Bugün 1 Temmuz, “normalleşme”nin ilk günü. Kısıtlamaların çoğu kalktı, aşılamada sağlıkçılar ve 50 yaş üstü için üçüncü doz vakti geldi. Kadınların gündeminde ise İstanbul Sözleşmesi vardı. Türkiye resmen İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi ve kadınlar ülke genelinde eylemlerle “Bizim için bitmedi” mesajı verdi. İşte günün öne çıkan başlıkları...

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: VAZGEÇMİYORUZ!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden “çıkılması kararı” bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar “Vazgeçmiyoruz” sloganıyla eyleme geçti.

Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi (CEDAW) Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı, "kararın geri alınmasını" istedi.

Diyarbakırlı avukatlardan İstanbul Sözleşmesi tepkisi geldi, "Karardan vazgeçme" çağrısı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde de İstanbul Sözleşmesi vardı. “Kadına yönelik şiddete karşı mücadelemiz İstanbul Sözleşmesi ile başlamadı” iddiasında bulunan Erdoğan, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı” açıkladı.

TBMM’de de kadına yönelik şiddet konusunda muhalefet ile iktidar arasındaki gerilim devam diyor. CHP ve İYİ Parti'nin ardından HDP de Kadına Şiddet Komisyonu’ndan çekildi. Komisyonda sadece AKP ve MHP kaldı.

Günün önemli gelişmelerinden biri, Anayasa Mahkemesi’nin HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki kararı oldu. “Siyasi faaliyet ve kişi hürriyeti hakkı ihlal edildi” diyen AYM, tahliye kararı verdi. Bu karara dayanılarak milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu’nun yeniden TBMM’ye dönmesi tartışılıyor.

“NORMALLEŞME” BAŞLADI

Bugün 1 Temmuz. Pandemi kısıtlamalarının kalktığı bugün, “normalleşme” için kritik bir tarih oldu. Sokağa çıkma yasakları tamamen kalktı, pek çok önlem yumuşatıldı. Pandemi tedbirleri kapsamında yürürlüğe konulan kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı uygulaması sona erdi.

Bilim Kurulu’nun toplantısı sonrası dün akşam açıklandığı gibi bugün sağlık çalışanları ve 50 yaş üzeri için üçüncü doz aşılama başladı. BioNTech’in ikinci dozu için bekleme süresi de 4 haftaya düşürüldü.

Normalleşmenin bir başka boyutu da sinema salonlarında görüldü. Aylar sonar sinemalar kapılarını yeniden açtı.

Türkiye Futbol Federasyonu ise yeni sezonda futbol karşılaşmalarına yüzde 50 kapasite ile seyirci alınacağını duyurdu.

GÜNÜN DİĞER GELİŞMELERİ

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1410565667158380544?s=20

Resmi Gazete'de yayınlanan karar uyarınca üniversite öğrencilerinin ödediği katkı paylarına ortalama yüzde 10 zam yapıldı.

Uzun süredir hazırlıkları devam eden Hayvanları Koruma Kanunu, sonunda Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Kredi kartıyla kuyum, mobilya ve elektronik alışverişlerinde taksit sayıları düşürüldü. Taşıt kredilerinde vade sınırları aşağıya çekildi.

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, avukatları “olağan şüpheli”, “potansiyel suçlu” gibi gören X-Ray uygulamasına tepki gösterdi.

Çin Komünist Partisi’nin 100. yılı kitlesel etkinliklerle kutlanıyor. Devlet Başkanı Xi Jinping, “Sadece sosyalizm Çin'i kurtarabilir” dedi.

Yunan polisi, 2012 yılından bu yana kayıp olan Pablo Picasso tablosu buldu, ancak basın toplantısı esnasında yere düşürdü.