CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken “imam nikahıyla evlendirmesi” ve sonrasında yaşanan tartışmalara ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a “H.K.G.’nin doğum belgesini istemeden, direkt kemik testi isteyenler ve iki yıl boyunca dava açmayanlar hakkında inceleme, soruşturma başlatılacak mıdır? Cemaat ve tarikatların elindeki çocuklar için Bakanlığınız bir çalışma yürütmekte midir” diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşında “imam nikahıyla evlendirmesi” sonucu yaşanan cinsel istismarı ve mağdurun delillerde birlikte şikayetçi olmasına rağmen 2 yıl boyunca dava açılmamasını Meclis gündemine taşıdı. Kaya, konuyla ilgili Adalet Bakanı Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.  

Kaya’nın önergesi şöyle:

“SORUŞTURMAYI GİZLİ ELLERİN ÖRTTÜĞÜ ANLAŞILIYOR”

“Gazeteci Timur Soykan’ın 03.12.2022 tarihli Birgün Gazetesindeki yazısında ‘İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. babasının kendisini 6 yaşındayken imam nikahıyla evlendirdiğini, çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını anlatarak şikayetçi oldu. 6 yaşındayken 29 yaşındaki bir müritle imam nikahı kıyılan H.K.G. ifadesinde cinsel istismarın kendisine bir oyun gibi gösterildiğini anlatıyor. 2012 yılında ise H.K.G.’nin cinsel istismarına yönelik soruşturmayı gizli ellerin örttüğü anlaşılıyor’ ifadeleri yer almaktadır.

“TÜM BU DELİLLERE RAĞMEN İKİ YIL BOYUNCA DAVA AÇILMAMIŞTIR”

H.K.G.’nin 17 Ağustos 2012 tarihinde gittiği hastanede, doktorun çocuğa istismarı polise bildirdiği, savcılığın soruşturma başlattığı; ancak mahkemece doğum belgesinin istenmediği, kemik testi istendiği; kemik testine ise 21 yaşındaki başka bir kadının sokulduğu, 10 Aralık 2012 tarihinde kemik yaşı raporu 21 çıktığı için dosyanın kapandığı bilgisi verilmektedir. H.K.G.’nin 30 Kasım 2020 tarihinde ise vücudundaki morluklarla İstanbul Anadolu Savcılığı’na giderek şikayetçi olduğu ve delilleri mahkemeye sunduğu ifade edilmektedir. Savcılığın, H.K.G.’nin doğum kaydını Sapanca Nüfus Müdürlüğü’nden istediği, 1998 doğumlu olduğunun ortaya çıktığı, 2012 yılında doktorun ihbarıyla başlayan soruşturma sırasında ise sadece 14 yaşında olduğu, 21 yaşında olduğuna ilişkin düzenlenen raporun sahte olduğu ortaya çıktığı bilgilerine yer verilmiştir. Savcılık ise sahtecilikle ilgili suç duyurusunda bulunmuştur. Tüm bu delillere rağmen iki yıl boyunca dava açılmamıştır.

“SAVCI, ÜÇ SANIĞIN EN AZ 27’ŞER YIL HAPİSLE CEZALANDIRILMALARINI İSTEDİ”

30 Ekim 2022 tarihinde İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nın iddianamesi tamamlandı. Savcı iddianamede H.K.G.’nin anne ve babasının tecavüze göz yumduğunu, mürit Kadir İstekli, tarikat lideri baba Yusuf Gümüşel ve anne Fatma Gümüşel’in zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı suçunu işlediklerini belirtti. Üç sanığın en az 27’şer yıl hapisle cezalandırılmalarını istendi. Ayrıca savcı, Kadir İstekli için cinsel saldırı suçundan da ceza talep etti. Baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatma Gümüşel ve tecavüzcü Kadir İstekli tutuksuz yargılanıyor. İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kurduğu ve yönettiği Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’deki külliyesinde bugün de yüzlerce çocuk bulunmaktadır. İsmailağa Tarikatı; kız çocuklarının okula gitmesine karşı olduğu için, zorunlu eğitim çağındaki kız çocuklarını okula göndermediği de bilinmektedir.”

Kaya, Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

“İKİ YIL BOYUNCA DAVA AÇMAYANLAR HAKKINDA İNCELEME, SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MIDIR?”

“H.K.G.’nin doğum belgesini istemeden, direkt kemik testi isteyenler hakkında inceleme, soruşturma başlatılacak mıdır? Savcılığın, kemik testi sahteciliğiyle ilgili suç duyurusunda bulunmasına rağmen, iki yıl boyunca dava açmayanlar hakkında inceleme, soruşturma başlatılacak mıdır? Cemaat ve tarikatların elindeki çocuklar için Bakanlığınız bir çalışma yürütmekte midir? Cemaat ve tarikatların baskısıyla okula gönderilmeyen kız çocukları için Bakanlığınız ne yapmaktadır? Bakanlığınızın; İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı ya da başka cemaatlere bağlı vakıflarla imzaladığı protokoller var mıdır?”