Karabük'te 1954 yılında hizmete açılan Karabük Demir Çelik Anadolu Lisesi için, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı alındı. Lisenin mezunları, yıkım kararını okulun önünde protesto etti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye genelinde başlattığı okullarda depremsellik analizi kapsamında Karabük Demir Çelik Lisesi için yıkım kararı alınmasına lisenin mezunları tepki gösterdi. Okulun önünde yapılan basın açıklamasına, lisenin mezunlarından olan DEVA Partisi Karabük İl Başkanı Yusuf Aydın ve CHP İl Başkanı Abdullah Çakır da katıldı.

"OKUL BİNASI KORUNARAK GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMALI"

DEVA Partisi Karabük İl Başkanı Yusuf Aydın, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"1954 yılında Karabük Demir Çelik Lisesi olarak eğitim-öğretim hizmetine başlayan ve “Eğitim Çınarı” olarak adlandırılan Demir Çelik Lisesi maalesef kapatılıyor. Binlerce Demir Çelik Lisesi mezununda da okulun yıkılmaması için tepki verdiğini görmekteyiz. Umuyoruz ki bu tepkiler eylemlere dönüşür ve okulumuz yıkılmaz. Yangından mal kaçırır gibi kış ayının başladığı, eğitim ve öğretimin devam ettiği bir zamanda okulun aniden boşaltılması manidardır. Demir çelik fabrikasının emaneti, endüstriyel miraslarımızdan biri olan bu yapının yıkımı halinde telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle söz konusu tarihsel miras, okul binası korunarak gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Tam 68 yıldır Demir Çelik Lisesi olarak eğitim-öğretim veren ve binlerce mezunu olan Karabük Demir Çelik Lisesi’nin kapatılmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Üniversite giriş sınavlarındaki başarısı yıllardır Türkiye ortalamasının üzerinde olan okul, 1993 ÖSYS’de sayısal alanda Türkiye’de 7. sıraya yerleşmiştir. Demir Çelik Lisesi mezunları; politika, bürokrasi, iş hayatı, bilimsel çalışma alanları ve diğer alanlarda başarılı hizmetler vermektedirler.

"BU OKUL GELECEK NESİLLER İÇİN BİR İLHAM KAYNAĞIDIR"

Karabük’ün en köklü okulu olan Demir Çelik Lisesi’nin başarısı devam ettirilmeli, gelecek kuşaklara iletilmelidir. Bu okulda okumuş, öğretmenlik yapmış, çalışmış insanların anılarını kaybetmemek için geçmişten kalan emanete sahip çıkmalı, başarıların tekrarını sağlamak için binanın restorasyonu yapılmalı ve eğitim öğretime açılmalıdır. Bu okul, gelecek nesiller için bir ilham kaynağıdır; bu yüzden bu eseri gelecek nesillere aktarmak için korunmalıdır. Bu eserler, geçmişimizi bize yansıtır. Bu çok önemlidir, çünkü geçmişi olmayan bir millet yok olmaya mahkumdur.

"OKULUN YIKIM KARARININ DURDURULMASINI İSTİYORUZ"

Bir yıl önce, 24 Kasım 2021’de Öğretmenler Günü vesilesiyle ziyaret ettiğimiz Demir Çelik Lisesi Müdürü Ender Kan, okulda güçlendirme kararı alındığını bizlere söylemişti. Okulda gerçekleştirilen pilav gününde arkadaşlarımızla okulu gezmiş, herhangi bir çatlak ya da sıkıntı görmemiştik. Okul müdürümüze okulda gözle görülür bir sıkıntı olmadığını ilettiğimizde, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından inceleme yapıldığını söyledi. Milli Eğitim Müdürü’müz Nevzat Akbaş’a okuldaki fiili durumu anlattık. Restorasyona ihtiyacı olduğunu söyledik. Konuyu Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Erdal Üngören ve Mehmet Özdemir’e anlattık. Milli Eğitim Bakanlığı’nca bölgemizde bulunan depreme dayanıksız okulların tespiti için heyet geldiğini ve inceleme yapıldığını ilettiler. Ancak yıkılacağı konusunda bir karar yoktu. Biz de okulumuzun taşıyıcı sisteminde bir sıkıntı olmadığını, restore edilmesini bir kez daha söyledik. Endüstriyel mirasımız olan Demir Çelik Lisemiz gibi Yenişehir Sinemamızı, işçi lokalimizi, mühendisler lokalimizi, havuzlu bahçemizi ve bize emanet edilen diğer yapıları korumalı, restore etmeli ve yaşatmalıyız. Bir yapının yıkım kararı almak için zeminde aşırı oturmaların oluşması, taşıyıcı sisteminin onarılamayacak kadar bozulmuş olması, afetlerden dolayı ağır hasar görmüş olması gerekmektedir. Demir Çelik Lisesi’nde yaptığımız gözlemsel tespitlerde, yukarıdaki durumlar oluşmamıştır. Okul binası güçlendirilerek ve restorasyonu yapılarak yönetmeliklere uygun hale getirilmelidir. Karabük Valiliği tarafından dün akşam açıklama yapıldı, okulun yıkılma kararı ile ilgili; biz de bu açıklamayı yeni öğrendik. Biz, bir an önce bu okulun yıkım kararının durdurulmasını; güçlendirilerek, restore edilerek tekrar kazandırılmasını istiyoruz. Biz Demir Çelik Liseliler, okulumuzun restore edilerek tekrar eğitim ve öğretime açılmasını istiyoruz."

