Fettuh Çapkurt, bugün düzenlediği basın toplantısında, 11 ilde büyük yıkıma ve çok sayıda can kaybına neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, barolar arasında Türkiye’nin ilk deprem komisyonu kurduklarını açıkladı. Kars’ın da ikinci derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatan Çapkurt, şunları söyledi:

"DEPREM KOMİSYONU FİKRİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

"Kars Barosu olarak, yaşanan deprem felaketinden ve ilimizin de ikinci derecede tehlikeli deprem bölgesinde yer alıyor olmasından ötürü bazı dersler çıkardık. Çıkardığımız en önemli ders, vatandaşlarımızın deprem konusunda bilinçlendirilmeleri, ilgili kurum ve kuruluşların zaman kaybetmeksizin önleyici ve koruyucu önlemler almaları için baro bünyemizde bir deprem komisyonunun kurulması fikrini hayata geçirmek olmuştur. Depremde hayatını kaybeden insanların çoğu hatalı ve denetimsiz binaların üzerlerine yıkılması ile can verirken çarpık kentleşmeden dolayı yıkılan binaların molozlarının yollara düşmesiyle deprem mağdurlarına yardımların ulaştırılması da zorlaşmıştır. Fay hatları üzerinde bulunan deprem bu ülkenin bir gerçeği olmakla beraber, buna rağmen gerçekleşen kötü yapılaşma, denetimsizliğin, tedbirsizliğin, umursamazlığın, çıkarcılığın bir sonucudur ve her bir sorumlu adalet önünde hesap vermelidir. Kars Barosu olarak, deprem felaketinden dolayı kusurları, hataları ve ihmalleri bulunanların yargı önünde hak ettikleri cezayla cezalandırılmaları için TBB ve diğer barolarımızla tam bir iş birliği ve koordinasyon içinde çalışmaktayız. Kars Barosu olarak, yaşanan deprem felaketinden ve ilimizin de ikinci derecede tehlikeli deprem bölgesinde yer alıyor olmasından ötürü bazı dersler çıkardık."

"ARTIK ÖNLEM ALMAK İÇİN ÖLMEYİ BEKLEMEYELİM"

Kars Barosu Deprem Komisyonu Başkanı Avukat Ersin Vargün ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Biz, milletçe her felaketin ardından ders çıkarmalıyız, önlem almalıyız şeklinde neticelere varıp ders çıkarmaya ve önlem almaya üşenen, ancak birinci derece yakını bir felakette ölünce şapkayı önüne alıp düşünen ve sadece isyan eden bir yaklaşıma sahibiz. Ancak oturduğumuz yerden ağıtlar yakıp isyan etmenin zamanı değil. Yarın değil, tam da şimdi harekete geçelim. Artık önlem almak için ölmeyi beklemeyelim. Kars, ikinci derece deprem bölgesinde yer alan, son bilimsel verilere göre diri fay hatlarını bulunduğu riskli bir konumdadır. Olası bir depremde coğrafi konumumuzun uzaklığı sebebiyle yapılacak yardımların çok gecikmesi ihtimali, mevsimsel koşullanın zorluğu, afet bilinci konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olmamamız gibi sebepler, en ciddi handikaplarımızdır. Bir depremle ilgili olarak öncesinde ve sonrasında neler yapılabilir, ne gibi önlemler alınabilir sorularının cevabını aramak ve çözüm geliştirmek zorundayız. İşte tam da bu sebeplerle Kars Barosu avukatları olarak hemşerilerimize, sevdiklerimize, ailemize karşı sorumluluk hissiyatıyla deprem komisyonu kurulmasına karar verdik. Komisyonumuz, 8 avukattan müteşekkil bir sivil inisiyatif grubudur. Komisyon olarak ilimizde, tüm ilçelerde ve köylerde depremle ilgili alınacak önlemler ve olası bir depremin sonrasında koordine olabilmek adına ilgili sivil toplum kuruluşlarını sorumluluk almaya ve ortak hareket etmeye davet ediyoruz.

"KOORDİNASYON EKSİKLİĞİNİN ACI SONUÇLARINI GÖRDÜK"

Başta AFAD ve Kızılay olmak üzere Kars Valiliği, Belediye Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ilgili STK'ların, olası bir depremle ilgili koordinasyonu nasıl sağlayacaklarına dair toplantı yapmalarını ve bu hususla ilgili kararların Kars’ı hemşerilerimizle paylaşmalarını teklif ve talep ediyoruz. Zira 6 Şubat depremlerinde koordinasyon eksikliğinin çok acı sonuçlar doğurduğunu hep beraber müşahede ettik. Ayrıca Kızılay ve AFAD bünyesinde olası bir tabi afet durumunda yeterli uzman personel, ekipman, çadır olup olmadığı, bu hususlarla ilgili envanterin halkla paylaşılması ve eksiklik görülmesi durumunda tamamlanması adına çalışma yapılması, olası bir depremde toplanma merkezlerinin nereleri olduğu, Kars Harakani ve üniversite hastanelerinin, Kars'taki okul, özel okul, üniversite yerleşkesi ve öğrenci yurtlarına ait binaların, iş hanlarının ve zincir AVM'lerin risk analizlerinin yapılıp yapılmadığı, depreme dayanımları hususunda riskli görülen yerlerde güçlendirme çalışmalarının yapılıp yapılmadığına dair sorunları siz değerli basın mensubu arkadaşlarımız aracılığıyla ilgili kurum ve kuruluşlara tevcih ediyor ve açıklama yapmalarını tüm Kars halkı adına talep ediyoruz."