Meslektaşları, Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’da Dört Ayaklı Minare önünde barışı savunmak amacıyla yapılan basın açıklaması sırasında katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi’nin katledilişinin yıl dönümde; katledilmesine giden adımların en önemlilerinden biri olan gözaltı ve yargılama sürecinin gerçekleştiği Bakırköy Adliyesi önünde  Av.Tahir Elçi’yi unutmadıklarını, unutmayacaklarını ve katilleri cezalandırılana kadar adalet arayışına devam edeceklerini haykırmak için buluştu.  

Basın açıklamasına HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve çok sayıda avukat katıldı. Basın açıklamasını ÖHD İstabul Şubesi Eş Başkanı Av. Eylem Arzu Kayaoğlu okudu.

Tahir Elçi anması 3

"SENİ UNUTMAYACAĞIZ / EM TE Jİ BİR NAKİN"

Kayaoğlu, "Bütün ömrünü insan hakları ve barış mücadelesine vakfetmiş, Diyarbakır Barosu başkanıyken göz göre göre gelen bir siyasi cinayette yitirdiğimiz Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden altı yıl geçti. Katıldığı bir televizyon programında, fikirlerinin resmi siyasal ideoloji ile bağdaşmaması üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından haksız bir soruşturmanın şüphelisi konumuna getirilen, daha sonra hukuka aykırı bir şekilde hakkında yakalama kararı çıkarılan Tahir Elçi’nin katledilmesine giden yolun da bu soruşturma süreciyle başladığını biliyoruz, tanığıyız. Bu nedenle her yıl olduğu gibi bu yıl da meslektaşımızın katledilmesini protesto etmek ve meslektaşımızı anmak için katliam sürecinin başladığı yer olan Bakırköy Adliyesinde bir araya geliyoruz" dedi.

"Geride kalan altı yıl içinde, Tahir Elçi’nin katledilmesine ilişkin yürütülen soruşturmada adlimakamların  katliamın faillerini gizlemeye yönelik tutumları, yapılmayan olay yeri incelemesi, kaybettirilen kamera kayıtları gibi birçok skandal gelişme, bu katliamın  aydınlatılmasını istemeyen siyasi ve yargı iradesinin varlığını açığa çıkarmıştır. Ancak katliamın üzerinden dört buçuk yıl geçtikten sonra bir iddianame hazırlanmış, üç polis memuru hakkında kamu davası açılabilmiştir" diyen Kayaoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"ORGANİZE BİR KÖTÜ NİYET VE MANİPÜLASYON VAR"

"Gerek iddianamenin içeriği gerekse yargılamayı üstlenen mahkemenin ilk celsedeki tutum ve davranışları katliamın aydınlatılmasını istemeyen iradenin varlığına dair kanaatlerimizi pekiştirmiş, son celsede ise organize bir kötü niyet ve manipülasyonun olduğu ayan beyan ifşa olmuştur.

Meslektaşımızın bugün aramızda olmayışının siyasal sorumluları; savaş politikasını  derinleştirirken, hukuku ve tüm yargı mekanizmalarını tekçi yönetim anlayışının en temel enstrümanı olarak belirlediler. OHAL KHK’ları ile yeni bir rejim inşa edilirken; avukatlar olarak hakkımızda açılan sayısız davayla, gözaltı ve tutuklama politikalarıyla karşı karşıya kaldık. Pek çok arkadaşımız mesleğini icra edemez hale gelirken, bir çok arkadaşımız da objektif delillerden yoksun bir şekilde yıllarca tutuklu kalmakta, onlarca yılı bulan hapis cezalarına  maruz bırakılmaktadır. Stajyer avukat meslektaşlarımız hakkında devam eden soruşturma ya da dava gerekçesiyle avukatlık ruhsatları verilmemekte, hukuk fakültesinde iken mesleğe hazırlanan öğrencilere, yaşamı sorgulamamaları, itirazlarını dile getirmemeleri, demokratik haklarını kullanmaktan imtina etmeleri dayatılmaktadır."

Eylem Arzu Kayaoğlu, "Bizler, temel hak ve özgürlüklere dönük her türlü sınırlamanın karşısında olan, demokratik bir hukuk devletinin kriterlerinin yerine getirilmesi için mücadele yürüten, savaşı değil barışı esas alan hukukçular olarak ne şahsımıza, ne de adalet mücadelesi yürütürken temsil ettiğimiz toplumsal kesimlere dönük saldırılar karşısında başta Tahir Elçi olmak üzere, katledilen tüm meslektaşlarımızın yaşamları ve mücadelelerini referans alıyoruz.
Ve Tahir Elçi katliamının yıldönümü vesilesiyle; yürüttüğümüz hak mücadelesinden vazgeçmeyeceğimizi, Tahir Elçi’yi ezilen bir halkın başı dik onurlu bir hukukçusu olarak asla unutmayacağımızı bir kez daha tekrarlıyoruz" diye konuştu.

Basın açıklamasında söz alan hukuk örgütleri, Elçi’nin yargısız infaz edildiğini söyleyerek, davasının da hukuksuz bir şekilde ilerlediğini belirtti. Elçi'nin yoldaşları olarak hak, hukuk ve adalet demeye devam edeceklerini ifade eden hukuk örgütleri, Elçi’yi asla unutturmayacaklarını söyledi.

Tahir Elçi anması 2

KATILIMCILAR:

*Adalet İçin Hukukçular

 *Avukat Dayanışması 

 *Avukat Hareketi 

 *Avukatlar Sendikası

 *Çağdaş Avukatlar Grubu

 *ÇHD İstanbul Şubesi

 *Demokrasi İçin Hukukçular 

 *Katılımcı Avukatlar

 *Kartal Hukukçular Derneği

 *ÖHD İstanbul Şubesi

 *Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV)

 *Toplumsal Hukuk

 *Sosyal Hukuk