BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, kamunun altı aylık harcama rakamlarını açıkladı. Kendi firmasından bakanlığına mal aldığı ortaya çıkan ve daha sonra görevden alınan Ruhsar Pekcan vakasıyla gündeme gelen Ticaret Bakanlığı, bu yılın ilk altı ayında, geçen yılın ilk altı ayına oranla yüzde 346 daha fazla harcama yaptı.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu, yoksulluk, pandemi ve ekonomik krize rağmen AKP’nin harcamalarının fren tutmadığını, öngörülerle gerçekleşmelerin çok farklı olduğunu ortaya koydu. Merkezi Yönetim’den pay alan 40 kamu kurumunun ocak, haziran ayı harcamalarının yer aldığı rapora göre, aralarında Cumhurbaşkanlığı, TBMM, kuvvet komutanlıkları ve bakanlıkların yer aldığı 40 kurumdan 35’i geçen yıla oranla daha fazla harcama yaptı.

8 MİLYAR TL’DEN FAZLA

Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine göre, bu yıl harcamaları bir önceki yıla oranla en çok artan kurum, Ticaret Bakanlığı oldu. 2020’nin ilk altı ayında 2 milyar 393 milyon 790 bin TL harcayan bakanlık, bu yıl aynı dönemde tam 10 milyar 695 milyon 217 bin TL harcadı. Yılın ilk dört ayında, kendi firmasından bakanlığa milyonlarca TL’lik mal alımı yapan Ruhsar Pekcan, sonraki iki ayında ise AKP’li Mehmet Muş'un yönettiği bakanlık harcama artış rekoru kırdı. Bir önceki yıla göre harcamaları en çok artan ikinci kurum, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı oldu. Bu kurumdaki artış, yüzde 68,8 olarak kayıtlara geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yüzde 53,4 artış ile üçüncü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ise yüzde 38,3 ile dördüncü sırada yer aldı.

Sarayın bütçede oluşturduğu yüke artan yoksulluk da engel olamadı. Rapora göre, 2020’nin ilk yarısında 1 milyar 244 milyon 459 bin TL harcayan Cumhurbaşkanlığı, bu yıl aynı dönemde 1 milyar 481 milyon 347 bin TL harcadı. Saray’ın harcamalarındaki artış yüzde 19 oldu.

Yangın söndürme çalışmalarındaki acziyeti ile tepki çeken Tarım ve Orman Bakanlığı, on milyarlarca TL’lik harcama ile dikkat çekti. Raporda yer alan verilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020’nin ilk altı ayı 22 milyar 997 milyon 182 bin TL harcama yaptı. Bakanlığı bu yılın ilk altı ayındaki harcama rakamı, yüzde 6,7’lik artışla 24 milyar 540 milyon 598 bin TL oldu.

KAMUNUN 6 AYLIK HARCAMA RAKAMLARI

10 milyar 695 milyon TL - Ticaret Bakanlığı

1 milyar 481 milyon TL - Cumhurbaşkanlığı

24 milyar 540 milyon TL - Tarım ve Orman Bakanlığı