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında sivillere kalaşnikof silah dağıtıldığını iddia etmişti. Detaylı biçimde silah trafiği hakkında bilgi veren Sedat Peker, bu olaya karışan isimleri açıklamış, AKP Gençlik Kolları yöneticilerinin olayla bağlantısını ifade etmişti. Sedat Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Senin cumhurbaşkanı olmanı planlayan arkandaki şaibeli organizasyonla 15 Temmuz sonrasında da bu silahları dağıtmaya neden devam ettiniz?” diye sormuştu.