SABRİ KIRDAR

Antalya'da Akra Jazz Festivali'nin düzenlendiği Akra Barut önünde bir araya gelen Kafessiz Türkiye, yoldan geçenlere ve trafikteki araçlara bildiri dağıtarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylem, festivale gelenlerin ve trafiktekilerin büyük ilgisini çekti.

Barut Hotels'e kafes yumurtasını terk etme çağrısı yapılan açıklamada, "Oteller müşterilerine ayrıcalıklı ve özel bir deneyim vaat ediyor. Ama bazı oteller sıkışık kafeslerden gelen 3 kodlu yumurtalardan uzak duracaklarını hala açıklamadı. Barut Hotels de kafeslerdeki insanlık dışı eziyete karşı sessiz kalmayı seçti' denildi.

SOKAK HAYVANI SAYISININ 10-12 KATI

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Kafes tavukçuluğu, endüstriyel hayvancılık uygulamaları arasında hayvanlara en çok eziyet eden yetiştirme yöntemi. Yumurta endüstrisinin karlılığını artırmak için bir A4 kağıdından daha küçük bir alana hapsedilerek ömrünü güneş görmeden geçiren tavuklar, kanatlarını bile açamıyor. Temiz hava soluyamıyor. Kalabalıkta biriken gazlardan gözleri ve ciğerleri yanıyor. Bütün gün sert demir tellere basmak ayaklarını yaralıyor. Diğer stresli tavuklar tarafından gagalanıyor, minik bedeni canlı canlı parçalanıyor.

Türkiye'de yumurtası için yetiştirilen 120 milyon tavuk var ve 100 milyon kadar tavuk, kafeslerde korkunç eziyetlere maruz bırakılıyor. Bu sayının ne kadar büyük olduğunu anlamak için bir karşılaştırma yapmak gerekirse, sokak hayvanlarının sayısı Türkiye'de en yüksek tahminlere göre 8-10 milyon civarında. Yani ülkemizde kafeslerde eziyet gören hayvanların sayısı, sokak hayvanı sayısının 12 katından daha fazla.

SALMONELLA ETKİSİ

photo1655414495 (1)

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin raporuna göre, kalabalık kafeslerden gelen yumurtalar, salmonella bakterisinin yayılım riski yüksek olduğu için tüketici sağlığı açısından da sorun teşkil ediyor. Barut Hotels birkaç kuruş farkla bu riski azaltabilecekken kafes yumurtasını terk edeceğini hala açıklamıyor.

Kaliteli bir hizmet almak için binbir emekle kazandığı parayı gözden çıkaran Barut Hotels müşterileri, ucuz kafes yumurtasından daha iyisini hak ediyor."

DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR

"Dedeman, Divan, The Marmara, Hilton, Marriott gibi birçok otel zinciri kafes eziyetini terk ediyor" denilen açıklamada, "Demek ki bu dönüşümü gerçekleştirmek mümkün. Siz de çağrımıza katılın, lüks oteller bize kafes cehenneminden gelen yumurtaları servis etmesin" ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya, "Bugün birlikte binlerce hayvanı daha kafesten kurtarabiliriz. Birlikte Barut Hotels'i ve tüm otelleri kafes eziyetine karşı durmaya davet ediyoruz" sözleriyle son verildi.