Askeri sağlık alanında Türkiye ve Katar'ın karşılıklı olarak tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık meslek yüksek okulu, hemşirelik alanlarında eğitim vermesine yönelik protokol Resmi Gazete'de yayınlandı. Çok sayıda kişi söz konusu protokole sosyal medyada tepki gösterirken, MSB iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Türkiye ile Katar arasında yapılan Askeri Eğitim ve İş Birliği Protokolü kapsamında iki ülke vatandaşlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık meslek yüksek okulu, hemşirelik alanlarında karşılıklı olarak ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim alabileceği aktarıldı.

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan anlaşma kamuoyuna "Katarlı gençlere Türkiye’de sınavsız tıp eğitimi hakkı verildi" olarak duyuruldu. Bunun üzerine sosyal medyada "#Katarlı" etiketi ile binlerce tepki paylaşımı yapıldı. Etiket kısa sürede Türkiye gündeminde ilk sıraya yükseldi.

MSB YALANLADI: "GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, "Sosyal medyada bahsi geçen Katarlıların tıp fakültelerine sınavsız ve ücretsiz gireceği ile ilgili tartışmalar gerçeği yansıtmıyor. Bu protokol askeri sağlık alanında işbirliği protokolü ve misafir personel ve misafir öğrenciler Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan asker sivil personel ile Katar silahlı kuvvetlerinde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli kapsıyor. Her Katarlının sınavsız tıp fakültelerine girmesi diye bir şey yok" denildi.

PROTOKOL NELERİ İÇERİYOR?

Beş yıl süreyle geçerli olacak anlaşma, Türkiye'deki sağlık eğitim kurumları ve hastanelerini, Katar'da ise askeri sağlık eğitim kurumları ve hastanelerini kapsıyor. İlgili dallar ise tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik ve sağlık alanındaki diğer eğitimlerin çeşitli dallarını kapsıyor. Buna göre eğitim amacıyla gönderilecek misafir personel ve misafir öğrenciler, taraflarca mutabakat çerçevesinde, kabul eden tarafın mevzuatına ve imkanlarına uygun olarak seçilecek. Eğitim süresi de kabul eden tarafın mevzuatına göre belirlenecek. Kontenjanlar da iki ülkenin eğitim kurumları tarafından her sene yeniden belirlenecek. Eğitim dili Türkiye'de Türkçe/İngilizce, Katar'da Arapça/İngilizce olacak. Süre bir yılı aşarsa Türkiye'de Türkçe, Katar'da Arapça eğitim verilecek. Taraflar karşılıklı olarak lisan öğrenme imkanı da sunacak. Öğrencilerin gidiş dönüş ulaşım masraflarını ise gönderen taraf karşılayacak. Faaliyetlerin ücretli, ücretsiz veya cari/indirilmiş ücret karşılığında düzenlenmesine kabul eden taraf karar verecek. Kabul eden tarafın faaliyetlerin ücretsiz düzenlenmesine karar vermesi durumunda ise misafir personelin aylık ücret, eğitim-öğretim masrafları, uzmanlık eğitimi gören doktorlar için nöbet ücreti ve üniforma masrafları ile; misafir öğrencilerin eğitim süresince iaşe ve ibate, harçlık, Tıp Fakültesi 6'nci sınıf öğrencilerine intörn eğitimi döneminde ödenen ücretler, eğitim-öğretim masrafları ve üniforma giderleri kabul eden taraf tarafından karşılanacak.