TACETTİN DURMUŞ 

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü törenlerle kutlandı. Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “Tarihi sayısız destanlarla bezeli Anadolu coğrafyası, dünyanın en pahalı topraklarıdır” dedi.

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü dolayısıyla Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtı’na ve Kars Tren Garı önündeki Kazım Karabekir Paşa Anıtı’na bugün eş zamanlı olarak çelenkler sunuldu.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende, Kars Halk Eğitim Merkezi Mahalli ve Kafkas Halk Oyunları ekipleri gösteri sundu. Gösterinin son bölümünde Kafkas Halk Oyunları ekibi, 100. Yıl Marşı ve ‘Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa’ marşı eşliğinde Türk bayrağını öperek Kars Valisi Türker Öksüz’e teslim etti. Vali Öksüz de Türk bayrağını öperek teslim aldı. Ardından da yöresel âşıklar Mahmut Karataş ve Ayhan Şimşekoğlu, Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu ile ilgili olarak türküler söyledi. Daha sonra da Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı konser verdi.

“TARİHİ SAYISIZ DESTANLARLA BEZELİ ANADOLU COĞRAFYASI, DÜNYANIN EN PAHALI TOPRAKLARIDIR”

Törende günün anlam ve önemini anlatan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, şunları söyledi:

“Bugün, Karslılar olarak Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümünü kutlamanın gurur ve sevincini yaşamaktayız. Hepinizi en kalbi duygularımla, saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. 102’nci kurtuluş günümüz kutlu olsun. Bugün, Gazi Karslıların, ezansız ve bayraksız olamayacağını, esaret altında yaşayamayacağını tüm dünyaya ilan ettikleri gündür. Bugün, şanlı Türk bayrağının Kars Kalesi’ne çekmesiyle Gazi Kars’ın esaret zincirlerini kırarak vatan toprağının bir parçası olduğu gündür. Bugün, ‘Ben Türküm, Türk esir olmaz; devletsiz, bayraksız, ezansız, hürriyetsiz olmaz’ şiarını benimseyen Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümüdür. Tarihi sayısız destanlarla bezeli Anadolu coğrafyası, dünyanın en pahalı topraklarıdır. Asya steplerinden yola çıkılarak, Ani’nin fethinden bu yana bin yıldır her karışı için ağır bedeller ödenmiş, uğrunda kan verilen, can verilen vatan topraklarıdır. Gazi Kars, sahip olduğu ekonomik, kültürel, siyasi, stratejik değerlerinin yanı sıra tarihte üstlendiği rollerle de ülkemizin en önemli bölgelerinden biri olmuştur.

“KARS’IN KALESİNDEKİ AY-YILDIZLI ŞANLI AL BAYRAĞIMIZ, DÜNYA DURDUKÇA ANADOLU’YA GÜNEŞ GİBİ DOĞMAYA DEVAM EDECEKTİR”

Kars, 1. Dünya Savaşı’nın Kuzey Kafkas cephesidir ve bu nedenle dağlarında, platolarında, ovalarında, her karış toprağında yüz binlerce şehidimiz yatmaktadır. Yaklaşık 40 yıl Rus işgalinde kalan Kars, Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın emrindeki kuvvetlerin 28 Ekim 1920’de harekete geçmesi ve 9. Kafkas Tümeni’nin şehre girmesiyle 30 Ekim 1920’de düşman işgalinden kurtarılmış, esaret zincirleri kırılmıştır.  Kars'ın kurtuluşu, düşmana karşı topyekûn mücadele veren Türk halkına da büyük moral olmuştur. Milli mücadele döneminin ilk zaferlerinden olan Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu, Cumhuriyet’imizin temellerinin atılmasındaki en büyük etkenlerden de birisidir. Bağımsızlık ateşini 30 Ekim’de yakan hürriyet sevdalısı ecdadımız, Kars’ı vatan topraklarına katan kahramanlarımız emin olsunlar ki gölgesinde yaşamaktan büyük onur ve gurur duyduğumuz Kars’ın kalesindeki ay-yıldızlı şanlı al bayrağımız, dünya durdukça Anadolu’ya güneş gibi doğmaya devam edecektir.”

Gün boyu devam eden kutlama programı kapsamında, Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Muharrem Turp tarafından “Geçmişten Günümüze 102. Yılında Gazi Kars’ın Kurtuluşu” konulu konferans verildi.