İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, "70 yaşına geldim, hala torunumun verdiği cep harçlığına muhtacım’ diyen insanlar bunlar. Memur olmak isteyen, üniversite bitirmiş işçiler var; toplu sözleşme kararı olmasına rağmen vermediniz. 3600 düzenlemesinin dışında kalan memurlarımız var" dedi.

İYİ Parti, TBMM Genel Kurulu’nda kamudaki farklı istihdam türlerinin incelenerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdiği Meclis araştırması önergesinin gündemin ön sırasına çekilerek bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi verdi.

“KAMU NE HALE GELMİŞ”

İYİ Parti Grubu adına önergeyi açıklamak üzere Adana Milletvekili İsmail Koncuk söz aldı. Koncuk, iktidarı “Arkadaş, böyle bir şey olabilir mi? Kamu ne hale gelmiş. Yılların sendikacısı olarak bunları anlatmaya benim bile dilim dönmez oldu” sözleriyle eleştirdi.

“70 YAŞINA GELDİM, HALA TORUNUMUN VERDİĞİ CEP HARÇLIĞINA MUHTACIM’ DİYEN İNSANLAR BUNLAR”

Koncuk, “Öğretmenevleri, polisevleri, orduevlerinde çalışanlar var, perişanlar. Üniversitelerde 50/d problemi var, yıllardır çözemediniz 50/d problemini. BAĞ-KUR tescil mağdurları var. Burada ben kanun teklifi verdim, reddettiniz. ‘70 yaşına geldim, hala torunumun verdiği cep harçlığına muhtacım’ diyen insanlar bunlar. Memur olmak isteyen, üniversite bitirmiş işçiler var; toplu sözleşme kararı olmasına rağmen vermediniz. 3600 düzenlemesinin dışında kalan memurlarımız var” diye konuştu.

“MEMURLAR AYNI İŞİ YAPTIĞI HALDE FARKLI ÜCRET ALIYOR”

HDP Grubu adına Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu konuştu. Kerestecioğlu, TBMM’deki istihdam farklılığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Farklı statülerde çalıştırılan memurlar aynı işi yaptığı halde farklı ücret alıyor; bu, Meclis'te de aynı. Mecliste 4/A'lı, 666 sayılı KHK'yle işe alınan hizmetli personelin özlük hakları ihlal ediliyor. Hizmetli personellerin görev tanımları İçtüzük’te de yer almıyor ve bu nedenle hizmetli personel hemen her iş kolunda tamamen amirlerin idaresine bağlı olarak çalıştırılıyor. Meclis’teki tek iş güvenliği önlemi su geçirmeyen çizme vermek. Normalde 25 kilodan ağır yüklerin taşıtılması yasakken personeller çoğu zaman bu sınırı aşan yükler taşıdıklarını ifade ediyorlar. Aynı işi yapmasına rağmen hâlâ 666 sayılı KHK'yle alınan 4/A'lı personel, eski 4/A'lı ve 4/B'li personele göre daha düşük ücretlerle çalıştırılıyor ve hafta sonu nöbetlerinde ya da Genel Kurul nöbetlerinde ilk önce 666 sayılı KHK'yle alınan 4/A'lı personel çalıştırılıyor.

“DANIŞMAN ARKADAŞLAR HALA ÇÖZÜM BEKLİYOR”

İki yıl önce de danışmanların kıdem tazminatı sorununu dile getirmiştim. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, hakları için gerekli düzenlemeyi yapacağına söz vermişti, danışman arkadaşlar hala çözüm bekliyor. Yani Meclis’in hâli ahvali böyle, kendi söküğünü bile dikemiyor ama ülke sorunlarını çözmeye talip.”

“AKP DÖNEMİNDE İCAT EDİLEN ESNEK, GÜVENCESİZ, KISMİ SÜRELİ, ALTI AY SÜRELİ, DOKUZ AY SÜRELİ, ÜCRETLİ, SÖZLEŞMELİ…”

CHP Grubu adına Yozgat Milletvekili Ali Keven, “Neoliberal sistem diye adlandırılan ve emeğin acımasızca sömürüldüğü, çalışma güvencesinin olmadığı bu düzende AKP döneminde icat edilen esnek, güvencesiz, kısmi süreli, altı ay süreli, dokuz ay süreli, ücretli, sözleşmeli gibi pek çok istihdam modelini ortaya çıkardınız. Uzun süre uygulanan ve işçinin emeği üzerinden yüklenici firmaların zengin edildiği taşeron sistemi pek çok mağduriyet yarattı. Kamuda kadro güvencesi derken ne olduğu belirsiz ve erken yaşta zorunlu emekliliğin dayatıldığı, taşerona sözde kadro uygulamasıyla, 696 sayılı KHK ile yeni yeni sorunlar ortaya çıktı. Belediye ve KİT'lerde çalışan taşeron personel ise yine şirket personeli oldu ve kadroya geçemedi” diye konuştu. 

“SAĞLIK BAKANLIĞI 11 BİN KAMU İŞÇİSİ ALIYOR ANCAK İLANI İNCELERSENİZ, ALINAN İŞÇİLERİN ASGARİ ÜCRET KARŞILIĞI ÇALIŞTIRILACAKLARINI GÖRÜRSÜNÜZ”

Keven, “Şu an Sağlık Bakanlığı 11 bin kamu işçisi alıyor ancak ilanı incelerseniz, alınan işçilerin asgari ücret karşılığı çalıştırılacaklarını görürsünüz. Yoksulluk sınırının altında olan bu asgari ücrette bu insanlar nasıl yaşayacak merak ediyor musunuz” diye sordu. 

“DÖNEM DÖNEM SÖZLEŞMELİLERİN KADROYA GEÇİRİLMESİNE YÖNELİK BEKLENTİYİ DE ORTADAN KALDIRMIŞ OLACAĞIZ”

Öneri üzerine son sözü de AKP Grubu adına Ankara Milletvekili Orhan Yeğin kullandı. Yeğin, “Bu sefer, sözleşmeli personelin istihdamı statüsünde kalıcı bir adım olarak 3 artı 1 formülünü getiriyor ve bundan sonraki sözleşmeli personel alımlarında üç yılını dolduran herkesin otomatik olarak kadroya geçişini mümkün kılacak bir düzenlemeyi inşallah önümüzdeki günlerde Meclisimize getireceğiz. Böylece, dönem dönem sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine yönelik beklentiyi de ortadan kaldırmış olacağız. Bir başka deyişle, dolaylı olarak kamuda asli istihdam türünü kadrolu personel ve daimi işçiler olarak 2'ye indirmiş olacağız; daha önce 4C geçici personel statüsünü de kaldırmış ve o statüdeki çalışanlarımızı da 4B sözleşmeli statüye almıştık” diye konuştu.

İYİ Parti Grubu'nun önerisi AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.