Adalet Nöbeti'ni 2023 yılında da sürdüren Şenyaşar ailesinin talebinin karşılanmasını isteyen Şanlıurfa'daki siyasi parti ve örgütlerden kadınlar, "Sosyal medyadan tepki yetmez" diyerek Emine Şenyaşar için mücadelenin büyütülmesi gerektiğini vurguladı. 

Şanlıurfa'nın Suruçu ilçesinde, 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar, saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte 9 Mart 2021’de başlattığı Adalet Nöbeti'nde bir yılı daha geride bıraktı. 2022 yılında tüm engellemelere, hakkında açılan soruşturmalara rağmen direnişi sürdüren Emine Şenyaşar'a 2022 yılının son ayında da 2 farklı soruşturma açıldı. Bu soruşturmalarla 667 gündür nöbet tutan Şenyaşar'a toplamda 17 soruşturma açılmış oldu. Bu soruşturmalardan 6'sı davaya dönüşürken, birleşen 2 dava ile Ankara savcılığının yürüttüğü ve davaya dönüşen soruşturmada para cezası verildi. Kalan 3 davada ise yargılama sürüyor.

ADALET YOKSA NÖBETE DEVAM!

Nöbete devam eden Emine Şenyaşar, adalet istediğini belirterek, adaletin tesis edilmemesi durumunda, 2023 yılında da adalet için adliye önünde nöbete devam edeceğini söyledi. 

"Artık yeter. Oğlum tek kişilik odada, onu bırakın. Babalarıyla beraber 2 oğlumu öldürdüler, sağ kalan ikisi de ölümden döndü. Artık yeter, Fadıl'ı bırakın biz de evimize gidelim” diyen Şenyaşar, bir kez daha Suruç Devlet Hastanesi’ne kaybettirilen katliam anına ait görüntüleri anımsattı. Görüntülerin ortaya çıkarılan faillerin yargılanmasını istedi. 

Emine Şenyaşar’ın haklı mücadelesinde yanında olduklarını belirten Riha'daki siyasi parti ve kurumlardaki kadınlar, Şenyaşar ailesi için “adalet” istedi. 

HDP: EMİNE ANNENİN YANINDAYIZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar, 2022 yılının kadın öncülüğünde gelişen direnişlerle tarihsel ve toplumsal gelişmelere damga vuran bir yıl olduğunu söyledi. Emine Şenyaşar'ın direnen kadınların öncülerinden biri olduğunu ifade eden Kızıldamar, "Üstelik defalarca tartaklanmasına, şiddete uğramasına, hatta onlarca defa sanık sandalyesine oturtulmasına rağmen direndi. Direnişi ve mücadelesi Emine annenin uğramış olduğu haksızlığı dünya gündemine taşıdı. Talepleri çok yalın, haklı ve anlaşılır. Hastane kayıtlarının açığa çıkarılarak katillerin bulunup yargılanması ve 5 yıldır cezaevinde bir hücrede tutulan oğlu Fadıl Şenyşar'ın serbest bırakılması. Bizler; 2022 de nasıl Emine annenin mücadelesini destekleyip yanında olduysak, bundan sonra da en güçlü şekilde mücadelesini sahiplenmeye devam edeceğiz. Umuyoruz 2023 yılı Emine anne başta olmak üzere adalet arayışı mücadelesi veren herkes ve herkesim için zaferle sonuçlanır" dedi.

CHP: SOSYAL MEDYA DESTEĞİ YETMEZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Kadın Kolları Başkanı Emine Gizem Çetiner, Emine Şenyaşar'ın mücadelesinin AKP'nin adalet anlayışını özetlediğini söyledi. Bir annenin 2 evladı ve eşinin hayatın koparıldığını söyleyen Çetiner, "Anne 2 yılı aşkındır Adliye'de valinin, kamuoyunun gözü önünde adalet nöbeti tutuyor. Buna herhangi bir kurum ses çıkarmıyor. Bu acıyı yaşamasına rağmen ölenleri geri getiremeyeceğini biliyor ama kalanlarla umutlu ve mutlu bir yaşam sürmek istiyor. Buna da izin verilmiyor. Bizler insan olarak Emine annenin yanında olmalıyız" diye konuştu.

