Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yaşayan Ahmet Başkaya, deprem sırasında kendilerini koruyabilecekleri ve ‘deprem savar’ adını verdiği çelikten bir korunak yaptırdı. Başkaya, "Artçı sarsıntılar devam ediyor bölgemizde. Biraz pahalıya mal oldu ama canımızdan hiçbir şey değerli değil. İnşallah deprem olmaz ama olursa bunu yatak odamıza götürüp koyacağız evimize, yerleştireceğiz. Akşam deprem anında çocuklarla beraber bunun altına geçeceğiz" dedi.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından devam eden artçı sarsıntılardan tedirgin olduklarını belirten Ahmet Başkaya kendisi ve ailesi için çelik profilden koruyucu sistem yaptırdı. Sanayi sitesinde demir ustası Mesut Köşüm talep üzerine yaptığı ve 'deprem savar' adını verdiği sistemin 100 ton yüke karşı dayanıklı olduğunu belirtti.

"DEPREME KARŞI YAPTIK"

Demirci ustası Mesut Köşüm şunları söyledi: 

"Arkadaşımızın birinden bir talep geldi. Deprem amaçlı kafamızda böyle bir şey tasarladık, depreme dayanıklı. Bu yaptığımız şey zemin katlar için. Yalnız apartmanlar için daha farklı, daha güzel bir proje kafamızda canlandırıyoruz. Bunu seksene seksen, canlı profilden yaptık. Bunlar portatif, istediğimiz zaman sökülüp takılıyor. 100 tona kadar dayanma gücü var kesinlikle, en ufak bir sıkıntı problem hiçbir şekilde olmaz. Üzerine de bunun 2 santimetrelik MDF koyacağız, bunu adam yatak odasına yerleştirecek, deprem falan olursa kendini koruyacak. Bu yaptığımız aparata biz 'deprem savar' adını veriyoruz. Her türlü tehlikeye karşı arkadaşlarımız kendini koruyabilecek, hiçbir sıkıntı olmaz."

"KORKTUĞUMUZ İÇİN YAPTIRDIK"

Evine 'deprem savar' adını verdiği koruyucu sistem yaptıran Ahmet Başkaya ise, "Kahramanmaraş depreminden sonra kendim ve ailem için böyle bir şey yapmaya karar verdik. Evimiz müstakil olmasına rağmen yine de korktuk çocuklarımız için. Artçı sarsıntılar devam ediyor bölgemizde. Biraz pahalıya mal oldu ama canımızdan hiçbir şey değerli değil. İnşallah deprem olmaz ama olursa bunu yatak odamıza götürüp koyacağız evimize, yerleştireceğiz. Akşam deprem anında çocuklarla beraber bunun altına geçeceğiz" diye konuştu.