Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik'in 13'üncü maddesine dayanılarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan MASAK Genel Tebliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

KAMUSAL NÜFUZ SAHİBİ KİŞİLER MERCEK ALTINDA

MASAK Genel Tebliği’nde ‘kamusal nüfuz sahibi kişiler’, “seçimle veya atama yoluyla kendisine önemli bir kamusal görev tevdi edilen üst düzey gerçek kişiler ile uluslararası kuruluşların yönetim kurulu üyeleri, üst düzey yöneticileri ile eşdeğer görev yapan diğer kişiler” olarak tanımlandı.

MAKUL TEDBİRLERİ ALACAK

Tebliğe göre; finansal kuruluşlar, finansal olmayan belirli iş ve meslekler ile kripto varlık hizmet sağlayıcılar, müşteri veya gerçek faydalanıcının kamusal nüfuz sahibi kişi olup olmadığının belirlenmesi amacıyla makul tedbirleri alacak.

YÜKÜMLÜLÜKLER EŞLERİ, BİRİNCİ DERECEDE AKRABALARI VE YAKINLARI DA KAPSIYOR

Bu yükümlüler, yabancı bir ülke tarafından seçilen veya atanan kamusal nüfuz sahibi kişilerle veya bunların eşleri, birinci derecede akrabaları ya da yakınları ile tesis edilen iş ilişkilerinde ve gerçekleştirilen işlemlerde, bu kişilere ait veya işleme konu mal varlıkları ve fonların kaynağının tespiti için makul tedbirler alacak. Bu tedbirler, Türkiye tarafından seçilen veya atanan ya da uluslararası kuruluşlarda görev yapan kamusal nüfuz sahibi kişilerle veya bunların eşleri, birinci derece akrabaları veya yakınları ile tesis edilen iş ilişkisinin ve gerçekleştirilen işlemlerin yüksek riskli olarak değerlendirilmesi durumunda da uygulanacak.

HER TÜRLÜ SOSYAL, KÜLTÜREL VEYA EKONOMİK NİTELİKLİ YAKINLIK, KAMUSAL NÜFUZ SAHİBİ KİŞİLERİN YAKINLARI OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK

Tebliğe göre; bir çıkar veya amaç birlikteliği olarak değerlendirilebilecek, birinci derece dışındaki akrabalık, nişanlılık, şirket ortaklığı veya şirket çalışanı olma gibi her türlü sosyal, kültürel veya ekonomik nitelikli yakınlık, kamusal nüfuz sahibi kişilerin yakınları olarak değerlendirilecek.

İŞLEMLER ÜST SEVİYEDEKİ GÖREVLİNİN ONAYINA BAĞLI OLACAK

Finansal kuruluşlar, finansal olmayan belirli iş ve meslekler ile kripto varlık hizmet sağlayıcılar ayrıca, kamusal nüfuz sahibi kişilerle iş ilişkisi tesisini, mevcut iş ilişkisinin sürdürülmesini ya da işlemin gerçekleştirilmesini üst seviyedeki görevlinin onayına bağlayacak.

TEDBİRLER, NÜFUZ SAHİBİ KİŞİLERİN GÖREVDEN AYRILMALARI DURUMDA DA DEVAM EDECEK

Tedbirler, kamusal nüfuz sahibi kişilerin görevden ayrılmaları veya bu niteliklerini kaybetmelerinden sonra en az bir yıl süreyle uygulanmaya devam edilecek.

SİGORTA POLİÇESİNE BAĞLI HAK VE ALACAKLAR İÇİN DE TEDBİRLER ALINACAK

Yükümlüler, hayat sigortası poliçesinin lehdarının veya gerçek faydalanıcısının kamusal nüfuz sahibi kişi olup olmadığının belirlenmesi amacıyla sigorta poliçesine bağlı hak ve alacakların lehdara ödenmesinden önce veya en geç ödeme zamanında makul tedbirler alacak. Buna ilişkin yüksek risk tespit edildiği durumlarda, ödeme yapılmadan önce üst yönetim bilgilendirilecek.

YÜKÜMLÜLÜKLERE UYULMAMASI HALİNDE KANUNDA ÖNGÖRÜLEN CEZA UYGULANACAK

Kamusal nüfuz sahibi kişilere ilişkin olarak getirilen yükümlülüklere uyulmaması halinde, suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkında kanunda öngörülen cezalar uygulanacak.