Emine Şenyaşar'a sadece sosyall medya paylaşımlarıyla destek olunmaması gerektiğine işaret eden Çetiner, birlikte istikrarlı bir kamuoyu oluşturularak annenin yanında olunmasını istedi. Çetiner, "AKP'nin suniliği biraz insanlara da yansımış olmalı ki, insanlar sanal medyadan birkaç kelime yazarak Emine annenin yanında olduğunu ifade etmeye çalışıyor ancak bu yetmez" dedi. Eril bir tahakküm ve erkek şiddetinin annenin üzerinde olduğunu ifade eden Çetiner, hem Kürt kimliği hem de kadın kimliği üzerinden dışlama olduğunu, annenin adalet arayışının yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. 

İHD: İNSAN HAKKI İHLALİNE SON VERİLMELİ 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şube Eşbaşkanı Sümeyye Koç, Emine Şenyaşar'ın 2 çocuğu ve eşinin katledildiği davanın soruşturmasında gizlilik kararının yıllar sonra kaldırılarak davanın açıldığını hatırlattı. Açılan davada Emine Şenyaşar'ın taleplerinin gerçek manada karşılanmadığını ve gerçek faillerin yargılandığı adil bir yargılama izleniminin verilmediğini söyleyen Koç, "Biz Emine Şenyaşar'ın adalet talebinin gerçek anlamda karşılanmasını istiyoruz. Ancak talebinin karşılanması yerine nöbetine son verilmeye, adliye önünden uzaklaştırılmaya, sözlerine yönelik soruşturma açılmaya devam ediliyor" diyerek tepki gösterdi. 

Şenyaşar'ın uğradığı haksızlığı insan hakları ihlali olarak nitelendiren Koç, "Biz İHD olarak bu haksızlığa son verilmesi, eylemini yapmasına engel olunmamasını, bu eyleme son verilmesi için taleplerinin karşılanmasını bekliyoruz" diye konuştu.  

ÖHD: ADALET TALEBİ KARŞILIKSIZ KALDI

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Şanlıurfa Şubesi üyesi avukat Ayşe Şehriban Demirel, Şenyaşar ailesinin mücadelesinin her zaman yanında olduklarını belirtti. Demirel, "Bundan sonra da yürütülen adalet nöbetinde ailenin yanında ve sesi olmaya devam edeceğiz. Umuyoruz ki geçtiğimiz süre boyunca yaşanılan hukuksuzluklar son bulur ve Şenyaşar ailesinin adalet talebi başta olmak üzere birçok kesimin adalet talebi yerine getirilir ve Türkiye'deki mevcut hukuksuzluklar son bulur" dedi.

ŞANLIURFA BAROSU: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ 

Şanlıurfa Barosu Başkan Yardımcısı Gülistan Paydaş ise, 2022 yılı boyunca Şenyaşar ailesinin kolluk makamlarınca hukuksuz bir şekilde soruşturmalara, şiddete maruz kaldığını belirtti. Paydaş, "2022’de Şenyaşar ailesi nöbet boyunca fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalmış. Bugüne gelindiğinde ise adalet talebinin yargı makamları tarafından halen yerine getirilmediğini, adil yargılamanın olmadığını görüyoruz" diye konuştu. 

Ailenin bugüne kadar yaşadığı hukuksuzlukların en yakın tanıklarından birinin Şanlıurfa Barosu olduğunu ifade eden Paydaş, "Urfa Barosu olarak 2023 yılında Şenyaşar özelinde adalet talebi olan herkesin adil, hukuka uygun bir şekilde yargılanmaları için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.