İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü; yaptıkları açıklamayla, yoldan geçen kadınlar ile taksisine binen kadınların fotoğraflarını çeken taksi şoförünün taksicilikten süresiz men edildiğini duyurdu.

Şoförün ‘Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi’nin askıda olmasına rağmen taksi kullanmaya devam ettiği bilgisinin de verildiği açıklamada, taksinin 30 gün süreyle trafikten men edildiği bildirildi.

Açıklamada şunlar belirtildi:

Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi askıda olmasına rağmen şoförlük yapan ve Fulya’dan Beşiktaş’a gitmek için taksiye binen 2 kadın yolcusunun izinsiz şekilde fotoğraflarını çeken taksi şoförünün; TUDES kapsamında Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi süresiz iptal edilmiş olup, ilgili taksi emniyet birimlerince 30 gün süre ile trafikten men edilmiştir.

"EN AĞIR CEZAYI VERDİK"

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe de,  “Haberin yayınlandığı andan beri büyük bir üzüntü ve öfkeyle konuyu takip ediyoruz. Altını çizerek söylüyorum yönetim olarak hukuk dışılığa, hele kadınlara yönelik saldırılara karşı temel politikamız sıfır tolerans. Mevzuata uygun en ağır cezayı verdik, adli süreci de başlattık” dedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, ayrıca İstanbul Planlama Ajansı’nın “İstanbul’da Taksi Kullanım Alışkanlıkları, İhtiyaçlar ve Beklentiler Araştırması” başlıklı 2021 Ağustos araştırmasını yeniden gündeme getirerek, verilere dikkat çekti.

Rapora göre, İstanbulluların yüzde 51,2’si taksi kullanıyor. Taksi kullananların yüzde 50,9’u kısa mesafe tercih ediyor. Halkın yüzde 38,2’si hastaneye gitmek gibi acil ihtiyaçlar için taksi kullanıyor. Ancak, halkın yüzde 73,4’ü yoğun saatlerde ve yağmurlu günlerde taksi bulamadığını, yüzde 56,5’i kısa mesafede sorun yaşadığını belirtiyor.

İstanbulluların yüzde 77’si ise taksi hizmetinden memnun değil. İBB olarak yapılan araştırmaya göre de, halkın yüzde 80’i taksi sayısının artırılması ve taksi yolculuğunun güvenli ve nitelikli hale getirilmesi projesini destekliyor.

Kadınların yüzde 51,9’u ise gece yolculuğu için taksileri güvenli bulmuyor

Öte yandan, gece yolculuklarında halkın sadece yüzde 40,3’ü taksileri güvenli buluyor. Kadınların yüzde 51,9’u ise gece yolculuğu için taksileri güvenli bulmuyor.

Buğra Gökçe, mevcut durumun devam etmesinden 16 milyon İstanbullu’nun, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ve esnafın zarar gördüğünü belirtiyor.

NE OLMUŞTU?

İstanbul’un Şişli’nin Fulya Mahallesi’nden taksiye binen 2 kadın, şoförün yoldan geçen şortlu kadının fotoğrafını çektiğini görmüş, galerisinde kayıtlı olan diğer gizli çekim görüntüleri silmeye kalkıştığı esnada motosikletli polis ekibi aracın önünü kesmişti. Taksici, polisin dur ihtarına uymamış kadınlar ise şoförden karakola gitmesini istemişti.

Şoförün, yolcuların galeriyi göremeyeceklerini ve böyle bir haklarının olmadığını söylemesi üzerine yolda polisi gören kadınlar yardım istemişti.

Polisin ‘dur’ ihtarına uymayan ve ‘Bir sorun var’ diyerek aracı sürmeye devam eden taksici, daha sonra motosikletli polisin önünü kesmesiyle durmuştu.

Yakalanan H.U. isimli erkek, tahkikat işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca serbest bırakılmıştı.