CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, il binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında İstanbul’da 93 okulun depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle tahliye edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul Valiliği'ne alınan karar doğrultusunda dilekçe vereceklerini söyleyen Kaftancoğlu, “93 okulun tahliyesi için Kahramanmaraş depreminin neden beklendiğini ve deprem olmasaydı bu okullarla ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı" sorularını soracaklarını ifade etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Bizim hazırlığımız İstanbul depremineydi" sözlerine ise, "Alışık oldukları yalan söyleme işinde ne akar ilerlediklerini bir kez daha görüyoruz. Ülkeyi yönettiğini zannedenler saraylarının genişlemesi dışında hiçbir şeye hazırlanmıyorlar" yanıtını verdi.

İstanbul Valiliği, 20 Şubat Pazartesi itibariyle kentte riskli bulunan 93 okulun öğrencilerinin dereme güvenli okullara naklederek eğitim öğretim görmeye devam edeceklerini bildirdi. CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası eğitim öğretimin ikinci döneminin başlamasına iki gün kala depreme dayanıksız olduğu tespit edilen 93 okulun tahliye kararına ilişkin olarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Alınan karara yönelik İstanbul Valiliği'ne dilekçe vererek sorular yönelteceklerini duyuran Kaftancıoğlu, CHP'li milletvekillerinin de TBMM'de Milli Eğitim Bakanlığı'na soru önergesi vereceğini söyledi. "Yanıt alamayacağımızı da biliyoruz" diyen Kaftancıoğlu, "Ama bizim görevimiz algıyı yönetmeye çalışanlara sorumluluğunu ve İstanbul halkını hatırlatma görevimizi yerine getirmek" ifadelerini kullandı.

"Asrın felaketi deniliyor ancak asrın beceriksizliğine dair söylenecek çok şeyimiz var"
İstanbul İl Başkanlığı'nda gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Canan Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

"Asrın felaketi deniliyor ancak asrın beceriksizliğine dair söylenecek çok şeyimiz var. Ancak bugünkü basın açıklamamızın dışına çıkmak istemiyorum. İstanbul’da yıkım ve tadilat kararı alınan 3 okula gelecek olursak; ikinci yarıyıla sadece 2 gün kala duyurduğu 93 okulun yıkılması 17’sinin güçlendirilmesi kararı geç alınmış ancak doğru bir karardır.

İstanbul’da 3 bin 647 devlet okulu, resmi rakamlara göre 3 bin 790 özel okul bulunmaktadır. 7 bin 437 okul,  5 milyon kişilik bir insan topluluğundan söz ediyoruz. Şu soruyu sormalıyız. Açıklanan riskli okulların daha önce açıklanması için başka bir coğrafyada  deprem olması mı gerekiyordu? Bölgede derem olmasaydı da bu okullara çocuklar bugün de gidecekti.

"93 okulun yıkılma kararı velilere whatsapp ile duyuruldu"
Diğer kalan  7 bin küsur okul ve buradaki öğrenciler öğretmenler, gönül rahatlığıyla gittikleri okullara devam edebilecekler mi? Bu kalan okullar velilerin çocuklarını rahatça gönderebilecekleri okullar mıdır? 93 okulun yıkılma kararı velilere whatsapp ile duyuruldu. "Pazartesi günü izinli sayılacaktır, salı günü yeni okul ile ilgili bilgilendirme yapılacaktır" mesajı gönderilmiş. Ne kadar planlı değil mi?

Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak siyasetin görevi. Özel okullar kendi kaderine mi terk ediliyor? Çocuğunu özel okula gönderen veliler o okullardaki derem güvenliği için kiminle muhatap olacak. Çocuklarımızın devlet ve özel okullardaki güvenliği sağlamak kamu ve mülki idarenin sorumluluğundandır.