Hakimler Savcılar Kurulu, Adli ve İdari Yargı 2022 yılı Kararnamesi ile 5426 hakim, 33 başsavcı ve 351 yerel mahkeme üyesinin yerini değiştirdi. Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin davada dosyanın Suudi Arabistan'a gönderilmesine şerh düşen ve muhalefet eden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir, Kahramanmaraş'a atandı. Önceki gün, mesleği bırakacağını söyleyen Demir, ailesiyle birlikte düşünmek için önce yıllık izin almak istedi. Yıllık izin talebi reddedilen Demir, emeklilik dilekçesini verdi.

Karar'dan Elif Çakır'a konuşan Nimet Demir'in açıklamalarının bir kısmı şöyle:

"HSK son yıllarda kararnameye girecek hakim ve savcılara telefon mesajı yoluyla ‘kararnamedesiniz’ diye haber veriyordu. Eskiden haber vermiyordu, yargıçlar kararname açıklandığında öğreniyordu. Bu büyük bir sorundu. Bütün planınızı yaşadığınız şehre göre yapıyorsunuz ve bütün planınız bir anda bozuluyor. HSK buna böyle bir çözüm bulmuştu. Dolayısıyla başka bir şehre atanacak olan hakim ve savcıların önceden haberi oluyor, kararname ile öğrenmiyor.

Mutlaka bölgede istihdam edileceksiniz diye bir şey yok elbette. Ama bizim bir garantimiz de yok maalesef. Özlük haklarımızda ‘hangi kararı verirsen ver, başına bir şey gelmeyecek’ ilkesinin bulunması lazım. Yargıçlar endişe taşımaması lazım ama bir endişe içinde olduklarını genel olarak görüyoruz. Böyle bir ilkenin olması gerekiyor.

Daha sağlıklı bir karar verebilmek, ailemle istişare edebilmek için yıllık izne ayrılmayı düşünmüştüm. Ve Kurul’dan yıllık iznimi talep etmiştim. Bugün cevap geldi, yıllık izin talebim kabul edilmedi. Ayrılıp gitmemi istediler gibi geldi bana. Bende biraz önce emeklilik dilekçemi verdim. Emekliye ayrılıyorum."

BÜTÜN HAKİMLERE HABER VERİLİRMİŞ

Çakır'ın yazısında şu ifadeler de yer alıyor:

"Hakim Nimet Demir ile konuştuktan sonra Kurul’dan yetkili birkaç isimle görüştüm. Kararnameye girecek isimlere haber verilip verilmediğini, Nimet Demir’in atamasının normal olup olmadığını sordum.

Evet, HSK 2015 yılından bu yana kararnameye ismi girecek olan hakim ve savcılara 4-5 ay öncesinden çocukları okulda olanlar gidecekleri şehirde okullarını ayarlasınlar, hazırlıklarını yapsınlar diye haber veriyormuş. Nitekim İstanbul’dan Anadolu’ya ve Doğu’ya atanacak olan bütün hakim ve savcılar isimlerinin kararnamede olacağından haberdarlarmış.

Muhalefet şerhi yazan hakimler hariç!"