Türkiye'de pek çok ürüne art arda zamlar gelirken kağıt ve ambalaj sektöründe de yüksek fiyatlar etkisini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 2021 yılında en yüksek fiyat artışı yüzde 168 ile selülozik kâğıtlarda gerçekleşti. 80 gramlık A4 kâğıdı, 2020 yılında 20 TL, 2021 yılında 54 TL, bugünlerde ise 80 TL'ye kadar yükseldi.

80 GRAMLIK A$ KAĞIDI FİYATI 80 TL OLDU

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre; yalnızca A4 özelinde değil, birçok sektörde kullanılan kâğıt, ürün maliyetlerine de zam olarak yansıdı. Kâğıt üretiminde kullanılan selüloz maddesinin tamamının ithal edilmesi sebebiyle fiyatlarda artış yaşandı.

SAVAŞ, HEM TEDARİKİ HEM DE FİYATLARI ARTIRDI

Ayrıca Rusya ve Ukrayna gibi Türkiye'nin selüloz ithalatı yaptığı ülkelerde yaşanan savaş durumu, hem tedariki hem de fiyatları artırdı.

Sektör temsilcileri başta matbaa olmak üzere ambalaj ve son tüketilen kâğıt tarafında fiyatların geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde arttığını belirtiyor. Ayrıca geri dönüşüm sektöründe de maliyetlerden kaynaklı fiyat artışlarının yaşandığı ifade ediliyor.