"KARABÜKLÜ, DEMİR ÇELİK LİSESİ’NE SAHİP ÇIKACAKTIR"

CHP Karabük İl Başkanı Abdullah Çakır ise şöyle konuştu:

"Demir Çelik Lisesi’nin kurulması 1954, ama bu binanın yapılması 1940’lara dayanır. Yani 1930’da açılan Kardemir’in 1940 yılında faaliyete geçen ilk binalarından biridir. Cumhuriyet’le, Karabük’le beraber var olmuş bir binamızdır. İnsanın aklına o kadar çok şey geliyor ki… Bu hesaplaşma bitsin, Karabük’le hesaplaşma bitsin. Karabük Demir Çelik Lisesi adından rahatsız olan varsa bunları lütfen çıkıp açıkça söylesinler. Bizler, asla ve asla, başkanım dediği gibi burada olan herkes de aynı şeyleri düşünüyor. Eğer bu binanın bir problemi varsa şu anda teknolojik olarak ne yapılabilir? Binaya güçlendirme yapılabilir, restore edilebilir, ama Demir Çelik Lisesi olarak yaşatılması konusunda biz sonuna kadar bu konuya sahip çıkacağımızı siz değerleri basın mensupları önünde bir kez daha tekrarlıyoruz. Demir Çelik Lisesi, Karabük’ündür. Karabüklü, Demir Çelik Lisesi’ne sahip çıkacaktır diyoruz."

VALİLİK: YIKIM KARARI VERİLDİ

Karabük Valiliği’nden 5 Aralık akşamı yapılan yazılı açıklama ise şunlar kaydedildi:

"Bazı sosyal medya hesaplarında Karabük Demir Çelik Anadolu Lisesi ile ilgili yapılan paylaşımlar üzerine bir basın açıklaması yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Bakanlığımızca öğrencilerimizin daha dayanaklı ve sağlıklı fiziki ortamlarda eğitim öğretim faaliyetlerine ulaşımını sağlamak amacıyla yeni okul yapımının yanı sıra mevcut okullarımızın durumları ile ilgili depremsellik analizleri yaptırılarak dayanaklılık durumları tespit edilmektedir. Bu kapsamda, ilimizde bulunan bütün okullar gözden geçirilmektedir. Bu zamana kadar gerçekleştirilen depremsellik analizleri sonucunda, güçlendirme maliyeti, maliyet oranı ve bina yaşları dikkate alındığında 8 okul binasının kullanılmasının uygun olmayacağı sonucuna varılarak yıkım kararı verilmiş ve söz konusu okullar ivedilikle boşaltılmıştır. Demir Çelik İşletmeleri tarafından 1940 yılında özel ilkokul olarak yapılan, sonrasında bünyesinde ortaokul ve lise de açılan ve 1954-1955 eğitim-öğretim yılında Bakanlığımıza devredilen, ilimizin en eski ve köklü okulları arasında yer alan ve binlerce Karabüklünün eğitim aldığı 3 bloktan oluşan Demir Çelik Anadolu Lisesi’nin A bloğunda yapılan depremsellik analizi sonucu yıkım kararı verilmiştir.

"MODERN OKUL BİNALARI YAPILACAK"

Bu sonuca göre öğrencilerimiz, 2000 yılında yapımı tamamlanan Demir Çelik Anadolu Lisesi C Blokta eğitim öğretime devam etmektedir. Yıkım kararı verilen ve boşaltılan okulların yerine daha donanımlı ve fiziksel imkanları bakımından modern ve günümüz şartlarına uygun, güncel deprem yönetmeliğine göre standartları yüksek, donanım olarak da öğrencilerimizin gerek akademik gerekse sosyal ve kültürel ihtiyaçları gözetilmek suretiyle teknolojik altyapıları da güçlü okul binaları yapılması konusunda Bakanlığımız nezdinde çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca statik ve mimari gerekçeler ile beton dayanımları dikkate alınarak bina güçlendirmesi kararı verilen okullarımızdan 8 tanesinde ise güçlendirme çalışmalarına başlanmış olup, inşaatların en kısa sürede tamamlanması için çalışmalar hızla devam etmekte ve titizlikle takip edilmektedir. Yıkım kararı verilen okullarımız ile güçlendirme çalışmalarına başlanan binalarımız ivedilikle boşaltılarak, öğrencilerimiz fiziki imkanları uygun ve yakın olan okullarımıza alınarak eğitim-öğretim faaliyetlerinin sorunsuz devam etmesi sağlanmıştır. Ayrıca ihtiyaç durumuna göre öğrencilerimiz için taşıma yoluyla eğitime erişim imkanı da sunulmuştur.”