AKP Hükümeti, kamu işçilerine yılın ilk 6 ayı için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı önerdi. Hükümetin teklifinde brüt olarak 3577-3750 TL arası ücret alanlara 100 lira, 3750-4000 TL arası ücretlilere 60 TL seyyanen zam teklif etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ve Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız'ı makamında görüştü. Basına kapalı olarak yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ağar gazetecilere bilgi verdi. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nü 30 Mayıs'ta Bakanlığa ilettiklerini hatırlatan Ağar, bugün bakanlığın yaptığı teklifin taleplerini karşılamadığını vurguladı.

TÜRK-İŞ 4800 LİRA ÖNERMİŞTİ

Düşük ücretlerin 4 bin 800 liraya çekilmesini istediklerini aktaran Ağar, iktidarın teklifini şöyle özetledi: “3 bin 577 ile 3 bin 750 lira ücret alanlara 100 lira seyyanen zam, 3 bin 750 ile 4 bin liraya kadar 60 lira seyyanen zam talep ettiler. Birinci 6 ay yüzde 9, ikinci 6 ay yüzde 5, enflasyon yüzde 5'i geçerse artan kısmın tamamı diye talepte bulundular." Bunu kabullenmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Ağar, “Kendi kurullarımızda görüşeceğiz, tartışacağız. Elbette ki 4 bin 800 lira talebimizde bir pazarlık payı vardı ama ancak bu kadarını da gerçekten beklemiyorduk” diye konuştu. Hak-İş Genel Başkan Vekili Yıldız da yapılan teklifi müzakerenin başlangıcı olarak gördüklerini belirterek, Türk- İş ile bu birlikteliğin önemli yarar getireceğini umduklarını söyledi. Hükümet ve işçi temsilcileri bayramdan sonra bir kez daha bir araya gelecek.