Kars’ın merkeze bağlı 2600 nüfuslu Kümbetli köyü sakinleri, yanı başlarına şehir çöplüğü kurulmaması için yıllardır direniyor. Eski muhtar Nuri Ertaş, "Köyümüzün yanı başına şehir çöplüğü kurulmaması için dava açtık. Türkiye’de davalar 3 ile 7 yıl sürerken, bizim davamız Ankara’daki yüksek mahkemede 12 gün gibi kısa bir sürede bozularak geri döndü. Ayrıca Kars İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğünden olumuz rapor veren görevlilerin aynı gün görev yerleri değiştirildi" dedi.

"TESİS EVLERE YAKIN"

Kars Belediyesinin taraf olduğu ve Kars Çevre Hizmetleri Birliği tarafından yapılması planlanan şehir çöplüğünün, köylerinin 2 kilometre yakınına yapılmasını istemeyen köy halkı, seslerini yetkililere duyurmak için CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman’dan destek istedi. Toraman’ı köylerine davet eden köylüler, daha önce de ÇED raporu verilen alanın, köy kurulduğundan beri mera olarak kullanıldığını ve kurulacak tesisin evlere yakın olduğunu dile getirerek, şehir çöplüğünün bitki örtüsüne, tarım arazilerine, su kanallarına, insanlara ve hayvanlara zarar vereceğini ve yayılacak kötü kokunun çevrede olumsuz etki yaratacağından dert yandı. Köy halkını tesisin yapılacağı alanda dinleyen CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman da söz konusu talepleri ve yaşanacak çevre sorunlarını Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ile görüşeceğini ve durumu Ankara’ya da taşıyacağını söyledi.

"TESİSİN YAPILMASINI İSTEMİYORUZ"

Köylerine Ortak Katı Atık Tesisi ve Şehir Çöplüğünün yapılmasına karşı çıktıklarını köy halkı adına dile getiren eski Muhtar Nuri Ertaş, köylerine şehir çöplüğünün kurulmaması için açılan davanın Ankara’daki yüksek mahkemede 12 gün gibi kısa bir sürede bozularak geri döndüğünü ileri sürdü. Ertaş, Kars İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğünden gelen görevlilerin olumuz rapor verdikleri için aynı gün görev yerlerini değiştirildiğini söyledi. Ertaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

"10 yıl bu köyün muhtarlığını yaptım. Dönemin bakanı Faruk Çelik’in Resmi Gazetede de ilan edilen ‘Bu tesislerin yerleşim yerlerinden 5 kilometre uzakta kurulması ve bölgede mera hayvancılığının yapılmaması, aktif tarım alanı olmayacak ve insan sağlığını etkileyecek kadar yakında olmayacak’ gibi kendi bayanları var. Hemen yakında su tesislerimiz var. Yerleşim birimi buraya 250 metreden başlıyor. Bu tesislerin yerleşim yerlerinden 5 kilometre uzaklıkta olması lazım. Biz bunu yargıya taşıdık. Erzurum’dan gelen heyet bize açtığımız davayı kazandırdı. Burada mezarlığımız da var ve 3 tane de şehidimiz yatıyor. Şehit anaları bu pis kokunun içinde mi evlatlarının mezarını ziyaret edecek? Diyorlar ki 'burası pis kokmaz'. İzmir Değirmendere örneği örneğidir. Köyümüz sakinlerinden İsmet Kazaklı’nın kardeşi orada 2 kilometre yakınında 2 dairesi var. Ama koku nedeniyle evininin birini satıp buraya geldi. Diğer dairesini de alan yok. Biz buraya bu tesisin yapılmasını istemiyoruz. Çevrede aktif tarım alanları var ve mera hayvancılığı yapılıyor. Sadece bizim köyleri değil çevre köylerimizi de etkileyecek. Erzurum’dan gelen ziraat mühendisi ve ziraat mühendisini ve ziraat mühendisini su kaynağımıza götürdük. Bu tesisin burada yapılması mümkün değil. Kars İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğünden gelen görevlilerde olumsuz rapor verdi. Bu arkadaşların aynı gün görev yerleri niye aksi rapor verdikleri için değiştirildi. Bugün de gelmişler ve alakası olmayan yerlerden sondaj vuruyorlar. Köylüye diyorlar ki üret. Köylü nasıl üretsin. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 3 ile 7 yıl süren bir dava 12 günde bozulup geri döner mi? Türkiye Cumhuriyeti’nde böyle bozulan bir dosya var mı? Böyle bir kanun var mı? 12 günde bir dosya bozulur mu?  Cinayetler dosyası bozulmuyor. Biz bunu kabul etmiyoruz, yapılmasına izin vermeyeceğiz. Bu köyün hepsi ölse de izin vermeyeceğiz."

"BİZ FABRİKALARIN VE YOLLARIN YAPILMASINA KARŞI DEĞİLİZ"

Köy sakinlerinden Mustafa Ertaş ise, "Kars ve Erzurum’dan Çevre Bakanlığı yetkilileri buraya geldi. Böyle tesislerin kokunun yayılması için şehit mezarlıklarından bile 30 kilometre uzakta yapılması gerektiğini söylediler. Allah-u Ekber dağları buraya 17 kilometre uzaktadır. Orada on binlerce şehidimiz yatıyor. Kendi köyümüzde de zaten 3 şehidimiz var. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nde fabrikaların ve yolların yapılmasına karşı değiliz. Bunlar yapılırsa övünürüz. Yalnız bu çöplük buraya koku yapacağından dolayı çevrede 14 adet Türk, Müslüman ve Atatürkçü köyü var. Bunu kasti olarak yaptıklarını söylüyorum. Buraya bu tesis yapılamaz" diye konuştu.

"SORUNU ANKARA’YA KADAR TAŞIYACAĞIM"

CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman da köylüleri dinlemesinin ardından yaptığı açıklama şu ifadelere yer verdi:

"Kümbetli köylülerimizin talebi üzerine köye geldim. Köylülerimizin burada bir çevre sorunlarıyla alakalı kendi arazileri içerisinde, tarlalarının, içme sularının olduğu, evlerine yakın bir mahalde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler Birliğinin çöp arıtma tesisinin yapılacağını söyledi. Köylerinde çevre felaketi yaşanacağı için beni köylerine davet ettiler. Köye gelerek kendilerini dinledim. Köylülerimiz gerçekten mağdur. Bu bölgede yaşamsal şartlar dikkate alındığında tesisin çevreyi etkileyeceği öngörülüyor. Hem de içme suyuna da zarar vereceği konumda hem de kötü koku yayacağı ve köy yerleşim alanına yakın olduğu içinde insan sağlına zarar verebileceği ileri sürülüyor. Daha önceden ilgili kurumların tespit ettiği gibi köy yakınındaki bataklık olan bir yerde yapılması ön görülürken yine hazine ait sert bir zeminde etüt çalışmaları yapılmış. Bugün de bu tesisin buraya yapılmaması yönünde tavır sergilediler. Bizden de bu konuda yardım talepleri var. Biz de yasalar çerçevesinde konuyu sayın il valimizle görüşerek kendisi ile durumu görüşeceğiz. Sorunun çözülmemesi durumunda da konuyu Ankara’ya da taşıyacağız."