Günümüzde kara yolu ulaşımı öncelikle ulaşım türü olarak öne çıkar. Yoğun bir kara yolu ulaşımının güvenliği de araçların güvenliğinde geçer. Araç sigorta çeşitleri de bu konuda ilk sırada gelir. Bu yüzden kasko sigortası oldukça önemlidir. Bu sigorta ile kişi aracını güvence altına alır ve kasko sigortasından en doğru şekilde faydalanmış olur. Kasko sigortası, aracın yanma, çarpışma, çarpma, üçüncü kişilerin araca verdiği zararlar, doğal afetler, çalınma gibi çeşitli zararlara karşı güvence ve teminat altına alan sigorta poliçesidir. Bu sigorta yolda kalma durumunda araç çekici hizmetleri, onarım durumunda araç sağlama hizmetleri, yol yardım hizmetleri gibi çeşitli hizmetleri de kapsar. Kara taşıtları sigortası trafik sigortasından farklıdır. Kara taşıtları sigortası zorunlu olmayan bir sigortadır ve isteğe bağlı olarak yapılır. Sigorta poliçesi kapsamında sağlanan ek teminatlar ile ikame araç, araç yıkama, mekanik check-up gibi araç sürücülerine birçok hizmette kolaylık sağlanır. Sigorta poliçesi ile teminatlar sürücülerin istediği gibi şekillendirilebilir ve bütçelerine uygun olarak ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Araç sigorta poliçeleri trafik sigortası ve kasko olmak üzere ikiye ayrılır. Kaza durumunda araca yapılan sigorta poliçesi araç sahibini güvence altına almayı amaçlar. Trafik sigortası ise zorunludur. Zorunlu olan trafik sigortasında karşı tarafın bedeni ve maddi hasarları güvence altına alınmış olur. 2918 sayılı karayolları trafik kanunu kapsamı gereğince trafik sigortasını yaptırmak zorunludur ve her yıl yenilemek gerekir. Trafik sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması mümkün değildir ve çıktıkları zaman trafikten men edilerek ceza alırlar. Kara taşıtları sigortası isteğe bağlı bir poliçedir. Bu yüzden kara taşıtları sigorta poliçesi ile trafik sigortası birbirinden farklıdır. Trafik sigortasının ödeme işlemi yılda bir kere ve tek seferde yapılır. Trafik sigortasında ödenecek primin limitleri devlet tarafından belirlenir. Aracın kasko fiyatları ise araç kullanım süresine, sürücüye, aracın modeline, markasına, aracın üretim yılına, poliçe teminatlarına göre farklılık gösterir. Trafik sigortası ve kasko arasındaki farklardan birisi de yaralanma ve vefat durumundadır. Bu durumlarda trafik sigortası bunları teminat altına alır. Fakat kara taşıtları sigortası daha geniş kriterleri teminat altına alan bir poliçedir. Kara taşıtları için yapılan sigorta, trafik sigortasına göre daha esnektir.

Neden Kasko Yaptırmalısınız?

Günün büyük bir kısmında araçlar trafikte ya da açık alanda oldukları için her türlü riskle karşı karşıyadır. Bu yüzden kara taşıtları için sigorta yaptırılmadığında kaza, hırsızlık, doğal afet gibi birçok tehlike ortaya çıkabilir. Bu da aracın zarar görmesine yol açar. Aracına sigorta yaptırmak olası kaza ve zarar durumlarında hasarların sigorta şirketi tarafından ödenmesini sağlar. Böylece maddi kayıp yaşamaktan araç sahipleri kurtulur. Araç sürücülerini olası masraflara karşı korur. Kara taşıtları sigortası, tam, genişletilmiş gibi farklı türlere ayrılır ve her bir poliçe türü araç sahiplerine avantaj sunar. Genişletilmiş sigorta türünde standart sigorta poliçesine ek olarak bazı avantajlardan yararlanmak mümkündür. Yetkili olmayan kişilerce çekilme, anahtar kaybı gibi teminatlarla genişletilmiş bir poliçe düzenlenir. Genişletilmiş sigorta poliçesi olası kazalarda pek çok kaybı güvence altına alır. Sigorta yapılırken araçlar için yaş sınırı bulunur. 15 yaşından büyük araçlara kasko uygulamaz. Standart bir sigorta poliçe paketi karşı tarafın hasarını karşılamaz. Kasko poliçe sorgulama işlemleri ücretsiz olarak e devlet sisteminde kolayca yapılabilir.

Kasko Değeri Nedir?

Araç sahipleri aracına kara taşıtları sigortası yaptırırken kasko değer listesi detayı önem taşır. Araç kasko değeri, aracın sigorta olarak maddi değeri anlamına gelir. Kasko rayiç bedeli belirlenirken kasko değeri dikkate alınır. Araç sahipleri ne kadar sigorta ödeyeceklerini kaskonun değerini öğrenerek bulurlar. Aracınızın sigorta değerini, Sigortayeri şirketinin sağladığı hizmetlerden yararlanarak öğrenebilirsiniz. Aracınızda oluşacak hasarlar için Sigortayeri'nin yüksek standart ve kalitede sunduğu en uygun hizmeti değerlendirebilir ve böylece hem aracınızı hem de kendinizi güvence altına alabilirsiniz.