TBMM Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu, DBP Eş Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması kararı verdi. Son söz TBMM Genel Kurulu'nda söylenecek.

TBMM Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu, bugün 11.00'de DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz'in dokunulmazlık dosyalarını görüşmek üzere toplandı. Basın mensuplarının salondan çıkarılması üzerine tartışmayla başlayan görüşmeler, 12 saat sürdü.

Salihe Aydeniz'in katılmadığı görüşmelerde, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Milletvekilli Tülay Hatimoğulları Oluç, Züleyha Gülüm, Erdal Aydemir, Hüseyin Kaçmaz, Mehmet Rüştü Tiryaki savunma yaptı. Savunmalar sonucu Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına oy çokluğuyla karar verildi.

Komisyonda, AKP, MHP ve İYİ Parti dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oy kullanırken CHP ve HDP ret oyu verdi. Karma Komisyon kararı TBMM Genel Kurulu’na sunulacak ve burada yapılacak oylama sonucunda Aydeniz’in dokunulmazlığı ile ilgili nihai karar verilmiş olacak. 

BU SEFER SAVUNMA YAPMADI

Karma Komisyon toplantısına katılmayan Salihe Aydeniz, dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin 6 Temmuz'daki Hazırlık Komisyonu'nda savunma yapmıştı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da bir dosya için Aydeniz adına savunmada bulunmuştu.

Toplantıda savunma yapan Aydeniz ve Beştaş, konuyla ilgili video ve fotoğraflar ile savcılığa yaptıkları müracaatla ilgili takipsizlik kararını sunmuştu. Beştaş toplantıda delilleri ibraz ettiklerini, Aydeniz'in de 7 ayrı suç duyurusunda bulunduğunu belirtmişti.

151 OY YETERLİ

Karma Komisyon'un, Salihe Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin hazırlayacağı raporu 29 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'na sunması bekleniyor. Dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki raporlar, doğrudan TBMM Genel Kurulu gündemine giriyor. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan açık oylamada, karar yeter sayısı olan 151 oy, dokunulmazlığın kaldırılması anlamına geliyor.