Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre Kasım ayında 29 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 10 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun (KCDP), Kasım 2020 Raporu'na göre 29 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 10 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi, 15 kadının neden öldürüldüğü ise tespit edilemedi. Rapora göre kadınlar en çok evlerinde ve beraber olduğu erkekler ya da ayrılmak istedikleri erkekler tarafından öldürüldü. KCDP tarafından derlenen verilere göre kadınların 1’i ekonomik, 13’ü de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Rapor şu şekilde: Kadınlar kimler tarafından öldürüldü? Kasım ayında öldürülen 29 kadının 10’u evli olduğu erkek, 5’i birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 4’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si akraba, 2’si babası, 1’i kardeşi, 1’i oğlu, 2’si tanıdık birisi tarafından öldürülmüştür. 1 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilememiştir. Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü Kadınların 20’si evinde, 4’ü sokak ortasında, 3’ü iş yerinde, 1’i de arazide öldürülmüştür. 1’inin öldürüldüğü yer tespit edilememiştir. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 69’u evlerinde öldürüldü.
  • Kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürüldü
  • 18’i ateşli silahlarla, 8’i kesici aletle, 3’ü de boğularak öldürüldü.
Kadınların çalışma durumu hala tespit edilemiyor Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu ay TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ‘ev işleriyle meşgul’ kadınların sayısı bir önceki yıla göre 1 milyon 338 bin azaldı. Böylece TÜİK’e göre işgücü dahi sayılmayan kadınların sayısı Ağustos 2020'de 10 milyon 079 bin oldu. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 5’i bir işyerinde çalışıyor ve 24 kadının çalışma durumu bilinememektedir. Raporun tamamına ulaşılabilir.