Haber: Fatoş Erdoğan

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin davanın bugün görülen 8. duruşmasında İ̇stanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı nişanlısı Hatice Cengiz ve avukatlarının “adalet” ve “yargı egemenliği” yönünde yaptığı itirazlara rağmen, Suudi Arabistan’a nakletme kararı verdi. Böylece Türkiye’nin Kaşıkçı davası sona erdi.

"TÜRKİYE AÇISINDAN KARA BİR GÜN"

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyalar Sorumlusu Milena Buyum, dokuz8HABER'e yaptığı değerlendirmede, alınan kararın dünyaya çok kötü bir mesaj olduğunun altını çizdi.

Buyum, "Türkiye hukuk devleti olarak bu davayı sahiplenip bütün sorumluların adalet önüne çıkmasını sağlamalıydı. Maalesef bugün ellerini yıkayıp bu konuyu kapatmış görünüyor Türkiye. Avukatların itirazını bekleyeceğiz, ama Türkiye açısından kara bir gün. Hukuk, gazeteciler ve hak savunucuları açısından çok kara bir gün bügün" diye konuştu.

"SUUDİ ARABİSTAN BÜYÜK BİR KEYİFLE DOSYANIN ÜSTÜNÜ KAPATACAKTIR"

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Sorumlusu Erol Önderoğlu da, kararın kabul edilemez' olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Sınır Tanımayan Gazeteciler'e göre bu dosyanın Suudi Arabistan'a verilmesi adalet arayışı ile açıklanamaz. Basın özgürlüğü düşmanı bir ülke, Kaşıkçı davasını sümen altı etmiş bir ülke. Bu dosyanın Suudi Arabistan'a verilmesi bu ülkeye itibar kazandırmayacak. Kamuoyu bu dosyanın arkasında diplomatik ilişkilerinin bu işi kolaylaştırdığını daha çok üst çıkarların devreye girdiğini biliyor. Bundan sonra bu dosyadan, basın özgürlüğü ve bir gazetecinin Konsolosluk binasında yok edilmesine, bu trajik sona dair bir mücadele çıkmayacaktır. Suudi Arabistan büyük bir keyifle bu dosyanın üstünü kapatacaktır."

önderoğlu

NE OLMUŞTU?

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu’nda 2 Ekim 2018 yılında öldürülmüş ve cansız bedeni yok edilmişti. 

İ̇stanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı, gazeteci Kaşıkçı cinayeti ile ilgili 26 Suudi sanığın yargılandığı dosyanın, “güçlükleri” öne sürerek, talep üzerine Arabistan’a devrini istemişti.

Mahkeme, Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin dosyanın Suudi Arabistan adli makamlarına devri konusunda Adalet Bakanlığı’ndan görüş istemişti.