Eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Peynir Müzesi’nde maketi sergilenen tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı’nın bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Alibeyoğlu, “Ne olursa olsun o maketin vücut bulması ve bu binanın kurtarılması lazım” dedi.

Eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, 14 yıl önce belediye başkanlığı döneminde “Kaleiçi Selçuklu ve Osmanlı Eserlerini Canlandırma Projesi” kapsamında restorasyon çalışması başlattığı tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı’nda incelemelerde bulundu. Konağın maketinin iki ay önce Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarafından açılışı yapılan Peynir Müzesi’nde sergilendiğini belirten Alibeyoğlu, şunları söyledi:

"KONAĞIN MAKETİ VAR AMA ASLI YOK OLMAYA YÜZ TUTUYOR"

"Bugün Peynir Müzesi’ni gezdim. Fevkalade bir eser olmuş, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Orada bu binanın maketi var ama aslı yok olmaya yüz tutuyor maalesef. Artık ne olursa olsun o maketin vücut bulması ve bu binanın kurtarılması lazım. Kars’ın tarihi bölgesinde yer alan Kaleiçi Selçuklu ve Osmanlı Eserlerini Canlandırma Projemiz kapsamında Kars Kalesi eteğinde bulunun gecekonduları büyük ölçüde boşalttık. Bizden sonraki dönemde valiliğimiz, alttaki yaşam alanlarını da boşalttı. Keşke onlar dursaydı. Projemiz kapsamında kentin oradan yaşayan bir ruhu olsaydı. Oteller, kafeler, yürüme yolları, sokak aydınlatmaları ve yöresel ürünlerin de satıldığı alan ile birlikte burası yaşayan bir kent olmalıydı. Ama en azından buraları yapıldı ve kurtarıldı. Bundan dolayı başta valiliğimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.

Projemiz kapsamında gecekonduları da yıktıktan sonra Selçuklu ve Osmanlı’nın nadide eserlerinden şu arkamızda gördüğünüz Ahmet Tevfik Paşa Konağı da kamulaştırdık. Amacımız bu nadide eseri restore ettirdikten sonra turizme kazandırmaktı. Restorasyona başlamıştık. Ama maalesef bizden sonra her alanda olduğu gibi kırılmaya ve dökülmeye şu anda yok olmaya yüz tutmuş hale geldi. Yetkililer ne olur bu esere sahip çıksınlar. Kars’a yönelik burada sanki sadece Rus ve Ermeni eserlerin olduğu algısı yaratılmama çalışılıyor. Oysa Kars’ta Osmanlı ve Selçuklu eserlerin de olduğunu biliyoruz. Bu konak da onların en bariz örneklerinden birisidir.

"KARS BUNU HAK ETMİYOR"

Ayrıca görev yaptığımız zamanlarda Namık Kemal Evi’ni yaptırmıştık. Tarihi Osmanlı hamamların da kamulaştırmıştık. Topçuoğlu Hamamı’nı da restore ettirdik. Mazlumağa Hamamı’nın da restorasyonuna başlamıştık. Bizden sonra olduğu gibi kaldı ve devam etmedi. Bereket versin ki Valiliğimiz Mazlumağa ve Muradiye Hamamı’nı kamulaştırdı ardından da restore ettirdi. Şu anda da turizme açıldı. Bu hamamlar sembolleşmiş haldedir. Diğer hamamın da restore edilmesi gerekir. Ben bu konağın bu halini gördükçe içim sızlıyor. Maalesef bu konak balicilerin mekanı olmuş. Kars bunu hak etmiyor. Bu konağı bir an önce kurtarmamız lazım."