CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank’a bilgi edinme kapsamında “Teminat mektubu başvurusu kabul edilen ve reddedilen belediyeler hangileridir” diye sordu. Ziraat Bankası, “Banka ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır” yanıtını verdi. Hakverdi; “Ziraat Bankası sır tutmayı seviyor; ama sadece yandaşın sırrını. Bizlerin ve kamuoyunun merak ettiği bu önemli iddialara dair sorularımızın ‘sır gibi’ saklanması kabul edilebilir değildir” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, kamu bankalarının muhalefete mensup belediyelere teminat mektubu vermekten kaçındığı iddiaları üzerine Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank’a bilgi edinme yoluyla sordu. Hakverdi, söz konusu bankalara; “2019-2020 ve 2021 yıllarında bankanıza teminat mektubu için kaç belediye başvurmuştur? Başvuran belediyelerin kaçının başvurusu kabul edilmiş, kaçı reddedilmiştir? Yıllara göre dağılımı nedir? Başvurusu kabul edilen ve reddedilen belediyeler hangileridir?” sorularını yöneltti.

Hakverdi’nin sorusuna Ziraat Bankası’nın verdiği yanıtında, “Banka ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır” denildi. Diğer iki bankadan ise vekile cevap gönderilmedi.

“ZİRAAT BANKASI SIR TUTMAYI SEVİYOR; AMA SADECE YANDAŞIN SIRRINI”

Bankanın ‘ticari’ diye açıklama yapmamasını eleştiren Hakverdi, şu değerlendirmeyi yaptı:

 “Ziraat Bankası sır tutmayı seviyor; ama sadece yandaşın sırrını. 2020 yılında, Demirören’in aldığı kredinin geri ödemesinin yapılıp yapılmadığını sorduğumuz Ziraat Bankası, ‘ticari sır’ demiş ve sorularımıza yanıt vermemişti. Son dönemde tarafımıza iletilen, ‘Kamu Bankaları teminat mektubu verirken belediye ayırıyor ve bankalarda zimmet suçu arttı’ bilgileri üzerine; Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası’na bu iddiaları sorduk. İlk cevap veren Ziraat Bankası oldu. Her iki konuya dair sorularımıza ‘banka ve müşteri sırrı’ gerekçesi ile yine yanıt verilmedi. Bizlerin ve kamuoyunun merak ettiği bu önemli iddialara dair sorularımızın ‘sır gibi’ saklanması kabul edilebilir değildir. Diğer iki bankadan sorularımıza samimi cevaplar beklemekle birlikte, Ziraat Bankası yönetimini ciddiyete davet ediyor ve sorularımızın yanıtını bekliyoruz.”

Banka, son 4 yılda banka personelinden zimmet suçu işleyenlerle ilgili soruya da ‘sırların saklanması’ gerekçesini ileri sürerek yanıt vermedi.