Çeviri: Dokuz8Haber

Amerika’da bilim insanları, kanser hastalığının erken evrelerinde salınan ve KRAS adlı bir gen tarafından yapılan bir proteini keşfetti. Bilim insanları; geliştirdikleri kan testinin kanseri erken tespit etmeye yardımcı olacağını ve insanlara en yüksek hayatta kalma şansını vereceğini belirtti.

Kaliforniya Üniversitesi’nde bilim insanları kanser semptoları ortaya çıkmadan hastalığı fark edebilen bir protein bulduklarını açıklkadı. Bu proteinle yapılacak kan testlerinin gelişim aşamasında olduğu ve testin kanser semptomları ortaya çıkmadan 10 farklı kanseri tespit edebildiği belirtildi.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Daniel Kim, "Dünyada her yıl milyonlarca insan kanserden ölüyor. Kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılmadan önce erken teşhis edilmesini sağlayan son derece hassas ve spesifik tanı testleri geliştirmeye tüm dünya olarak ihtiyacımız var. Bu yeni tanı testi, kanser hastaları için büyük bir kurtarıcı ve önleyici olacak. "

Dr. Daniel Kim ve meslektaşları, akciğerden pankreasa kadar bütün kanser türlerinde en sık mutasyona uğramış genlerden biri olan KRAS geninin geçirdiği mutasyonların etkilerini analiz ettiler. KRAS mutasyonunun kanser oluşumuna yol açan ilk adım olduğundan şüphelendikleri için, kanserin en erken aşamada saptanması ve tedavisine en hızlı şekilde başlanması için önemli bir kazanım olduğunu belirttiler.

Dünyada kalp hastalıklarından sonra görülen en sık ölüm nedeni kanser. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 20 istatistikleri, dünyada her 5 kişiden 1'nin hayatı boyunca kansere yakalandığını, her 8 erkekten 1'inin ve her 11 kadından 1'nin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor.