Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta kuvvetli sağanak yağış sonrası yaşanan sel felaketinin ardından can kayıpları artıyor.

AFAD'dan yapılan son açıklamaya göre Batı Karadeniz'i etkisi altına alan sel felaketinde can kaybı 66'ya yükseldi. Kastamonu’da 56, Sinop’ta 9 ve Bartın’da 1 kişi hayatını kaybetti.

"BİNA YENİ, ÇÖKMEZ DEDİLER, ÇÖKTÜ" 

Kastamonu'da Bozkurt ilçesinde Ezine Çayı kenarındaki 8 katlı Ölçer Apartmanı yıkıldı, sel sularında kaybolonlar oldu. Kayıpların yakınları kendilerine "Bina yeni, çökmez" denildiğini, bina çökene kadar kimsenin yardıma gelmediğini söyledi.

BAKANLIk BOZKURT VE ABANA İÇİN UYARMIŞ: TESPİT VAR ÖNLEM YOK

Kastamonu’da su seviyesinin yükselmesi ile taşkına neden olan ve onlarca yurttaşın yaşamını yitirmesine yol açan Ezine Çayı’na ilişkin 2019 Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan raporda ‘taşkın’ uyarıları yapıldığı ortaya çıktı. Rapor referans alınarak hazırlanan haritalar bir taşkın durumunda Bozkurt Meslek Okulu, Bozkurt Belediyesi, Bozkurt Devlet Hastanesi de dahil aradaki tüm şeridin taşkın altında kalacağını gösteriyor.

Rapor ve haritalar tüm tehlikeleri ortaya koymasına karşın herhangi bir önleyici önlem alınmadı. İnşaat Mühendisi Umut Deveci, “Bu haritalar baz alınarak yürütülecek ıslah çalışmaları yapılsa bu felaket çok daha hafif zararlarla atlatılabilirdi” diyerek felaketin göz göre göre geldiğine dikkat çekti.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA RAĞMEN EBRU HES TAMAMLANMIŞ

Kastamonu’da yaşanan sel felaketinde taşan Ezine Çayı üzerinde kurulan Ebru Hidroelektrik Santrali (HES) hakkında yürütmeyi durdurma kararı alındığı ortaya çıktı. Kastamonu İdare Mahkemesi 2013 yılında HES için yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen proje tamamlandı. HES inşaatı için kamulaştırma yapılan bölgede arazisi bulunan bir yurttaşın dava açtığı proje için mahkeme "telafisi olmayacak zararlar doğurabilir” kararı verdi.

MÜTEAHHİT İÇİN GÖZALTI KARARI

İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığınca İnebolu, Bozkurt, Abana ve Küre ilçelerinde 11 Ağustos'ta yaşanan sel felaketinde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yapılacak teknik inceleme ve bilirkişi raporları doğrultusunda gereğine tevessül edilecek olup yıkılan bir binanın müteahhidi hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Ayrıca ölen vatandaşlarımızın kimlik tespit çalışmaları ile ölü muayene ve otopsi işlemleri de devam etmektedir."